Ollie Forsyth okula uyum sağlayamadı. Kabadayılar, okuma güçlüğü çektiği ve farklı olduğu için üzerine geldiler. Onun bir hiç olduğunu ve hiçbir zaman da bir şey olamayacağını söylediler. Hayatta başarılı olamayacaktı.
İngiltere’nin Northamptonshire bölgesinde yaşayan genç, arkadaşlarının zalim hareketlerinin, ruh halini, motivasyonunu ve öz saygısını mahvetmelerine izin verebilirdi ama yapmadı. Onun yerine kendi gibi okulda disleksi ile mücadele eden, kendi çabalarıyla milyarder olmuş Richard Branson’ı örnek aldı. Sonrasında ise tıpkı Branson’ın cesurca yaptığı gibi, kendilerine acımasızca saldıranlardan aldığı motivasyonla girişimciliğe adım attı.
Ollie, Entrepreneur.com’a yaptığı açıklamada “Branson bana gerçekten ilham verdi,” diyor. “Disleksi konusunda problemleri vardı ve onu TV programında gördüğümde, onun gibi birisi olmaya karar verdim.”
Ayrıca Ollie, okulu bitirip ayrı yollara gitmeden önce kendisine kin besleyenlere yanlış düşündüklerini kanıtlamaya kararlıydı. Tam olarak kendisini kanıtlamayı başardı da. Branson’ın dezavantajı nasıl avantaja dönüştürdüğünü öğrendikten sonra, Branson’dan tam üç yaş daha gençken, ilk işini daha 13 yaşındayken kurdu.
Gençlik dönemlerinden bile önce, Ollie girişimciliğin açığını keşfetmişti. Zengin bir çevrede büyüyen bir çocuk olarak, ebeveynlerine her bardak için 20 peniye kahve ve çay servis etti. “ Eğer yeniden ısıtmamı isterlerse, ekstra 20 peni daha istiyordum.” Ailesinin kahve ihtiyaçlarını karşılamanın yanında, köpeklerini yürüyüşe çıkarmak, çimenleri biçmek gibi küçük işler yaparak haftada 20 sterlin kazanır hale geldi.
Ollie’nin girişime resmi olarak ilk atılımı, Ollie’s Shop ile oldu. Ollie’s Shop, gençlerin ailelerine hediye edebilecekleri, taşlı takılar, deri kemer ve cüzdanlar, orijinal kol düğmeleri gibi hediyelik eşyaların satıldığı çevrimiçi bir butik mağazaydı. Ailesinin ve arkadaşlarının yardımıyla, evden siparişleri gönderiyor ve Çin gibi kaynaklardan stoklarını yeniliyordu.
Ollie Forsyth, ilk günden itibaren mağazasına yığınla sipariş geldiğini belirtiyor. Ollie, tek başına ilk altı ay içerisinde 2,500 sterlinden fazla kâr ettiğini söylüyor.
“İlk 10,000 sterlinimi kazandığımda, bu işte bir şeyler olduğunu anladım. İşte o anda aklımda bir ampul yandı. Bu yola başarılı olmak için çıktığımın farkındaydım ve şimdiye kadar hep şansım yaver gitti. Bir peni bile kaybetmedim.”
Ollie, Oxfordshire’da öğrenme zorluğu çeken çocuklar için açılan ülkesindeki tek saygın yatılı okul Bruern Abbey’deki sınıf arkadaşlarının ona zorbalık etmesinin nedeninin, işlerinde başarılı olma konusundaki kararlığına karşı duydukları kıskançlıktan olabileceğini düşünüyor.
“Bunu bana neden yaptıklarının cevabını asla alamadım. Oradaki çocuklar ile geçinememem veya onların benimle geçinememesi büyük bir utanç kaynağı, ancak hayat devam ediyor.”
Okulda öğrenme farklılığı veya başka bir nedenle kötü muamele gören çocuklara, kendilerine eziyet eden kimseleri tamamen görmezden gelmelerini öneriyor. “Hayatta böyle şeyler olur, ancak hayata tutunmaya devam etmek zorundasınız. Sürekli ileri dönük olmalısınız. Gördüğünüz eziyete karşı duyduğunuz öfke ve üzüntünüzü, hayallerinizi kovalamaya ve özellikle gönüllü olarak sizinle aynı işkencelere maruz kalan insanlara yardım etmeye yönlendirirseniz daha iyi olur” diyor Ollie.
“Birisi üzerinde farklılık yaratmak, o kişinin hayatını değiştirmek anlamına gelebilir. Sadece halkla ilişkiler için değil, içten bir şekilde diğerlerine yardım etmek konusunda her zaman tutkulu olmuşumdur.”
“East Anglia’s Children’s Hospice”, “Army Benevolent Fund’s The Soldiers’ Charity” gibi farklı hayır kurumlarında gönüllü olarak çalışan Ollie, şu an Winners Win’in İngiltere temsilciliğini yapıyor. Winners Win, okuyucularının hayırsever organizasyonlarla bağlantı kurmasını sağlayan çevrimiçi ilham veren bir yayın. Ayrıca Ollie Forsyth kendi parasıyla, hala eğitim gören genç girişimcilere kendi işlerini kurmak konusunda yardımcı olması adına bir hayır kurumu daha kuruyor.
Ollie ayrıca tüm çocuklara ve özellikle genç girişimcilere, güvendikleri başarılı yetişkinler ile hayallerini, umutlarını ve sorunlarını paylaşmalarını tavsiye ediyor. Eğer bir akıl hocasına erişim imkânınız yoksa gençlere yönelik yerel bir program sayesinde bir akıl hocasıyla bağlantı kurabilirsiniz. Veyahut Ollie’nin yaptığı gibi Youtube’tan girişimcilik üzerine başarılı hikâyelerini araştırabilirsiniz. “Benim akıl hocam Youtube’tu!” diyor Ollie.
Şu an 16 yaşında olan Ollie, ikinci çevrimiçi mağazası Charmou’yu açtı. Daha dört ay önce açılan moda odaklı e-ticaret sitesinde, 23 marka ve tüm dünyadan toplamda 250 farklı ürün bulunuyor. Ollie gelecek seneye kadar toplamda 365 markaya teklif sunmayı hedefliyor.
Okulu geride bırakan Ollie işini büyütmek için özellikle Peter Jones Girişim Akademisi’ne odaklanıyor. Okul, Peter Jones, ABC’nin Shark Tank’ına benzeyen Dragon’s Den’in eski girişimci ve panelistlerine ait.
Ollie’nin büyütmek derken milyoner olmayı kastediyor.
“Eğer 20’lerimde veya ölmeden önce milyoner olmayı başarabilirsem, mutlu bir adam olacağım. Para benim için önemli değil, ancak eğer işinizden nefret ediyorsanız milyonlar kazanmanızın hiçbir anlamı yok. Onun yerine bağımsız bir çalışan olmayı tercih ederim. Zengin olmaya ne kadar uzağım? Birkaç sene içerisinde zenginler listesine bir göz atın.”