Küresel Girişimcilik Haftası kapsamında ‘’Türkiye’ de Girişimcilik’’ adlı konferans Tabit (Akıllı Tarım Teknolojileri) Kurucu ortağı, Ashoka Fellowlarından, Türkiye’nin ilk Sosyal Tarım Platformu www.tarimsalpazarlama.com kurucusu, 2014 yılı Barış için İş Dalında Nobel Adayı Sayın Tülin AKIN, 7 Aralık Salı günü FMV Işık Üniversitesi konferans salonunda girişimci gençler ile Türkiye’de Girişimcilik adlı konferansta buluştu.
Türkiye’den 1 milyon 400 bin çiftçiye çözüm ortağı olan uluslararası firmalarla birlikte hizmet verdiklerini; iş modellerinin 5 ülkede örnek alınarak Hindistan, Gana, Tanzanya, Kenya ve Yeniz Zellanda’da da uygulanmaya başlandığını ve şunları belirtti:
Çiftçiler ile üniversite okurken iletişim kurmaya başladığını; ürününü satamayan çiftçiler ile tanışarak çiftçilerin dünyadaki tarımdan haberlerinin olması gerektiğini; çiftçilerin niye göç ettiklerini ve devlet desteklerini nasıl alacağına dair bir bilgisinin olmadığını anlattı. Yoğun çalışmalarından dolayı ödüllerin geldiğini ve bütün bu yolculukta sosyal girişimci olmaktan çok mutlu olduğunu; verilen her ödülün kendisine yeni bir sorumluluk yüklediğini söyledi. Köyden kente göçü engellemek için bir proje yapmak istedi ve başarılı oldu. Beş farklı ülkenin örnek aldığı, yılda 140 milyon dolarlık verimlilik sağlayan proje Akıllı Köy teknoloji ile tarımı, eğitimi birleştirdi. Kadınları köyün dışına çıkamamaktan kurtarıp kadınların sadece inekleri sevmek için yanlarında bulunması gerektiğini söyledi. Girişimci gençler ile gerçekleşen soru-cevap seansının ardından konferansımız sona erdi.
Bir sonraki konferans izlenimlerim ile görüşmek dileğiyle…