Daha öncesinde fikir ve proje yarışmalarına katılmamış biri olarak, Otokoç ve Girişimcilik Vakfı’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği Otokoç Fikirküpünde şehir ulaşımı sorununu çözmek için #fellow100’den bir kaç arkadaşım ile takım kurarak birlikte yarıştık.
Türkiye çapında yaklaşık 200 civarı takımın katıldığı bu projede, ulaşım alanındaki inovatif fikirlerin değerlendirdiği, Otokoç ve Girişimcilik Vakfının yönetim kurulundan oluşan jüri üyeleriyle, program süresince alanında uzman kişilerden çeşitli alanlarda eğitim alıp, Fikirküpü programını kazanan projenin Haziran-Eylül arasında inkübasyon sürecine katılarak fikirlerini bir adım öteye taşıma şansı kazanacak. Bunun yanısıra Israil’de gerçekleşecek olan DLD Tel Aviv etkinliğiyle dünyanın bir çok farklı bölgesinden gelen girişimci ve yöneticiyle tanışıp network yapma fırsatı elde ediyor.
Peki gelelim bu FikirKüpü yarışmasının başından sonuna kadar yaşananlara, fikir sürecine, proje geliştirme aşamasına ve jüriye yaptığımız final sunumuna.
Benim bi’fikrim var…
Herkesin bir ya da birden fazla iş fikri olduğu şu dönemlerde mühim olanın o fikri nasıl hayata geçirdiğini düşünücek olursak, biz de ulaşım sektöründe iş yapacağını düşündüğümüz fikrimizle Otokoç Fikirküpü yarışmasına başvurarak hayata geçirmeye karar verdik. Bunun için yapmamız gereken şeyin online başvuru formunu doldurarak proje hakkında çeşitli sorulara cevap vermekti.
Mülakatlar başlasın!
Online başvuru formunu doldurup -bildiğim kadarıyla- Girişimcilik Vakfı ve Otokoç projeleri değerlendirdikten sonra, gelecek vaat eden ve yaratıcı buldukları 10 tane projeyi 2. Aşamaya davet ederek sizinle online görüşme yapıyorlar. Bu mülakatta neler soruyorlar diyecek olursanız Girişimcilik Vakfı’nın 5.aşamasından çok farklı olduğunu söylemem. Otokoç ve GirVak’tan yetkililerin katıldığı bu mülakatta ilk önce ekibinizi ve projenizi tanıttıktan sonra projenin zayıf ve kuvvetli yönlerini, nasıl değer katıcağınızı, ekosistemdeki en iyi örnekleri cevaplayarak mülakat aşamasını da geçmiş oluyorsunuz.
Eğitim Şart.
Online görüşmede olumlu ve inovatif bulunan 10 tane proje bir sonraki aşamaya geçerken, siz de aynı zamanda girişimcilik alanında başarılı kişilerden yalın girişimcilik(lean startup) eğitimi almaya başlıyorsunuz. Jüri üyelerine sunum yapma inceliklerinden, iş fikrinin nasıl iş modeline dönüştürebilirim gibi noktalar için eğitim alırken, fikriniz bu noktada daha çok anlam kazanarak projenizi geliştirmek için donanım sahibi olmaya başlıyorsunuz.
Köprüden Önce Son Çıkış
Aldığınız eğitim ve sunum tekniklerinden sonra Otokoç ve Girişimcilik Vakfından oluşan ekip yanı sıra bundan önceki aşamalarda size eğitim veren mentor ve kişilerin karşısına geçip, projenizin hangi noktaya geldiğini sunarken, final sunumu yapmadan önce dikkat edilmesi gerek noktalara değinilerek sizi köprüden önceki son çıkışta düzeltme yapmanız için fırsat sunuluyor. Kabul etmek gerekir ki en az final jürisine sunum yapıyormuş gibi heyecanlı oluyorsunuz.
Let the Games Begin!
Ve geldik son aşamaya yani final sunumlarının yapılacağı aşama! 5 kişiden oluşan jüri üyesi(Otokoç genel müdürü dahil üç kişi, Yomi bey ve Sina bey) karşısına geçip 5dk içersinde projenizin nasıl bir sorunu çözdüğünden Otokoç bünyesine nasıl bir değer katıcaksınız gibi bir çok konuda insanlara fikir verdiğiniz, sonrasında ise 10’ar dakikalık soru-cevap kısmına geçilen aşama. Dürüst olmak gerekirse çok güzel ve entresan projeler vardı ve bu noktaya kadar insanlarla yarışmaktan mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim. Hatta kazanan grup açıklanana kadar kazanıcağımızı düşünmüyordum bile –Öykü kazanınca surat ifademe şahit olmuş :)- Kazanıcak grubu Otokoç bünyesinde 3 aylık inkübasyon ve DLD Tel Aviv etkinliğine katılma hakkı verilicekti. İnkübasyona mı daha çok sevinmeliydik yoksa fellow#100 ile bir kaç ay önce Tel Aviv’de yaşadığımız anıları tekrardan canlandıracağımıza emin değildik. Bu noktada Mehru hanım sahneye çıktı ve hiç bekletmeden kazanan grubu açıkladı; Kazanan grup 3 kadın üyeye sahip(Aslı Aykaya, Ece Sayılı ve Gamze Evirgen) Mega grubuydu yani biz olduk