Oyunlaştırmanın İşinize Faydaları

Oyunlaştırma, kurum içinde sadakati ve bağlılığı arttırmak isteyen modern şirketlerin kullandığı popüler bir taktik haline geldi. Oyunlaştırılmış müşteri deneyimlerinin son yıllarda kazandığı başarının ışığında, işverenler kurum içi oyunlaştırmanın benzer şekilde, çalışanlar arasında da verimli olacağını fark etmeye başladı. Şirketler, gündelik marka etkileşimlerine oyun elementleri ekleyerek (günlük görevleri tamamlayanlara ödül vermek, ödüllü sosyal medya yarışmaları düzenlemek, vb.)  hem müşterilerinin hem de çalışanlarının işe daha bağlı kaldığını fark etti.

 

InsideSales.com adlı satış arttırma platformunun pazarlama kurulu başkanı Mick Hollison, “İnsanları motive eden rekabettir” diyor. “Pek çok kurum çalışanlarının işe bağlılıklarını sağlama konusunda sorun yaşıyor, ancak çalışanların günlük rutinlerine oyuna benzer teşvik tedbirleri ve biraz da arkadaşça rekabet ekleyerek onları standart hedeflerinin de ötesine ulaşma konusunda motive etmek mümkün.”

 

Bu, özellikle de çalışanları elde tutmak için etkili bir yöntem olan işveren eğitimleri için uygun. Güncel bir Inc.com makalesine göre yapısallaştırılmış bir işe alım ve işe alıştırma deneyimi yaşayan çalışanların en az 3 yıl daha çalıştıkları şirkette kalma olasılıkları %58. İşe alım ve işe alıştırma sürecinde oyunlaştırma metodunu kullanmak daha sağlam bir bağlılığı ve dolayısıyla çalışanlarınızı daha uzun süre elde tutmanızı sağlayabilir.

 

Oyunlaştırma şirketi Badgeville’in kurucusu ve tasarım kurulu başkanı Steve Sims, “Eğitim, çalışan(lar)ın en yoğun ve şaşkın oldukları dönemde olur, yani işe alındıklarından hemen sonra” diyor. “Oyunlaştırma, eğitimin daha net ve daha başarılabilir çaba ve sonuçlara bölünmesine yardımcı olur. Eğitimde ilerleme yolda olur, bu nedenle de çaba ve hedefler üzerine odaklanır.”

 

Rymax Pazarlama Hizmetleri’nin satış departmanının kıdemli başkan yardımcısı Paul Gordon, “Oyunlaştırma, eğitimi eğlenceli bir ortamla birleştirir ve sosyal medyadaki diğer oyunlara ayna tutar” diye ekliyor. “Toplamda 48 milyon insan akıllı telefonları ve tabletleri üzerinden oyun oynuyor ve oyun oynayanların %77’si haftada en az 1 saatini oyun oynayarak geçiriyor [Big Fish oyun şirketine göre]. Sosyal ve eğitsel bir eğitimde oyun inşa etmek şirketin ilerleyici görünmesini sağlarken bugünün çalışan temeli üzerinde bir yankı yaratır.”

 

Eğer oyun mekanizmasını kurum içi işlemlerinize uygulamak istiyorsanız, bunu doğru yapmanız için uzmanların bu konudaki görüşleri şöyle.

 

Kurum içi oyunlaştırma için en iyi uygulamalar

Oyunlaştırmanın ardındaki fikir, çalışanların görevlerine, genel tasdiki kullanarak ve hem kendi pozisyonlarındaki hem de şirketin genelindeki hedeflerin gerçekleştirilmesiyle ilgili daha iyi bir motivasyon sağlayarak rekabetçi bir yaklaşım getirmektir. Pazarlama alanındaki oyunlaştırmada olduğu gibi, bu sistem tipik olarak maddi ödüller (ödül kartları, tüketim ürünleri, bedava öğle yemeği gibi) ya da manevi ödüllerin (bir gün fazladan izin, hayır amaçlı yapılmış bir bağış, her şey dahil bir seyahat gibi) karşılığında kazanılmış şeyleri –puanlar ya da rozetler gibi- içerir.

