Okumaktan Sıkılanlara Parmak Isırtacak 30 Örnek

1
4056

Fotğraftaki kişi, yaşıtları akademik uğraşlar verirken, yeni aldığı Porsche 911’i ile hız limitine yakalanan Bill Gates’ten başkası değil. Okul bırakanları kutlamak amacıyla 2015 yılı için koleji bırakıp iş hayatında ezici bir başarı elde eden en iyi girişimcilerden oluşan güncel bir liste hazırladık. Ve işte okul terk edenlerimizden önemli bazı bilgiler:

1.5 milyon üzerinde çalışan.

600 milyar $ üzerinde net değer.

40 milyar $ üzerinde yardım bağışı.

 

#1. Henry Ford  (Ford)

Net Değeri 199 Milyar $  –  Okulu 16 yaşında bıraktı .

Henry Ford okulu 16 yaşında bıraktı ve daha sonra 1903 yılında Ford Motor Şirketini kurdu. 1908 yılında hepimizin hayatını etkileyen, tam anlamıyla dünyayı şekillendiren ünlü Model T yi ve montaj hattını çıkardı. Eğer bugün halen yaşıyor olsa idi, 199 Milyar $ varlığın sahibi olacaktı.

 

#2. Bill Gates (Microsoft)

Net Değeri 78.8 Milyar $ – Okulu 19 yaşında bıraktı.

Gates 1973 güzünde Harvard’a katıldı, okulu bırakmasından sadece 2 yıl sonrasında çocukluk arkadaşı Paul Allen ile birlikte Microsoft’u kurdu. 2007 yılında, Harvard’dan fahri diplomasını alarak bitirdi.

 

 #3. Larry Ellison (Oracle)

Net Değeri 56.6 Miyar $ – Okulu 20 yaşında bıraktı.

Larry Ellison çok uluslu teknoloji şirketi olan Oracle üzerinden kazanan bir seri girişimci, programcı ve hayırseverdir. Ah evet, O ayrıca Hawaii’de “Larry Ellison Adası” olarak adlandırılan bir adanın da sahibidir.

 

 #4. Amancio Ortega (Zara)

Net Değeri 66.2 Milyar $ – Okulu 14 yaşında bıraktı.

27 yaşında, Ortega kaliteli ve aynı zamanda ekonomik giysiler üreten kendi şirketini kurdu, ve 1975 yılında, ilk perakende mağazası olan Zara’yı açtı. Ortega şuanda İspanya’nın en zengin adamıdır.

 

  1. Mark Zuckerberg (Facebook)

Net Değeri 33.7 Milyar $ – Okulu 19 yaşında bıraktı.

Mark Zuckerberg ismini mutlaka duymuşsunuzdur. Eğer duymadıysanız, dünyanın en çok ziyaret edilen websitesi olan Facebook’un kurucusu olan adamdır. Onun tüm basın toplantıları ve toplum etkinliklerinde giydiği kapüşonlusunu hatırlıyor musunuz?

 

 #6. Li Ka Shing (Cheung Kong Holding)

 

Net Değeri 33.5 Miyar $ – Okulu 15 yaşında bıraktı.

 

Li Ka Shing okula 15 yaşındayken “Elveda!” dedi ve saat kayışları satmaya başladı. Bugün dünyanın en büyük konteyner terminalleri operatörü, dünyanın en büyük sağlık ve güzellik perakendecisi, Çin’in enerji tedarikçisi ve gayrimenkul yatırımcısıdır.

 

#7. Sheldon Adelson (Las Vegas Sands)

Net Değeri 30.2 Milyar $ – Okulu 19 yaşında bıraktı.

Yüzünü bilmiyor olsanız da, 21. yaşınızda onun Vegas kuruluşlarından birinde parti vermiş olabilirsiniz. Sheldon Adelson’un  bir kumarhane kralı olmasının yanı sıra, O ayrıca Israel Daily gazetesinin sahibidir ve politika ile uğraşır.

 

 #8. Larry Page (Google)

Net Değeri 29.1 Milyar $ – Okulu 21 yaşında bıraktı.

Larry Page Google adındaki küçük sitenin kurucu ortağı olarak bilinir. Teknik olarak Michigan Üniversitesi’nden mezun olsa da liste de olma sebebi daha sonrasında Doktora programını bırakmış olmasıdır.

 

 #9. Michael Dell (Dell)

Net Değeri 21.8 Milyar $ – Okulu 19 yaşında bıraktı.

