FellowUp’ların verdiği inanılmaz motivasyon ile birlikte bize verilen kitaplardan özümsediklerimden bahsettiğim bir seri oluşturmak istiyorum. İlk kitabımız Ertuğrul Belen’in kaleme aldığı Networking kitabı.
Networking terimini yeni bağlantılar kurma ve bunları sürdürebilme becerisi olarak tanımlayabiliriz. Diğer bir deyişle “ilişki yönetimi”. Her eylemimizde olduğu gibi Networking yaparken de planlı olmak en kritik noktalardan biridir. Örneğin bir iş fikriniz varsa atacağınız adımları planladıktan sonra bu hedefinize ulaşırken size yardımcı olacak insanları belirleyip onlarla olan bağınızı kuvvetlendirmek için planlı hareket etmeniz hedefinize daha kolay ulaşmanızı sağlayacaktır. Ayrıca networkünüzü yönetmek için “Freemind” gibi uygulamaları kullanarak gizli kahramanlarınızı fark ederek bu haritaya göre aksiyon alabilirsiniz.
Diğer bir deyişle networking etrafınızdaki insanların başarılı olmasını sağlama sanatıdır. Herhangi bir karşılık beklemeden ve sonuç odaklı paylaştığınız bilgi karşı tarafın hayatını etkiliyorsa size karşılık vermek bilinçaltında yer edecek, sizin çalışma alanınızla ilgili bir bilgiye rastladığında otomatik aklına siz geleceksiniz.
Networkinginizi ağaçlar ve kökleri arasındaki ilişkiye benzetebilirsiniz. Kökler sayısı tanıdığınız kişilerin sayısını belirtirken köklerin derinliği o kişileri ne kadar tanıdığınızı belirtiyor. Ağacımız rüzgar ile karşılaştığında bizi yerimizde tutacak olan köklerin derinliği yani ne kadar derin ilişkiler içerisinde olduğumuz iken köklerin sayısı sayesinde ise yeterli besini topraktan alabiliriz bu da kurduğumuz ilişkilerin sayısının önemini gözler önüne seren güzel bir örnek.
Networking konusunda kendi asansör cümlenize sahip olmak size büyük avantaj sağlayacaktır. 20-40 saniye arasında karşı tarafın ilgisini çekebilmeli ve en önemlisi samimi olmalısınız. Tabiki ortama göre asansör cümlenizi yenilemelisiniz. Asansör cümlenizin pratiğini www.asansorcumlem.com üzerinden yapabilirsiniz. Aynı zamanda networking sırasında vücut dilinizi, sesinizi başarılı bir şekilde kullanmak en önemli noktalardan biridir.. Tanıştığınız kişi sizi bu tanışma anındaki hareketlerinize göre değerlendirir. Sıcakkanlı bir tebessüme sahip olmak, doğal davranmak karşı tarafta güzel bir izlenim bırakacaktır.
Teknoloji hayatımızın her alanını değiştirdiği gibi networking alanında da büyük değişimlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Artık Linkendin gibi mecralar sayesinde her an networking yapma şansına sahibiz. Burada ise “stratejik networking”in önemi ortaya çıkıyor. İlgilendiğiniz konuyla alakalı daha fazla kitleye ulaşmak için yazı yazın, büyük gruplara dahil olun veya gönüllü olarak yer alın.
İnsanlarla kurulan iletişimde yapılan en büyük hatalardan biri de sadece ihtiyaç duyulması halinde karşı tarafın aranmasıdır. Karşı tarafla aranızı sıcak tutmanız için herhangi bir nedene ihtiyacınız yok, bazen hal hatır sormak için de karşı taraf ile iletişime geçebilirsiniz. Örneğin güç içerisinde size ulaşan bir çok bilgiyi işinize yarar ve yaramaz şeklinde ikiye ayırırsınız.. İşinize yarayacak işlerde bağlantılarınız arasından kime soracağınızı bilmeniz işinize yaramayacak işlerin bağlantılarınızdan kime fayda sağlayabileceğini bilmeniz size önemli bir güç sağlayacaktır.