 

Bu ipuçlarını uygulamak başarılı bir kurum içi oyunlaştırma programı sağlamanıza yardımcı olabilir:

 

  • Süreçlerinizi net bir şekilde belirleyin ve ölçün. Eğer insanlar çalışırken ne yapmaları ya da hedeflerine ulaşmak için ne yapmaları gerektiğini bilmiyorsa, oyunlaştırma çabalarınız sığ kalacaktır. Sims, oyunlaştırmanın her zaman iş hedefleriyle ve bu hedeflerin nasıl ölçüleceğinin bilinmesiyle başlaması gerektiğini söyler. O zaman, birlikte çalıştığınız çalışan gruplarını anlamanız ve onları ne yapmak için motive edeceğinizi bilmeniz gerekiyor.

 

“Biz devam eden, hem hedef yolunda alınan yolu ölçmek hem de çözümleri iyileştirmek için mantıksal analizleri savunuruz” diyen Sims, şöyle devam ediyor “Her şey zamanla eskir, bu yüzden oyunlaştırma çözümünü de sürekli evrimleştirmek gerekiyor.”

 

Hollison’a göre, “Çalışanların duruşunun iyi bir görsel anlatımı olması ve net, tutarlı hedeflere sahip olmak, çalışanları hedeflerine ulaşmaları için teşvik eder.”

 

  • Hızlı geri dönüşler alın. Hollison, yeterli geri bildirim akışının programınızın başarılı olmasına yardım edeceğini söylüyor. Puan tabloları ya da hedefler aracılığıyla sık ve hızlı geri dönüşümleri sağlamak, çalışanların da buna göre performans sergilemesine yardımcı olur.

 

“Her spor kulübü ve video oyunu, oyuncuların kendini geliştirmesi için anında geri bildirim yöntemini kullanır” diyor Hollison. “Oyunlaştırma tekniklerini kullanan kurumlar da gerçek zamanlı geri bildirimleri kullanarak hem bireysel hem de takım başarısını sağlayabilir.”

 

  • İnsanların yatırım yapmasını sağlayın. İş araştırma firması olan Altimeter Group’ta çalışan analist Charlene Li, oyunlaştırmanın yalnızca çalışanların ne yaptıklarını ve neden yaptıklarını umursaması durumunda başarılı olacağını dile getiriyor.

 

Li’ye göre “oyunculukla ilgili koca bir değerler sistemi var ve bu sistemin enine boyuna düşünülmesi gerekiyor.” “Sosyal bir boyutu olması gerekiyor – rozetlerin yetkisi olan ya da beraber çalıştığınıza birinin gelişimiyle ve algısıyla ilgisi olması gerekiyor. Oyunlar ve hedefler anlamlı olmalı, yoksa kendinizi bir satranç tahtasındaki piyon gibi hissedersiniz.”

 

Gordon işverenlere, şirket kültürün tüm boyutlarında olduğu gibi bağlılığın da herkese uyacak bir kalıp olmadığını, oyunlaştırmanın da olamayacağını hatırlatıyor. Çalışanlarınızla konuşun ve onları neyin motive ettiğini, ne gibi ödüllerin oyunlaştırma sistemine eklenmesi gerektiğini düşündüklerini onlardan öğrenin.

 

Oyunlaştırma nasıl işler?

Oyunlaştırma çalışan eğitiminde ve bağlılığında basit bir sebeple işler: Oyun oynamak insanların öğrenmedeki en doğal yollarından biridir, diyor Li.

 

Li, Business News Daily’ye “Çocuklar, kendilerine meydan okumanın ve öğrenmelerinin bir yolu olarak gördükleri için oyun oynamayı severler” diye açıklama yaptı. “Oyunlaştırma, esasında “birinin tüm dikkatini bir göre üzerine nasıl yönlendirebilirsin” oyun elementlerini göreve taşıyarak daha fazla dikkati nasıl sağlayabilirsin? Meselesi. İnsanlar eğitimin önemli olduğunu zaten biliyor, ancak oyunlaştırma bunu daha eğlenceli ve ilginç kılıyor.”