Michael Dell girişimcilik tutkusunu gerçekten üniversitede yakaladı. Yurt odasından kişisel bilgisayarlar için yükseltme modları satmak, nihayetinde onun (büyük) anlaşmalar için Teksas Eyaletinden ihaleye katılma lisans almasını sağlamıştır. Gerisi tarihtir.

 

#10. Paul Allen (Microsoft)

Net Değeri 17 Milyar $ – Okulu 20 yaşında bıraktı.

Microsoft’un bu kurucu ortağı Seattle Seahaeks’ın ve NBA’in Portland Trailblazer’s takımının da sahibi olan bir spor fanatiğidir. O nakdi sayesinde denizaltılardan 120 m’lik yatlara kadar değişen tuhaf oyuncaklar ile eğlenmesi ile tanınır.

 

#11. Azim Premji (Wipro)

Net Değeri 16.4 Milyar $ – Okulu 22 yaşında bıraktı.

 

Bay Premji, 40 yıldır Wipro Limited’in  dümeni olmuştur. Zamanında, onları yazılım sektöründeki Hint liderlerinden biri haline getirmiştir.

 

#12. Kirk Kerkorian (Tracinda)

Net Değeri 10 Milyar $ – Okulu 12 yaşında bıraktı.

Kirk Kerkorian “Megatesislerin babası” olarak bilinir ve Las Vegas’ın, gelişmesi, şekillenmesi ve büyümesine yardımcı olmuştur. Okulu 8. Sınıfta bırakan Kirk, eski bir boksör, II. Dünya Savaşı savaş pilotu ve başarılı bir yatırım firması olan Tracinda’nın CEO’sudur.

 

 #13. Steve Jobs (Apple)

Net Değeri 8.3 Milyar $ – Okulu 21 yaşında bıraktı.

Jobs koleji bir sömestr sonrasında bırakmış ve geçimini sağlamak için teneke kutu ve şişe geri dönüşümü yapmıştır. Sık sık LSD ile deneyler yapan vejetaryen bir budist olan Jobs zamanımızın Ford ve Edison’u olarak nitelendirilmektedir.

 

#14. Dustin Moskovitz (Facebook)

Net Değeri 8.2 Milyar $ – Okulu 21 yaşında bıraktı.

Forbes Moskovitz’i tarihte kendi kendine başarıya ulaşmış en genç milyarder olarak ifade etmiştir. Zuckerberg’ ın Harvard’ daki oda arkadaşı ve Facebook’un üçüncü çalışanı olan Dustin, Asana isimli kendi yazılım firmasını kurmak için 2008 yılında Facebook’tan ayrılmıştır.

 

 #15. Lex Wexner (L Brands)

Net Değeri 7.7 Milyar $ – Okulu 22 yaşında bıraktı.

Lex yıllar boyunca Abercrombie & Fitch, Lane Bryant, Limited Too ve Express de dahil olmak üzere dünyanın en ünlü markalarından bazılarını inşa etmiştir. Bunun yanı sıra, O ayrıca Victoria Secret’ın şimdiki sahibi olarak bilinen patronudur.

 

 #16. Jan Koum (WhatsApp)

Net Değeri 7.2 Milyar $ – Okulu 20 yaşında bıraktı.

Koum, Facebook onun mobil mesajlaşma girişimi olan WhatsApp’ı 19 milyar $ a satın aldığında 6.8 milyar $ kazanmıştır. O aslında okulu güvenlik ve altyapı gözetimi yaptığı ve bir internet devi olan Yahoo için bırakmıştır.

 

 #17. Ralph Lauren (Ralph Lauren)

Net Değeri 7.1 Milyar $ – Okulu 20 yaşında bıraktı.

Bu milyarder moda kralı okulu bırakmadan önce 2 yıl boyunca İşletme okumuştur. 1967 yılında Brooks Brothers’daki memurluk pozisyonundan ayrılmasının ardından, Lauren 500.000 $ değerinde kravat satmıştır. Bir sonraki yıl ise Polo’yu kurmuştur.

 

#18. David Geffen (Geffen Records)

Net Değeri 6.9 Milyar $ – Okulu 19 yaşında bıraktı.

Asylum Records ve Geffen Records’un kurucusu ve DreamWorks’ün ise kurucu ortağı olan adamdır. Ayrıca popüler bir Amerikan sanat ve elişi mağazaları zinciri olan Hobby Lobby’nin de kurucusudur.

 

 

#19. Walt Disney (Disney)

Net Değeri 5 Milyar $ (2015) – Okulu 16 yaşında bıraktı.

Walt Disney okulu 16 yaşında bırakmış ve şuanda yaklaşık 30 milyar $ yıllık gelire sahip bir şirket olan Walt Disney’ i kurmuştur. O, gelmiş geçmiş en etkili animatör olarak kabul edilmektedir.

