Mobil Ürünler, Kullanıcı Algısı ve Başarı Ölçüsü Hakkında 4 Gerçek

Birçok insan gibi ben de telefonumda çok fazla vakit geçiriyorum ama daha fazla arama yapmıyorum. Bilgi ediniyorum, bir şeyler satın alıyorum, başkalarıyla konuşuyorum ve daha neler neler. Tüm bunları yapmak için sadakatle kullandığım cep uygulamaları var. Peki neden bu uygulamaları böyle düzenli bir şekilde kullanıyorum? Benim ve benim gibi belirli birkaç uygulamayı devamlı kullanan birçok insan için cevap birkaç basit unsurdan ibaret.

 

Bunun ölçüsü tek şeyi gerçekten çok iyi yapması. WhatsApp, Instagram ve Shazam iyi belirlenmiş tek bir ihtiyaca yönelik uzman ürün ve şirketlerin en iyi örneklerindendir. Tonlarca farklı ve yeni özellik ekleyerek daha fazla kullanım alanı oluşturmaya ya da en azından belirli bir kullanıcı sayısına ulaşana kadar bunu yapmaya çalışmadılar. Tek amaçlı bir uygulama, kullanıcının belirli bir ihtiyacı olduğunda bu belirli uygulamaya başvurmasına olanak sağlamaktadır.

 

Kullanıcıların içgüdüsel olarak bir zihin tembelliği eğilimi vardır. Bir kullanıcı belirli bir uygulamayı belirli bir ihtiyaç için benimsedikten sonra ona aynı uygulamayı farklı bir şekilde kabul ettirmek veya farklı bir amaç için kullanmasını sağlamak gerçekten çok zordur. Bir uygulama içine birçok özellik ekleyen bir yazılımcı kullanıcıların kafasını karıştırarak onları uygulamanın hitap ettiği ana eksenden çıkarmaktadır. Sekmeler, menüler ve filtreler gibi unsurların kullanılarak özellik eklenebilen masaüstü webin aksine cep dünyasında yeni özellik eklemenin tek başarılı yolu genellikle farklı bir marka altında tamamen ayrı bir uygulama yazmak gibi görünüyor (örneğin, Twitter’ın Vine’ı ve Facebook’un Messenger’ı gibi). Birçok farklı şeyi çok iyi yapan tek bir uygulama aklınıza geliyor mu?

 

Daha iyi yeterince iyi değildir. Bir kullanıcı bir uygulamanın bir ihtiyaca çok iyi cevap verdiğini düşünmeye başladığında onu aynı ihtiyaç için farklı bir uygulamaya geçirmek, uygulama “daha iyi” bile olsa çok zordur (örneğin, Facebook Poke vs Snapchat). Cepte yalnızca daha iyi olmanız yeterli değildir, (ekstra değiştirme ücretlerini, bağlantı etkilerini vs. saymazsak) zihin tembelliğiyle savaşmak için ya ilk olmanız ya da farklı olmanız gerekir. WhatsApp hala yükselen rekabetin en önde gelen yüzü bunun nedeni belirli bir ihtiyaca iyi cevap veren ilk uygulama olması. SnapChat ve Instagram ise yalnızca belirli birşeyi iyi yaptıkları için değil, aynı zamanda Facebook ve Twitter’dan farklı birşey yapabildikleri için başarılı oldular. Çok ileri özellik geliştirme rekabetine tabi olmak yerine tamamen farklı kullanım alanlarına hitap ettiler (bu mesajlaşma kategorisinde genellikle karşılaşılan bir durumun örneklerinden biri).

 

İyi ürünler kullanıcı kazanımına olanak sağlar. Uber nasıl viral olarak büyüdü? Cep uygulamaları geliştirme ve dağıtımının zorlukları iyi dosyalanmaktadır. App store dağıtımı, yükleme-başına-öde reklamları, tavsiye yazılımları ve benzerlerinin hepsi cep telefonu dünyasında engellerle karşılaşmaktadır. Eğer uygulamadan yararlanılabilmesi için farklı kullanıcıların da davet edilmesini gerektiren (örneğin, Facebook) bir ürününüz yoksa dağıtım sorununa verilebilecek tek cevap vardır. En iyi dağıtım stratejisi çok ilgi görerek ağızdan ağıza dolaşacak bir ürün geliştirmektir. Uber, HotelTonight ve Mailbox sundukları inanılmaz müşteri deneyimi karşılığında ağızdan ağıza yayılan bir büyüme elde eden cep telefonu uygulamalarına birer örnektir. Bir kullanıcı sorununa şık bir çözüm bulmak daima dağıtıma ve bu şekilde de tüm piyasaya hakim olabilmenin kilit noktasıdır.

 

Yukarda belittiğim noktalar düşünüldüğünde enteresan bir şekilde, cep dünyası için geçerli olan genellikle web dünyası için de geçerli olmaktadır. Teknolojinin değişmesine rağmen, insan davranışları oldukça sabittir. Zihin basitlik ve süreklilik için kıvranırken, karmaşıklık ve değişikliğe direnir. Bir kullanıcı kitlesi edinmek isteyen cep uygulaması üreticileri en çok insan zihnini tatmin etmenin karşılığını alacaktır.

 

Bu makale  Satya Patel’in 27 Ağustos 2013 tarihinde venturegeneratedcontent.com’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Büyüme Esnasında Şirket Kültürünüzü Ayakta Tutma

Şirket kültürünü ölçeklendirmek konusunda kaçınılmaz gerçek şu: girişiminiz uçuşa geçtiğinde, aşılamak için çok çalıştığınız kültürü yönetmek daha da zor bir hal alır. Ofiste daha çok kişi, uyulması istenen daha çok kural, hizmet edecek daha fazla müşteri – her bir büyüme metriği, gittikçe daha hızlı gelişen bir kültürü beraberinde getirir.

Julius Caesar’dan Girişimcilere…

Eğer gerçekten başarını arttırdıysan, kurduğun ya da kurmayı planladığın şirketinden “İmparatorluk’un” olarak bahsedersin. Ancak bir imparatorluk kurmanın gerçekten…