Konu belirli bir hedefe ya da başarı düzeyine ulaşmak olduğunda, şu kadarı kesindir ki, her zaman daha fazlasını isteyebilir ve daha büyük başarılara göz koyabilirsiniz.
Çoğu kişi üniversiteyi bitirdikten ya da çalışmaya başladıktan sonra, ilerlemenin ve gelişimin ne olduğunu unutur. Bir zamanlar sahip oldukları bilgiye olan açlıkları ve öğrenme dürtülerini kaybederler. Şu an bulundukları konuma gelmeleri için ihtiyaç duymuş oldukları bilgiye.
Sürdürdükleri hayatta onlara yetecek kadar gelirleri var, dolayısıyla hallerinden memnunlar. Bu durum, gelecekte ulaşabilme şansınızın olduğu başarıya kötü etki eder. Olabileceğiniz kadar başarılı olmamanızın nedenlerinden yalnızca biri bu.
İşte hakettiğiniz başarı seviyesinde olmamanızın 5 muhtemel nedeni:
1.Kendinizle bağınız kopuk
İnsanların başarı potansiyelini gerçekleştirememiş olmalarının nedenlerinden biri gerçekte kim olduklarını bilmemeleridir. Bir işi yapmalarının ya da şirket kurmuş olmalarının sebebi finansal amaçlardır, işin getireceği tatmin ve mutluluk duygusu değil. Amacınız para olursa, para için yapmak istemediğiniz şeyleri yaparsınız.
Bir gün bu durum, yalnızca para kazanmaya yönelik işlere vakit ve çaba harcadığınız bir kısır döngü halini alacak ve sıkılacaksınız. O gün, halihazırda yaşamakta olduğunuz hayatı devam ettirecek miktarda paranız olduğunda gelecektir. Kim olduğunuzu ve sizi neyin tatmin ettiğini anladığınızda, sevdiğiniz şeyleri kovalamaya başlarsınız.
Size memnuniyet duygusu getiren şeylerin peşinden gittiğinizde, hiçbir zaman pes etme ihtiyacı duymazsınız, çünkü bunu yapmaktan keyif alıyorsunuzdur. Robert Greene, Mastery adlı kitabında şöyle diyor, ‘Size heyecan veren şeyler yaptığınızda, bunlarda ustalaşmak için daha fazla motivasyonunuz olacaktır. Bunlarda ustalaştığınızda ise, kimsenin göremediklerini göreceksiniz. Böylece, size başarının kapılarını inanamayacağınız kadar açacak bir dehaya sahip olacaksınız.
2.Başarınız sizi engelliyor
Çoğu zaman, insanlar belirli bir gelir ya da başarı düzeyine ulaştığında, bununla kanaat ederler. Kendilerini geçindirmeye yetecek gelire ya da başarıya sahiptirler ve daha fazla gelişme ihtiyacı duymazlar. İşe gitmek ve ertesi gune kadar televizyon izlemek için eve dönmekten oluşan günlük rutinlerini tamamlarlar.
Ya da, belirli bir gelir seviyesine ulaşmış bir şirketleri vardır ve gelişip genişlemeye devam etmezler. Ama derler ki, ilerlemiyorsanız, ölüyorsunuzdur. Gelişim ve ilerleme mutluluk ve başarının temelidir, ve ‘yeterince ilerleme katetmiş olmak’ diye bir şey yoktur.
3.Engelleyici inanç sisteminiz
İnancınız, başarılarınızda büyük rol oynar. Bir şeyi yapabileceğinize inanıyorsanız, hareketlerinizden şevkiniz ve özgüveniniz belli olacaktır. Bu da, doğru zihniyette olduğunuz için size başarıya giden birçok kapıyı açacaktır.
Doğru zihniyete ve inanç sistemine sahip olduğunuzda, daha fazlasını başarmak için gayret gösterirsiniz. İçinizde inanç yoksa, sahip olduğunuzdan daha fazlasını asla elde edemezsiniz.
‘ Kendinize inanın ! Yapabileceklerinize inanın ! Kendi güçlerinize dair mütevazi ancak mantıklı bir özgüveniniz olmadığı sürece, ne başarılı, ne de mutlu olabilirsiniz. – Norman Peale.’
4.Toplum paradigmasında hapsolmuşsunuz
Yaptığınız işi yapmak için bir amacınız olmadığında, genellikle sosyal normları takip edersiniz. Toplum paradigmasına hapsolur ve herkesin yaptığına ayak uydurursunuz. Başkalarının ayak izlerini takip ettiğiniz sürece asla başarılı olamaz ve yapılmış olanlardan fazlasını yapamazsınız.
Size; okula gitmeniz, mezun olmanız, ve hayattaki amacınızla örtüşmeyebilecek iyi bir iş bulmanız söyleniyor. Bu kapandan kurtulmak için amacınızı bulmalı ve peşinden gitmelisiniz. Bu, size hayal edemeyeceğiniz başarıların kapılarını açacaktır. Sosyal normlardan kurtulmak güç olabilir.
‘ Büyümek ve kendin olabilmek cesaret ister.’ – E.E. Cummings
5.İş alışkanlıklarınız
İş etiğiniz başarınızda büyük bir rol oynar. Ortalama bir iş etiği ile, ortalama başarılar elde edersiniz. Elde ettiğiniz başarının düzeyi doğrudan ne kadar çabaladığınızla ve ne kadar fedakar olabildiğinizle ilgilidir. Dünya üzerindeki en başarılı insanlar, herkesten fazlasını yapmaya isteklidir. Başarılarının nedeni de budur.
Bu makale addicted2success.com’da Lawrence Berry tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.