 

 

#20. David Green (Hobby Lobby)

Net Değeri 4.7 Milyar $ – Okulu 18 yaşında bıraktı.

Hobby Lobby’nin dindar bir hayırsever olan milyarder kurucusudur. Koleje gitmemiştir. Hobby Lobby zincirini 600$’lık kredi ile kurmuştur.

 

 

 #21. Richard Branson (Virgin)

Net Değeri 4.7 Milyar $ – Okulu 16 yaşında bıraktı.

İronik bir şekilde o okulu “Öğrenci” isimli bir gençlik dergisi çıkartmak için bırakmıştır. 60’lı yıllarda Londra’ya taşınmasının ardından, Virgin isimli kendi dergisini finanse etmek için “posta siparişli” bir kayıt şirketi geliştirmiştir. Branson imparatorluğu içerisinde bir havayolu şirketi, içecek üreticisi ve 400’ün üzerinde farklı girişimler bulunmaktadır.

 

#22. Elizabeth Holmes (Theranos)

Net Değeri 4.5 Milyar $ – Okulu 19 yaşında bıraktı.

30 yaşında, Elizabeth Holmes Forbes 400’de kendi kendine başarı elde eden en genç kadın milyarder olarak ilk kez yerini almıştır.

 

 

#23. Subhash Chandra Goel (Zee Tv)

Net Değeri 4 Milyar $ – Okulu 12 yaşında bıraktı.

Hindistan Medya kralı olarak adlandırılan Dr. Chandra, 1992 yılında ülkenin ilk Hint uydu kanalını kurarak televizyon endüstrisini değiştirmiştir. Zee Network şuanda 167 ülkede 500 milyonun üzerinde izleyiciye sahiptir.

 

#24. Haim Saban (Saban Capital)

Net Değeri 3.3 Milyar $ – Okulu 13 yaşında bıraktı.

Saban, 90’ların başında Mighty Morphin Power Rangers TV programı yapımcısı olarak o büyüdü. Ve daha sonra Fox Ailesini 5 Milyar $ karşılığında Disney’e satmış ve 1,7 Milyar $’lık bir anlaşma yapmıştır.

 

 #25. Sean Parker (Facebook)

Net Değeri 3 Milyar $ – Okulu 14 yaşında bıraktı.

O, müzik endüstrisini sonsuza dek değiştiren kötü şöhretli müzik paylaşım servisi olan Napster’in kurucu ortaklarındandır. Daha sonra Facebook’un B hisselerinin %28.2’sine sahip olan ilk başkanı olarak görev yaptı.

 

#26. Evan Williams (Twitter)

Net Değeri 2.9 Milyar $ – Okulu 19 yaşında bıraktı.

Williams, Square’in kurucusu ve Twitter’ın kurucu ortaklarından birisidir, ve bahsedilen her firmadan önce anılan şirketlerin her birinden önce başarılı podcasting şirketi olan Odeo’yu ortak olarak kurmuştur.

 

#27. Jack Dorsey (Twitter)

 

Net Değeri 2.5 Milyar $ – Okulu 20 yaşında bıraktı .

Şuanda Disney’in yönetiminde olan Dorsey, Twitter’ ın kurucu üyelerinden biri ve Square’ in kurucusu ve CEO’sudur. Sık sık teknolojinin “karizmatik” adamı olarak anılmaktadır.

 

#28. Hiroshi Yamauchi (Nintendo)

Net Değeri 2.1 Milyar $ – Okulu 22 yaşında bıraktı.

Yamauchi dedesinin 1889 yılında kurduğu şirketi devralmak ve küçük bir kart firmasından video oyunu devine dönüştürdüğü Nintendo’ daki 55 yıllık üçüncü başkanlık görevini muhafaza etmek için okulu bırakmıştır.

 

 #29. Gabe Newell (Valve)

Net Değeri 1.3 Milyar $ – Okulu 20 yaşında bıraktı.

Newell Half Life isimli bilim kurgu video oyunu ile ünlenen bir şirket olan Valve Corporation’ ı ortak olarak kurmuştur.  Newell “Windows’un ilk üç versiyonunun üreticisi” olduğunu iddia eder. Zuckerberg ve Gates gibi, O da Harvard’ ı bırakanlardandır.

 

#30. Orji Uzor Kalu (Slok)

Net Değeri 1 Milyar $ – Okulu 20 yaşında bıraktı.

Savaştan sağ çıkan Nijerya doğumlu milyarder, milyarlarını öğrenci ayaklanmalarına liderlik etmesi sebebiyle üniversiteden kovulduktan sonra annesinden 35$ borç alarak televizyon ve medyada kazanmıştır.