 

Ev hizmetleri sağlayıcısı 1-800-GOT-JUNK?, Wow 1 Day Painting ve You Move Me şirketlerinin ana firması olan O2E Brands’in satış merkezi yöneticisi Aaren Terrett, oyunlaştırmanın bin yıllık ağır çalışanlarında işe yaradığını ve bunun sebebinin çalışanlarının iftihar etme isteklerini tetiklemesi olduğunu söylüyor.

 

Terrett , “Oyunlaştırmanın bizim satış merkezimize getirilmesi üretimi, müşterilerin dönme oranını ve çalışanların moralini arttırdı” diyor. “Biz Apple ürünleri ve ücretli izinler gibi yüksek ödüllü yarışmalar düzenliyor ve çalışanların hedeflerine ulaşmak için motive olmalarını sağlıyoruz”

 

Benzer şekilde, Gordon da Rymax’ın farklı şehirlerde çalışanların takım oluşturarak, engelleri aşarak yerleştirilmiş işaretleri bulmaya çalıştıkları, her alanda şirket bilgilerinden oluşan ipuçları aradıkları ve marka değeri yüksek ödüller için yarışı tamamladıkları “en büyük yarış” tarzında müsabakalar düzenlediğini dile getiriyor.

 

“Bu, inanılmaz bir takım oluşturma becerisi geliştiriyor ve şirketin hedefleri konusundaki farkındalığı arttırıyor. En önemlisi de kişiye hatırlanacak bir hadise ve sonunda değerli bir yadigâr bırakıyor.”

 

Dikkat Gerekiyor!

Oyunlaştırma iyi uygulandığında oldukça etkili olabiliyor, ancak yanlış yollarla yapıldığında geri de tepebilir. Sağlıklı bir rekabet algısı yaratmak önemli, ancak fazla rekabet de çalışanlarınızın motivasyonunu kaybetmesine sebep olur. Sims işverenlere, insanların farklı adımlarla öğrendiklerini ve rekabetin öğrenme konusunda hızlı olamayanlar için moral bozucu olabileceğini de hatırlatıyor.

 

Li,  lider tahtası gibi taktiklerin, yalnızca bu tahtada “lider” konumunda olan kişinin ödüllendirilmesi durumunda insanların motivasyonunu kötü etkileyebileceği düşüncesine katılıyor.

 

“Lider tahtaları, arasında güçlü bir bağ olan gruplar için işe yarar ancak bu tahtadaki 1 lider yerine ilk 20 kişiyi göstermek önemli. Böyle bir durumda eğer lider siz değilseniz ve hiçbir şey kazanmıyorsanız artık umurunuzda olmamaya başlar ve bu da hiçbir işe yaramayan bir taktik haline gelir.  

 

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, insanların oyunlaştırma sistemine kayıtsız kalması ve bunun normal ve rahat bir rutine dönüşmesi.   

 

Hollison diyor ki “Kurum içi yarışmaları zaman zaman düzenlememiz ve bu yarışmaları kazananlara gerçek dünyaya ait ödüller vererek çalışanların heyecan ve motivasyon hissetmelerini sağlamamız gerektiğini öğrendik. Aksi takdirde, bu sistemi uygulasanız bile personelinizin performansının ve işe olan sadakatinin azalmasına sebep olabilirsiniz.”

 

Sims’e göre son olarak, işverenler hediye çeki ve ödül ürünler eklerken oldukça dikkatli olmalı. Bu gibi şeyler yarışma ödülü ya da zaman zaman şevklendirme amaçlı kullanılabilir, ancak bunları teşvik için tek başına kullanmak insanlara neden motive olmaları konusunda yanlış sinyaller de verebilir.

 

“Çalışanlar sertifika almak için eğitimlere katılmıyor – onlar mesleki kabiliyetlerini uzun dönemde geliştirecek şeyler öğrenmek için eğitim alıyor ” diyor Sims. “Gerçek bir iş oyunlaştırması, hakiki ödüllere ve yararlara odaklanır. Çalışanların yol boyunca ve uzun vadede daha iyi başarılar kazanmasına yardımcı olur.”

 

Bu makale businessnewsdaily.com’da Nicole Fallon tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*