Nasıl Başlasak?

Fikirlerimi hayata geçirme serüvenimde kendime sorduğum ilk soru; “Girişimciliğin gençler arasında yaygın ve tercih edilebilir bir yönelim/alan olmadığı; girişimcilik denilince akla ilk, hatta sadece  ‘hadi kafe açalım’, ‘girişimcilik kafe açmaktır’ gibi fikirlerin geldiği bir kentte bunu dert edinip alternatif bir geleceğin mümkün olduğunu anlamak, anlatmak ve yaygınlaştırmak adına ne yapabiliriz?” oldu.

Bu soru için kendime verdiğim en önemli cevap ve hareket modeli ‘giveback’ yani “toplumdan aldığını topluma geri verme “ algısına sahip olmak oldu. Girişimcilik kültürüne Mardin Gençlik ve Kültür Evi’nde hakim olmaya başlamıştım zaten. Pek tabii ‘giveback’ dendiğini bilmiyordum yaptığımız çalışmalara. Lâkin yeni şeyler öğrenmek yeni uğraşlar ve hobiler edinmek, bunları yaygınlaştırmak ve paylaşmak, edinmiş olduğum en önemli kazanımdır diye düşünüyorum.

Girişimcilik Vakfı’nın altı aşamalı eleme sürecinde aşamaları tek tek geçerken aklımda üniversitemde girişimcilik faaliyetleri yürüten bir topluluk açma fikri şekillenmeye başlamıştı. Vakfa seçildikten sonra topluluğu öğrenci arkadaşlarımın da desteği ile açtım. Vakfın bana kattığı motivasyon ile “Global Girişimcilik Haftası” kapsamında bir etkinlik yapmamız gerektiğini derinden hissettim. Daha önce spesifik olarak böyle bir etkinlik yapmadığımızdan ne yapacağımızı, yapacağımız şeyi nasıl yapacağımızı bilmiyorduk. Bu sorun, etkinliğimizi şekillendirmemizde temel ilkemiz oldu.

Girişimcilik kavramını tanımak, girişimcilik ekosistemine dâhil olabilmek ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini yerelleştirmek üzerine konuşmak için ‘Nasıl Başlasak’ isimli bir “youth’up!” etkinliği gerçekleştirdik. Etkinlik kapsamında ilk oturumda ben, katılımcı arkadaşlarıma Girişimcilik Vakfı’nı, seçilme sürecimi, ilk Fellow Up’ta dinlediğim başarı hikâyelerini ve sivil toplum deneyimlerimi anlattım. İkinci oturumda katılımcıların gruplar haline ayrılması ile beş ana konu üzerinde “Nasıl başlasak?” sorusuna “world cafe” tekniği ile cevap aradığımız bir atölye çalışması gerçekleştirip çıktılarını birbirimizle paylaştık.

Verimli ve bir o kadar da keyifli olduğunu gözlemlediğim bu etkinlik Mardin’deki ilk GGH etkinliği olması ile birlikte topluluğumuzun da ilk etkinliği oldu.

Kısacası güzel başladık!

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Girişimcilik Vakfı Seçim Süreci, Neler Yapıyoruz & Vakıfta Tıp Öğrencisi Olmak

Girişimcilik ailemizin şimdilik tek tıp öğrencisi olan Fellow’uyum. Son iki haftadır okul arkadaşlarımdan, tıp Fakültesi öğrencilerinin aktif projeler sürdürdüğü Türk Tıp Öğrencileri Birliği ve EMSA (Avrupa Tıp Öğrencileri Birliği) bünyesinde aktif çalışmakta olduğum takım arkadaşlarımdan en sık gelen sorulardan yola çıkarak ailemizi anlatmak, spesifik olarak bir tıp öğrencisi için vakfın önemine değinmek ve sizlerden aldığım tüm soruları ve yanıtları da özetlemek istedim.

Global Girişimcilik Haftası’ndan Kalanlar

Global Girişimcilik Haftası'na girdiğimiz ilk günlerde birbirinden güzel etkinlikler bizleri bekliyordu, ilk olarak GYIAD’ın düzenlediği ‘Girişimci Kadınlar Kahvaltı Paneli’ ile bu güzel günlere girişi yapmış olduk. Sonrasında ise Girişimcilik Vakfı Fellowlarının düzenlediği iki güzel etkinlikle devam ettik; Think Global Start Small’16 ve Social Spectrum İTÜ.

Büyük Gazi

İnsanoğlu güçlü olmayı seviyor. Lakin asıl iz bırakan süper kahramanlar cibiliyet sahibi olanlar. İnananlar ve manevi amaçların peşinden koşanlar. Bize yakın bir örnektir; Gazi Mustafa Kemal...

Networking Üzerine

FellowUp’ların verdiği inanılmaz motivasyon ile birlikte bize verilen kitaplardan özümsediklerimden bahsettiğim bir seri oluşturmak istiyorum. İlk kitabımız Ertuğrul…