 

Başarımızı Aldığımız Notlara Dayanarak Ölçemeyiz

 

Bir üniversite derecesine sahip olmamak bazı başarı yolları için engel olacaktır ancak hepsi için değil. Büyük şirketlerde (Bilhassa) veya akademik derecelere büyük önem veren kişiler tarafından kurulan şirketlerde bir iş bulmayı güçleştirmeye sebep olabilir.  Listeden de anlayacağınız gibi özellikle teknoloji alanında, bu tür insanlar giderek daha az yaygın olmaktadır, ancak onlardan halen bir sürü vardır.

 

Listedeki 30 isimden 25’i kendi kendine başarı elde etmiş kişilerdir. Bu kendi kendine başarı elde eden 25 kişinin 10’ u milyarlarını son 10 yıl içerisinde teknoloji alanında kazanmışlardır. İlginç olan diğer bir şey ise, bu okul bırakanların işe aldıkları çalışanların toplam sayısının 1milyonun üzerinde olmasıdır. Ve bu çalışan sayısının büyük bir bölümü kolej diplomasına sahiptir. İronik, değil mi?

 

Okulu Bırakmak için Acele Etmeyin

 

Hem fikir olacağınızı düşündüğüm ilginç ve ilham verici bir seçim. Tam olarak okul bırakanların tümü olmasa da – bazıları aslında aldarına oldukça etkileyici akademik başarılara sahiptirler ancak ne yazık ki Girişimcilik Macerasına olan çağrıları onlara tüm bu çalışmaları bıraktırıp, bunun yerine onları bazı durumlarda milyarca insana dokunan işlerinin yanı sıra dikkate değer servetlerini yaratmaya götürmüştür.

 

Beni özellikle etkileyen bir girişimci de, University of Texas in Austin’e giderken PCs Limited isimli bir bilgisayar şirketi kuran Michael Dell’ dir. Bu şirket o kadar başarılı olmuştur ki, Dell bunu çalıştırmak için okulu bırakmıştır ve şirket sonunda 2013 yılında 56.94 milyar $’ lık gelire sahip olan Dell Inc. haline gelmiştir. 2006 yılında, Dell ve eşi bir zamanlar öğrencisi olduğu ancak hiçbir zaman mezun olmadığı Üniversite’ ye 50 milyon $ hibe etmiştir.

 

Bu listeyi derlerken fark ettiğim bir dikkat çekici hakikat ise, garajda başlatılan işlerin sayısı olmuştur. 3.6 x 5.5 m2’lik küçük bir garajda iş hayatına başlayan HP şirketi örneğini ele alın. Ve sonra ayrıca hayatına garajda başlayan Google ve Apple da var.

 

Ve Son Zamanların En Önemli Genç Girişimcisi?

Peki, bu elbette ki Mark Zuckerberg’ dir.

 

Facebook Kurucusu Mark Zuckerberg, yaklaşık 34 milyar $’lık tahmini net varlığa sahiptir ve bazıları tarafından ABD’ de 35 yaş altındaki en zengin adam olduğuna inanılmaktadır. Mark Zuckerberg, Bill Gates gibi, Harvard’ı bırakanlardandır.

 

Şubat 2004 yılında Facebook’ u Harvard’daki yurt odasından okul çapında başlattıktan sonra, Zuckerberg başka okullara adım adım yayarak programına çok daha fazla zaman ayırmaya başladı. O yaz, Zuckerberg ve oda arkadaşı Dustin Moskovitz yaklaşık 30 okula Facebook yayımladı, ve web sitesi yarı zamanlı çalışmak için fazla popüler oluyordu.

 

Buradan nereye yola çıkmalı

 

Retreat21 dünyanın önde gelen bazı girişimcilerinden yararlı bilgiler ve tavsiyeler ile dolu. İlham almak için bizim yüksek profilli görüşmelerimizden bazılarını okumanızı ve genç girişimci zenginler listemizi gözden geçirmenizi öneririm!

 

Bu makale  retireat21.com’da yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

1 Yorum

  1. Merhaba ben 20 yaşındayım ve Üniversite okuyorum fakat projelerim ve fikirlerimi geliştirmekle meşgulüm.Piyasaya girip satacak birçok ürün elde ettim. yaptığım şeylerin devmanın getirmek istiyorum fakat okul engel oluyor.Sizce okulu bırakıp Yaptığım ürünleri satmaya devam mı etmeliyim ve piyasaya girişimciliğimi konuşturmaya devam mı etmeliyim ?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here