Girişimcilik, bazı işletme okullarında bir bölüm olabilir; ancak sınıfta öğrenemeyeceğiniz birçok şey var.
Gerçek dünyada bir işletme sahibi olacağınız zaman sahip olmanız gereken 8 beceriyi listeledik.
1. Nasıl doğru şekilde ağ kuracağınız
“Ne bildiğin önemli değil, kimi bildiğin önemli.” Üzücü, belki de, ama aynı zamanda çok da doğru. İşletmenizin başarısı, inşa ettiğiniz ağın ellerinde. Ağ kurma becerilerinin yokluğunda, aileniz ve ihtiyaç duyduğunuzda kapısını çalabileceğiniz ve destek alabileceğiniz birkaç arkadaşınızdan başka kimseniz olmaz; ve inanın bana, desteğe ihtiyaç duyacaksınız – bir iyilik istemekten, hakkınızda olumlu yorumlar istemeye, bir danışmanla anlaşmaktan, müşterilerle ilgilenmeye kadar. Bir girişimci olduğunuzda güçlü ve profesyonel bir ağ, haftanın her günü hayat kurtarıcı olacaktır.
2. Bir takıma nasıl liderlik edeceğiniz.
Patron olmak ve lider olmak arasında fark var. Patron bir süstür, liderse ilham verici, motive edici ve saygıdeğer bir rehberdir. Eğer liderlik becerilerine sahip değilseniz, ekibinizi etkili bir şekilde yönetmek ve hatta bir ekip kurabilmek sizin için imkânsız olabilir. İnsanlar, kendilerinden daha iyi olan biri için çalışmak isterler, geleceklerine yatırım yapan ve onlar gibi olmak istedikleri insanlarla çalışmak isterler; sahip olduğu rolü prestijli bir sıfat olarak gören biriyle değil.
3. Birden fazlası arasından doğru kararı nasıl vereceğiniz.
Yapmanız gereken şey her zaman açık değildir; özellikle de birden fazla iyi seçenek varken. Bir girişimci olarak, olumlu ve olumsuz yanları düşünüp nihayetinde işletmeniz için en iyi olan kararı vermek size bağlı – vereceğiniz karar, seçenekler arasındaki en belirgin karar olmasa bile. Hedefinizi aklınızın bir köşesinde tutmak ve içinizden gelen sese kulak vermek, bir ders kitabında öğretilmeyen “iradeyi” gerektirir.
4. İşi nasıl keyifli bir hale getirebileceğiniz.
Yaptığınız şeyi sevmek, girişimciliğin hayati bir parçasıdır. Zor zamanların üstesinden gelmek için ihtiyaç duyacağınız sabra sahip olmanın ve uzun çalışma süreleri gibi konuları hoş görebilmenin tek yolu bu. Neden başladığınızı hatırlamak ve yaptığınız şeyden keyif almak, başarmak için gereken motivasyonu size sağlayacaktır.
5. Farklı tipte insanlarla nasıl iletişim kuracağınız.
9-5 bir işte, her gün karşılaşabileceğiniz bireyler olmasını umabilirsiniz. Bir girişimci olarak, sürekli bir şekilde oradan oraya dolanır durursunuz. Alanlardan resmi davetlere etrafınızdaki birçok insan, birbirlerinin tam zıttı olabilirler. Yani bu, sunuşunuzu, kitlenize dayalı olarak değiştirebilmeniz gerektiği anlamına gelir.
6. Nasıl kaynak bulabileceğiniz.
Girişimcilerin mücadeleci olmaları gerekiyor. Maceranızı eli bol bir şekilde fonlayan zengin bir amcanız yoksa karışılacağınız şeylerin size kolay gelmesi pek muhtemel değil. Şirkette birden fazla sorumluluk üstlenmekten mali stabiliteye kadar olan yolda öz sermayenizi kullanmaya kadar, zor durumlardan kurtulmak için kritik düşünme becerilerine sahip olmanız ve ellerinizi bulaştıracak kadar alçakgönüllü olmanız gerekli.
7. Nasıl işe alacağınız.
İyi çalışanlar olmadan şirketiniz asla başarılı olamaz. İş görüşmelerinde doğru soruları sormak, harika bir özgeçmiş ve harika potansiyel arasındaki farkı bilmek ve bir pozisyonun adayına tam zamanlı iş yerine bir deneme süreci önermekten korkmamak önemlidir. Eğer kurallar kitabını harfi harfine uygularsanız, kâğıt üzerinde iyi görünen bir isim listesi elde edersiniz ancak işletmenize pek de fazla fayda sağlamazsınız.
8. Başarısızlıklarla nasıl baş edebileceğiniz.
Eğer bir işletme sahibi olmanın getirdiği aksaklıkları kabul edemiyorsanız, işe hiç girişmemelisiniz. İşletme planları yedek fonlar da içerir; böylece şirketler, zorlu başlangıçlar esnasında kapıları açık tutmak için ihtiyaç duydukları sermayeye sahip olurlar. İşler yavaşladığında ya da satışlar düştüğünde, bunların sizin üzerinize nasıl yansıdığından çok, nedenleri üzerine yoğunlaşmalısınız.
Bu makale inc.com’da Dan Scalco tarafından 2016’da yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.