Sanayi Devrimi’nden daha büyük bir devrim bu.
Gelişmekte olan “Nesnelerin interneti”ni ve bunun sonucundaki yenilikleri bazı analistler böyle tanımlıyor. “Dilsiz” nesnelerin yakında birbirlerine sinyal gönderdiklerini, akıllı telefonlarımızı alarma geçirdiklerini ve hepimizin üzerinde “az bilgi” yarattıklarını sıklıkla göreceğiz ve bu da pazarlamacıların ağzını sulandıracak. Nesnelerin interneti, birbirine bağlı tenis raketleriyle ve yiyeceklerin yavaş yavaş pişmesini sağlayan tencerelerle CES’in merkezine oturdu.
Bazı teknoloji devleri nesnelerin internetini evlerimizde, arabalarımızda ve yaşamlarımızda bir adım daha gerçek kılmak için bir araya geldiler. AllSeen Alliance Cisco, Panasonic ve Sharp gibi firmalarca hazırlanmakta olan projelerde yeni elektronik aletler eklenerek makinelerin birbiriyle iletişimde olmasını sağlayacak bir ağ oluşturulduğu görülüyor. 2017 yılı itibariyle raflarda akıllı nesneleri göreceğiz ve bu sayede israfın, maliyetin ve uygunsuzluğun azaltılarak etkinliğin ve güvenliğin arttığına tanık olacağız.
İşte hayatımıza gelecek yeniliklerden – bazıları aşikar, bazılarıyla muhtemelen daha az aşikar –en çok heyecanlandıranları şunlar:
Arabanızı kontrol etmek: Çoğu makinanın birbirileriyle ya da entegre edilmiş sistemlerle konuşabildiği biliniyor. Siz de artık arabanıza benzin almayı unutmayacaksınız. Gerçekten “akıllı” olan arabanız yıllık bakımı için ya da lastiğin basıncı azaldığında direkt olarak tamircinizle iletişime geçecek ve sizin takviminizi de kontrol ederek randevu ayarlayacak. Sizin ise yalnızca gönderilen bu randevuyu tek tıkla teyit etmeniz gerekecek.
Sağlık denetimi: İlaçlarınız azaldığında, bağlantısı yapılmış ilaç kutuları üzerinden doktorunuzdan bir randevu ayarlanacak. Doktorlar, hastalarının ilaçları ne sıklıkta ve ne zaman aldığını takip edebilecek. Tansiyon ve şeker gibi devam eden sağlık sorunları yaşayan kişilerin değerleri uzaktan kontrol edilebilecek.
Enerji Sarfiyatı: Yüksek enerji sarfiyatına sebep olan ev aletleri, elektrik faturanızı azaltmanız için dinamik fiyat sinyallerini kullanacak. Aydınlatma ve termostatlar, gündelik yaşamınızdaki alışkanlıklarınızı öğrenerek optimal bir ayarlama yapacak, örneğin siz eve gelmeden önce ideal ısıyı evinizde sağlayacak. Bu aletler ayrıca evde kimse olmadığını da hissederek evdeki enerji sarfiyatını en aza indirmek için tüm aletleri kapatacak.
Araç kullanımı ve trafik: Araç kullanmak çok daha güvenli olacak. Trafik ışıkları, acil durum aracı geçerken olduğu gibi ortaya çıkan gerçek trafik durumuna göre kendilerini ayarlayabilecek. Yol sensörleri hava durumuna ve kazalara göre hız limitinde değişiklik yapabilecek ve ayrıca gösterge tabloları yardımıyla aracınızla direkt iletişime geçerek güvenli olmayan durumları ona haber verebilecek (örneğin, yavaşla. Çeyrek mil sonraki dönüş buzlu yol).
Alışveriş Listeleri: Akıllı buzdolapları yumurta, süt gibi temel gıda maddelerinin azaldığını hissedecek ve otomatik olarak size bir alışveriş listesi çıkaracak. Marketler ise sizin normaldeki alışveriş sıklığınızı göz önüne alarak hangi gıda maddesinin bitmiş olabileceğini tahmin edecek ve bu maddeleri alışveriş listenize eklemeniz için hatırlatmalar gönderecek. Markete doğru giderken de marketler size hatırlatmalarda bulunacak ve bu sayede unuttuğunuz bir şeyi satın almak için aynı yolu tekrar gitmek zorunda kalmayacaksınız.
Sabah alarmı: Yakında alarmınızın çaldığı zamanı işe giderken kullandığınız yolun trafik durumu ve hava şartları belirleyecek. Genellikle kullandığınız yolda bir kaza olmuşsa, alarmınız normalde çaldığından daha erken çalacak ve gösterge panosunda alternatif yollar gösterilecek. Tabii ki kahve makineniz de yolda taze kahvenizi içebilmeniz için kendini ayarlamış olacak.
Bebeğinizi İzlemek: Ebeveynler artık bebeklerinin nefesini, ateşinin olup olmadığını akıllı telefonları üzerinden kontrol edebilecek. Ayrıca bebekler herhangi bir anomali durumunda ebeveynlere haber veren tulumlardan giyecek. Tabii ki hayatınızdaki diğer bebekler de bu durumdan yararlanabilecek. Evcil hayvan izleme sistemleri de aynı şekilde dört ayaklı dostlarınızı izleme imkânı tanıyacak, siz de köpeğinizi gezdiren kişinin dürüstlüğü ve evcil hayvanınızın tuvalet alışkanlığını gerçekten kazanıp kazanmadığını takip edebileceksiniz.
Vücudunuzda ne var: Giyilebilir teknoloji, nesnelerin interneti konusunun en dikkat çeken kısmı. Pek çok ürünün şimdi ikinci ya da üçüncü jenerasyonu üretiliyor, ve gitgide daha şık ve diğer sistemlerle daha iyi entegre olabilen ürünler geliştiriliyor. Egzersiz sırasında vücudunuzda ne olduğundan uyku düzenine kadar pek çok şeyi izleyebilmenizi sağlayan giyilebilir teknolojiler gitgide daha gelişmiş hale geliyor. Tüm sosyal medya hesaplarınıza bağlanabiliyor ve nitelik ve nicelik açısından bilgileri daha iyi takip edebiliyor.
Sensörlerin miktarının artmasıyla hava gibi çevresel ve içeriksel faktörler tespit edilebiliyor, ve bu sayede etrafta bulunan insanları da algılayarak, girdi ve çıktıların miktarını değiştirerek kaynakları daha tasarruflu kullanarak güvenliği arttırıyor.
Hayatımıza bağlanan şeylerin giderek artmasıyla, kendi bilgilerimize daha iyi adapte olabiliyoruz (Nike Fuel Band gibi) ve markaların ya da pazarlamacıların bizimle daha kişisel bağlantılar kurabilmesini bekliyoruz. Pazarlamacıların müşterileri arasında güven oluşturması ve onları, kendileriyle ilgili bilgilere erişimlerini kaybettiklerinde bunun yerine daha uygun teklifler, anlaşmalar ve etkileşimler sunacaklarına ikna etmeleri gerekiyor.
Akıllı telefonlar sadece nesnelerin interneti ekosistemine ulaşımı sağlayan önemli bir portal olmakla kalmayacak (akıllı telefonlarla kontrol edilebilen ampullere bakmanız yeterli), ancak hayatınızın kumandası haline gelecek (bu hala olmadıysa). Her işletmenin gelecekle ilgili çabasını düşünerek cep telefonlarını çok daha ciddiye almaları gerekiyor.
Bu makale entrepreneur.com’da Puneet Mehta tarafından 2014’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.