Otomobil Sektörünü Alt Üst Eden Girişimcilerden Öğrenebileceklerimiz

Otomotiv teknolojileri piyasası öylesine dev işletmelerin tekelinde ki, başka türlüsünü hayal etmek bile zor. Buna rağmen, bu dogmatik otomotiv piyasasında dahi, girişimcilik ruhu hala sapasağlam.

 

Her mevkiden girişimciler ve girişimler, standardın dinozorlar olduğu bir endüstride büyük riskler alanlardan bir şeyler öğrenebilirler.

 

Böyle bir endüstride dönen paralar olabildiğince fazla. İmalatçılar kendilerini son modaya ayak uydurmaya adamış. GM, Chevy, Honda, Toyota, Hyundai.. her birinin piyasada ‘yeşil araç’ları bulunuyor; iddialara göre Wolksvagen; akıllı cihazları araçlarla buluşturan rakip Google ve Apple platformları Android Auto ve Apple CarPlay ile uyumlu modelleri sunmaya hazırlanıyor.

 

Bu esnada Google ve Apple ise, şoförsüz elektrikli araçlarda şanslarını denemeyi planlıyor (Apple araçları hakkında elektrikli olması dışında bir bilgi yok). Tüm bu büyük gelişmeler otomotiv endüstrisi alanında girişimler için ihtimallerin azaldığı anlamına geliyor.

 

Ancak insan azmi ihtimallerle alay eder. Tarih devlerin kafa üstü düşüşünü anlatan hikayelerle dolu. İşte otomotive bakışı değiştirmek için çabalayan iki şirket.

 

Wrightspeed Şerit Değiştirerek Dengeleri Bozuyor

 

Ian Wright ve San Jose/Kaliforniya çıkışlı güç aktarım mekanizması şirketi Wrightspeed’i özel kılan, Wright’ın piyasadaki en gelişmiş yakıt tasarrufu teknolojisini tasarlama hedefi. Wright, Elon Musk ve diğerleriyle birlikte Tesla’yı kurdu.

 

Amaç piyasaya yüksek güç ve yüksek teknolojiye sahip elektrikli araçlar sürmekti. Wright Tesla’dan ayrıldı ve özelleştirilmiş elektrikli spor arabaları yapmaya başladı. Bu arabalar inanılmaz pahalıydı ve piyasası sınırlıydı. Yatırımcılardan yeterince ilgi görmedi.

 

Pes etmeyip sınırlı bakış açısı kurbanı olmayı reddeden Wright iş odağını değiştirdi. 2011’de ticari kamyonları elektrikli hibridlere çevirip ticari kamyonculuğu 21. Yüzyıl teknolojisine getirmek amacıyla güç aktarım mekanizmaları üretmeye başladı. Hala da yenilik yapmaktan vazgeçmiş değil.

 

Geçenlerde güç aktarım mekanizmalarında yeni bir teknolojiyi tanıttı: normalde jet uçaklarında bulunan mikro türbinleri kullanan bir jeneratör. Önceden kullandığı jeneratörün aksine, bunun fikri mülkiyet hakları Wright’a ait.

 

Ticari kamyon taşımacılığı endüstrisine girmek, Freightliner ve Volvo gibi büyük üreticilerin karşısında zor olacak. Ancak Wright’ın geçişinin önü açık görünüyor; Obama 2027 yılına kadar kamyonlar için %44’e varacak bir emisyon kesintisini öngören düzenlemeler getirdi. Wrightspeed teknolojisi bu engelin üstesinden kolayca gelmeye yardımcı oluyor. Isuzu’nun teslimat kamyonlarından biri, Wrightspeed güç aktarım mekanizmaları sayesinde yakıt verimliliğinde %300 artış gördü.

 

Durmaksızın yenilik yapmaya ve bir sonraki adımı gözlemeye ihtiyaç duymasıyla, Wright’ın girişimi, her girişimcinin örnek alması gereken bir cesaret örneği.

 

Local Motors Otomobil Sanayiini Demokratikleştirmeyi Hedefliyor

 

Otomobil sanayiinin mazlumlarından Phoenix/Arizona merkezli Local Motors 2007’de kuruldu. Bu otomobil üreticisinin şu anda gerçekleştirdiklerini 10 yıl önce kimse tahmin bile edemezdi. Amaçları otomobil sanayiine el atmak. Yaklaşımları otomobil sanayiinin demokratikleşmesinde önemli rol oynayabilir.

 

Bu yaklaşım insan odaklı – araba üretmede açık kaynak yaklaşımı – ve ilk bakışta arabalarla alakasız gibi görünen bir teknolojiyi kullanıyor: 3-D Baskı.

 

Local Motors’un hedefi, 3 boyutlu baskı kullanarak otonom bir elektrikli araba üretmek. Prototipler üretip denemeler yapabilecekleri iki küçük fabrikaya sahipler. Konu yaratıcılık olduğunda, tam bir işbirliği örneği oluyorlar.

 

Cincinnati Inc ve Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı ile ortaklık yapan Local Motors, dünyanın ilk 3 Boyutlu baskı elektrikli arabasını üretti. Chicago’da gerçekleşen Uluslararası İmalat Teknoloji Şovu’na katılmış olsaydınız, yazıcının 44 saatten uzun bir sürede Strati’yi (İtalyanca’da katman anlamına geliyor) bastığına şahit olabilirdiniz. Bu araçta 50’den az parça bulunuyor ve tek şarjla 120 mil yol kat edebiliyor.

 

Local Motors, otomobil endüstrisine giriş yapabilmek için mühendisler, tasarımcılar ve yenilikçiler arasında açık bir tartışma olanağı sağlıyor. Ayak işlerini yapan ve fikirlerin gerçeğe dönüştüğünden emin olması gerekenler onlardır.

 

Kısa süre önce, katılımcıların yeni 3 boyutlu elektrikli tasarımlar geliştirdikleri Project Redacted yarışmasının kazananını açıkladılar. Birinci, jüri heyeti ve halk oyuyla belirlendi, ödül ise 7.500 $’dı. Daha da önemlisi, sonrasında üç yerel üniversite ile Local Motors University Vehicles ortaklığını faaliyete geçirdi.

 

Bu ortaklık bize 3 Boyutlu basılı, elektrikli, otonom aracı getirebilir. Amaçlanan, araba yapımında pratik yollar keşfetmek. 3 Boyutlu bir yazıcı araba üretebilirse, gelecekte isteğimize uygun temiz ve güçlü araç üretebilme bağımsızlığına sahip olacağız.

 

Alın bakalım, dev şirketler.

 

Yenilikçiler Öncülük Ediyor

 

Wrightspeed ve Local Motors başarılı olacak mı? Burada herhangi bir yatırım önerisi olmayacak, ancak bu yenilikçiler bize yol gösterebilir. Köklü devlere darbe vurmayı hedefliyorlar.

 

Hüküm süren güçleri yakalamak için yeni teknolojiyi kullanıyorlar. Risk alıyor, hitap ettikleri kitleyle yakın ilişkiler kuruyor ve ‘değişim’ düşüncesi ile aralarını iyi tutuyorlar. Bu, bir girişimcilik modeli olarak mantıklı. En nihayetinde hepimiz, her daim değişmekteyiz.

 

Bu makale  yfsmagazine.com’da Daniel Matthews tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir