Multitasking: Odaklanmanın Katili mi Başarının Anahtarı mı?

Günümüz dünyasında multitasking yapabiliyor, aynı zamanda daha üretken olup, verimlilik sağlayabiliyorsanız, çalışma hayatının aranan çocuğusunuz veya startupınızda zamana karşı özgüvenle koşan girişimcisiniz yada yumurta kapı mottosu yerine hedefi ve planları somut ve bunu hayata geçirecek zaman çizelgesi net kişisiniz. Peki siz bu bahsedilen kişilerden biri misiniz ve multitasking gerçekte nedir ne değildir? Bu yazımızda bu soruya değineceğiz.

 

Beynin altın çağı şeklinde nitelendirilen 20’li yaşlar ve bu yaş dönemindeki yeni nesil olarak bizlerin günümüzde sıkça karşımıza çıkan kavramlar olan: verimlilik, zaman yönetimi, odaklanma metotları ve pek çok platformda konuşulan ama artıları eksileri yeni yeni ortaya konmaya başlayan bir kavram olan multitasking üzerine yayımlanan araştırmalar gitgide artmaktadır.

 

Öncelikle beynin altın çağı kavramıyla kast edilen nedir buna açıklık getirmekte fayda var. 20’li yaşlardaki insanlar uzun süreli anılar oluşturmak ve karmaşık muhakemeler yapabilmek anlamında zihinsel kapasitelerinin en üst noktasında olurlar. Yaratıcılığın da bu yıllarda zirve yaptığı pek çok örnekte gözlemlenmiştir. Birçok yazar, sanatçı ve müzisyen, girişimci bu yaşlarda en yaratıcı dönemlerini geçirir. Az da olsa nöron küçülmesi gibi beyindeki ufak fiziksel değişiklikler insan 20’li yaşların sonlarına doğru başlar(1).

 

Yeni nesil, beyninin altın çağını etkin kullanmak için pek çok şeyi takip ediyor. Edison’un ünlü sözünden hareketle “Bir insanın sahip olduğu ve kaybetmeyi göze alamayacağı asıl kaynak zamandır.” sözü aslında bu dönemi ve davranışlarımızı da biçimlendiriyor. Hayallerine giden yolda zamanın önemini kavrayanlar; etkin zaman yönetimi, grup dinamikleri, stres yönetimi, multitasking gibi kavramlara daha aşinalar. Pek çok seminerlere katılıyor ve kariyer seminerleri aracılığı ile bu ve benzer başlıklarda sertifika ediniyorlar. Peki üretkenlik için olmazsa olmaz denilen zaman yönetimi ve verimlilik nasıl sağlanır? Multitasking doğru bir yol mudur yoksa çabuk etkisi olacak sanılan ama uzun süreli yan etkileri çok ciddi olan kas yapmak için alınan steroid yanılgısı gibi midir?

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*