Mimarlık ve Girişimcilik

Mimarlık gibi zor bir bölümü fellow programıyla birlikte yürütebiliyor muyum?

Mimarlık okuyorum, çok yoğunum ve hepinizin de bildiği gibi sıklıkla jüriye çıkıyorum. Çoğunuzun aklına bu denli zor bir bölümü okurken nasıl oluyor da girişimcilik vakfına ve girişimciliğe vakit ayırabiliyor sorusu gelebilir. İşte o sorunun cevabı benim! Mimarlık okuyanlara küçük bir tavsiyem var: “Zamanınızı durdurun.” Evet, zamanınızı durdurmayı öğrenin. “Bu nasıl oluyor, zaman bükücü müyüm ben?” demeyin. Sizler ilk önce zaman konusunda yaşadığınız sıkıntılardan ve “Yarın jürim var yine uykusuzum.” tarzındaki telaşlarınızdan kurtulun. Çünkü sizler uykusuz geçirdiğiniz vakitler ile değil, zamanınızı verimli kullanarak hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu alanda uzman kişilerin tavsiyesi de zamanının doğru planlanması yönündedir. Peki zamanı nasıl yöneteceğiz?Üniversitelerin resmi internet sitelerinde akademik takvimleri bulunuyor ve buradan vize/final/proje tarihlerini öğrenebilirsiniz. Girvak ise yıllık takvimini ilk #fellowup’ta açıklamakta. Girvak ve okulunuzun önemli tarihlerini ajandanıza not almanız zamanınızı verimli kullanmanıza yardımcı olacaktır.

Zaman konusunu hallettik. Sıra “Girişimcilik Vakfını”  tanımaya geldi. Girişimcilik Vakfı 2014’ün Nisan ayında Sina Afra öncülüğünde kuruluyor ve gençlere girişimciliği kariyer hedefi haline getirmeyi amaçlıyor. Şöyle ki kendinizi girişimcilik alanında geliştirerek kariyerinize yatırım yapma imkanı yakalayabiliyorsunuz. Vakıfta 2 ayda bir düzenlenen fellowuplar oluyor ve  bu fellowuplarda fellowlar bir araya gelerek ilham veren girişimcileri dinleme şansı yakalıyor. Türkiye girişimcilik ekosisteminde özel davetlilerle birlikte öğle yemeğinde buluşuyorsunuz ve yemek esnasında sohbet ederek network’ünüzü genişletebiliyorsunuz. Girvak her yıl fellowlarını yurt dışı etkinliklerine gönderiyor. Bunlardan en ilginci kuşkusuz Tel Aviv gezisi. “Farkınız özgürlüğünüz, cesaretiniz girişiminiz olsun!” mottosuyla yola çıkmış olan bu vakıftan cesaret alıp yurt dışı seyahat hayallerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu fırsattan faydalanıp ilk yurt dışı seyahatini Girvak sayesinde yapan arkadaşlarımız şimdi dünyayı gezmeye başladılar. Yurt dışı seyahatleri için para gerekli dediğinizi duyar gibiyim! Girişimcilik vakfı bunu da düşündü ve fellowlara her ay 500TL burs imkanı sunuyor.

Mimarlık okuyorum ve bir girişim fikrim var ne yapmalıyım?

“Mimarlık okuyorum ve güzel bir fikrim ne yapmalıyım?” diyenleriniz varsa aranızda, kesinlikle girişimciliğin ne olduğunu öğrenmelisiniz. Aynı zamanda çalışmak istediğiniz alanlarda uzman insanlarla iletişime geçmenizi öneririm. Sıkı bir Pinterest takipçisi olan sizler aynı zamanda sıkı bir girişim platformları takipçisi de olmalısınız. En önemlisi, mümkün oldukça fikirlerinizi girişimcilerle paylaşmalısınız çünkü onlardan alacağınız bir tavsiye fikrinize katkı sağlayabilir. Girişimcilik Vakfının farkını fellow olduktan sonra hissedeceksiniz.

Girişimcilik Vakfının Mimarlık Eğitimine Etkisi Ne Oldu?

Okulda problem çözme ve aynı zamanda proje oluşturmada analiz yeteneğinizin geliştiğini göreceksiniz. Bununla birlikte araştırma yaparken gerekli kaynağa en kısa sürede ulaşabilecek ve eleştirel düşünmeyi öğreneceksiniz. Girişimcilik vakfı ile yaptığınız workshop’larda öğrendiğiniz fikir oluşturma süreci ile bir mimari proje sürecinde benzerliklerin olduğunu göreceksiniz. Birbiriyle bütünleşen iki ayrı yetenek sizin daha güzel çözümler üretmenize yardımcı olacak. Bunlar benim kazandıklarımdan yalnızca birkaçı. Sadece bu bile size projelerinizde farklı açıdan bakabilme gücü sunuyor. Ben de bu sayede içimdeki cesaret ve Girişimcilik Vakfı’ndan aldığım ilhamla birlikte Türkiye geneli bir mimarlık yarışmasını kazandım. Sizler de eminim ki yarışmalara katılmadan önce ekibinizi oluştururken bir girişim fikrinin dahil olduğu aşamalardan geçtiğinizi fark edeceksiniz. Bunun pratiği Girişimcilik Vakfı’nda her zaman yapılıyor. 

Ayrıca, fellow arkadaşım İpek Aksel ile gerçekleştirdiğimiz “Girvak Mimarlık” canlı yayınımızı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

https://www.facebook.com/GirisimcilikVakfi/videos/705390503248277/

Soru ve görüşleriniz için www.abdullahdogmus.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Abdullah DOĞMUŞ

–>

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*