Çalışanlarınız için daha iyi sandalyeler, bir golf simülatörü ve ücretsiz yemek temin edebilirsiniz, fakat şirket iç kültürü tanımlaması, belirlemesi güç bir oluşumdur. İşte işleri doğru şekilde yapan 5 şirket.
Eğer birisinin kendi işi hakkında şikâyet ettiğini duyuyorsanız, genelde duyduklarınız ‘‘işte kötü hissetmenin’’ yansımalarından kaynaklı olabilir. Amazon’un bu hafta fark ettiği gibi: İş yerinde hissettiğiniz bu kültür, birinin kariyerini öldürebilir veya diriltebilir. İş yerinizi baştan aşağı aşılanmış ve kendi bünyesinde pozitif bir kültürle başlatmak, otorite kurmaya çalışmadan idari saygıyı kazanmak oldukça zordur. Fakat yapılabilir. Tecrübelerime göre bunu yapmanın en iyi yolu, doğru yapanlardan öğrenmektir.
- Toptal
Toptal’ın profesyonel kültürü, CNBC’de çıkmasıyla ve raporlara göre kurulduktan sadece 5 yıl sonra 80 milyon $ gelire ulaşmasıyla oldukça övülüyor. Toptal çalışanları istedikleri yerde, istedikleri zaman, mikro yönetim olmadan ve çok az nezaret altında çalışıyor. Ben, bir şirket olarak Toptal hayranıyım, bu iş özellikle kendi kendilerini harekete geçirebilecek insanları işe almayı gerektirse de (mikro yönetim gerekmez çünkü işi yapacaklarından eminsinizdir), herkes için sınırsız ücretli izin hakkı anlamına da geliyor. Fakat garip bir şekilde çok az insan izin kullanıyor.
Şirket aktif olarak seyahat etmeye teşvik ediyor (İnternet bağlantısı olduğu sürece), ve fiziksel bir ofis olmadığı için Toptal çalışanları genellikle sahilden, eve her yerde görülebiliyor. Şirket her yıl dünyanın her yerindeki yüzlerce toplantıya, teknoloji konuşmalarına ve konferanslara sponsor oluyor ve Toptal kurucu ortaklarından biri de şirket kurulduktan sonra sürekli seyahat ettiği için Tim Ferriss’in bloğunda boy gösterdi.
- Github
Eğer hiçbiri işi bırakmadan 108 çalışana ulaşıyorsanız, işleri doğru yaptığınızı biliyorsunuzdur. Geçmişte engebeli bir yoldan geçmiş olmasına rağmen, işleri yaptırmak için çalışanların başının etini yemekten kaçınan uzaktan şirket konseptini takip eden GitHub için işler oldukça yerinde. Şirket olarak, GitHub yüzde 60 uzaktan çalışıyor ve her nasılsa yöneticileri yok.Yöneticiler yerine, her proje bir ”Birincil Sorumlu Kişi’ye sahip ve şirketteki herkes kararlarda ve uygulamalarda söz sahibi. İşte bu sıfır yönetim modeli olan Zappos’dan çok daha iyi bir versiyon.
GitHub’da, herkes istedikleri konu üzerinde çalışabilir ve en enerjik geliştiricileri bile heyecanlı tutmak için tipik olarak günde birden fazla üretim için kod oluştururlar. Serbestlik o kadar aşırı ki GitHub’ın mühendislik yöneticisi Ryan Tomayko ”insanlara ne yaptığını söylemeyi hararetli bir şekilde reddettiğini” belirtiyor.
- Hubspot
HubSpot artık büyük ölçüde büyümüş ve ilk günleri uzak geçmişte kalmış olsa da, hala ilk günlerdeki geleneklerinin birçoğunu koruyor. Hiç kimse için kapalı ofisleri yok, şirket sınırsız tatillere teşvik ediyor ve yıllık en az 2 hafta izin kullanılmasını zorunlu kılıyor.
Aynı zamanda çalışanların kişisel ve mesleki gelişim sorununa eşsiz, son derece etkili bir yaklaşım almış. Şirketteki herkes şirketten bir başkasını herhangi bir zamanda yemeğe çıkarabilir ki bu durum görünüşte daha güçlü bir iletişim kültürünü kaotik bir şekilde besliyor. Aslında felsefesi de şu: ”ürün pazarlanmak, kültür yaşanmak içindir.”
- Buffer
Birçok şirket ”biz çok şeffafız” der, fakat gerçekte bu felsefeyi uygulayan şirketlerin sayısı epey azdır. Buffer o kadar şeffaf ki cam olarak bile adlandırılabilir. Cesur ve iyi belgelenmiş bir hareketle Buffer, değerde işe eşit ücret hesaplama formülü de dahil olmak üzere ekibindeki herkesin net maaşlarını yayınladı. Ve ”Şeffaflık güven doğurur.” diye de ekledi. Neredeyse tüm şirketler fikir ayrılıkları korkusuyla maaş bilgilerini gizli tutsa da, Buffer saklayacak bir şey olmadığını göstererek birbirine kenetlenmiş, etkili bir ekip oluşturmayı başardı.
- CrowdFire
CrowdFire, yeni ekip üyelerinin başarısı için büyük yatırım yapıyor, Mumbai merkezli girişim için büyük ölçüde hakkını veren bir formül. Açık ofis ortamının temellerinin, oyun gecelerinin ve teknoloji girişimleri arasında olağan olan ekip yemeklerinin yanı sıra, CrowdFire işleri bir adım daha öteye taşıdı.
Örneğin, işe her yeni giren kişi için herkese takma adıyla seslenme geleneğiyle birlikte bir hoş geldin seremonisi düzenlenir. CrowdFire herkesin başarısını sağlamakla kalmıyor, bu durumu nezareti oldukça azaltarak destekliyor. (patron yok, – tekrar söylüyorum, şirketinizde işe yarayabilir veya yaramayabilir) Kurucu ortak Siddharth Menon’a göre, ” Girişimler potansiyel enerjiyi kinetik enerjiye dönüştürür.”
Bu makale inc.com’da Ed Zitron tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.