Mucitler: Ön Sunumda Yapılacak ve Yapılmayacaklar

Eğer fikrinizi şirketlere ya da potansiyel yatırımcılara satarsanız ürününüz çok satanlar arasına girer, bu birçok mucidin hayalidir. İyi tasarlanmış formal bir sunum yatırımcılara fikrinizi satmanızı sağlar; ancak bu aşamaya gelmeden önce muhtemelen “ön sunum” denen kısa, öz ve ikna edici bir şekilde fikrinizi anlatacağınız bir aşama olacak.

Bunu atlatabilmeniz için 5 yapılacak ve 5 yapılmayacak şeyin listesi:

 

Ön Sunum İpuçları

 

  • İlgi Çekerek Başlayın

İzleyenlerin ilgisini çekmek önemlidir ve bunun en iyi yolu bir alıntı, anekdot, istatistik ya da soru ile başlamaktır. Bu, konuyu belirten ancak izleyicinin daha fazlasını öğrenmek isteyeceği bir cümle olmalıdır.

 

  • Değer Önerisini Belirtin

İlgi çektikten sonra konunun detayına girin ve ürününüzün çözdüğü problemlerden bahsedin. Mümkünse, ürününüzün çözdüğü sorunları gerçek hayattan birtakım örnekler ile anlatın.

 

  • Teklifinizi Desteklemek İçin Nitel Veriler Kullanın

Değer önerisi belirttikten sonra teklifinizi desteklemek için veriler ya da istatistik kullanın. Kullanacağınız rakamları doğru seçin ve teklifinizi desteklemek için kullanın.

 

  • Ürününüzün Temel Farklılıklarını Belirtin

Birçok buluş eski bir ürünün benzer özellikler göstereni ya da aynı probleme farklı açıdan bakanıdır. Sizin ürününüzün diğer ürünlerden farkını belirtin.

 

  • Dinleyicilerin Daha Fazlasını Öğrenmesini Sağlayın

Eğer ön sunumda başarılı olursanız dinleyicileriniz daha fazlasını öğrenmeyi ister. Sunuma daha fazlasını öğrenebilecekleri bir website vererek ya da basit bir şekilde kartvizitinizi dağıtarak son verin.

 

Ön Sunum Hataları

 

  • Prova Yapmayı Unutmak

Ön sunum beklenmedik bir anda yapılır; ancak bu prova yapmanıza engel değil. Doğal bir şekilde ilgi çekip detaylara inebildiğinizden emin olun. Sunumunuzu ailenizin ve arkadaşlarınızın önünde prova edin.

 

  • Ürünü Göklere Çıkarmak

Acemi mucitlerin en çok yaptığı hata ürünü göklere çıkarmaktır. Eğer çok önemli bir buluşunuz yoksa “devrim niteliğinde”, “hayatınız değişecek” gibi sözlerden uzak durun. Ürününüzü gerçekçi olarak tanıtın.

 

  • Dinleyicileri Verilerle Boğmak

Söylediklerinizi desteklemek önemli olsa da dinleyicileri verilerle boğmak gibi bir hata yapmayın ve sunduğunuz verilerin ürününüzü yansıtmasına dikkat edin. Veriler bağlam içinde daha güçlüdür.

 

  • Rakipleri Yok saymak

Rakiplerinizin isimlerini tek tek saymanıza gerek yok; ancak ürününüzün neden onlarınkinden daha iyi olduğunu belirtmelisiniz. Dinleyicilerin ürününüzün neden daha iyi ve daha üstün olduğunu anladıklarından emin olun.

 

  • İletişim Bilgisi Vermeyi Unutmak

Ön sunum resmi bir sunum değildir; ancak bir satış sunumudur ve hiçbir satış sunumu iletişim bilgisi vermeden bitmez. Eğer dinleyicilerinize iletişim bilgilerinizi vermeden sunumu bitirirseniz çok önemli fırsatları kaçırmış olabilirsiniz.

 

Bu makale yfsmagazine.com’da Nicole Lininger tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*