
Entrepreneurship, entrepreneur, entreprendere… Risk alma, inovasyon, fırsat değerlendirme, hayata geçirme… Yetenek, cesaret ve bilginin üçgeninde başaranların “girişimcilik” için birçok dilde, birden fazla tanımı var. Peki ya girişimci ruhun temel faktörleri deneyen ve başaranları hep aynı sonuçta topluyorsa?
Dünyaca ünlü şirketlerin girişimcilik tanımlarına göz atalım:
- Apple yerleşik kuralları inovatif fikirlerle çağdaş hale getirip faydalı aksiyonlar alma becerisine girişimcilik diyor.
- Pfizer tekille kalmayan, siyaseti insan faydasına uyarlamaya girişimcilik diyor.
- Microsoft fayda ve kalite hedefli bütün aksiyonların buluştuğu yere girişimcilik diyor.
- İkea çoğunluğa faydalı fikir yaratan yöntemlere girişimcilik diyor.
- Google ise geçmiş ve gelecek zamanın harmanının şu anki zamana faydasını ölçümlemeye girişimcilik diyor.
Bu beş büyük şirketin ‘girişimcilik’ tanımlarında öne çıkan benzerlik ise “FAYDA”.
Gelin faydayı “Adam Smith’in fikirlerini Fransa halkına sunan ekonomist” Jean Baptiste Say ile irdeleyelim. Adam Smith’in aksi yönünde malın değerini belirleyen unsurun emek değil, ‘fayda’ olduğunu iddia eder. “Faydalı olan şey insanlar tarafından istenir, bu yüzden de değerlidir ve her arz kendi talebini yaratır.”
Denemiş ama devam edecek ekosistemi yaratamamış girişimler gibi Jean Baptiste Say da bir konuda yanılıyordu. Adam Smith bu yanılgıyı şu sözlerle pekiştirdi: “Eğer bir malın faydasını belirleyen başlıca unsur, o malın sağladığı fayda ise neden elmas sudan daha çok değerlidir?”
Toplumsal faydanın, bireysel faydanın hatta girişimin kendi ekosistemine olan faydasını düşündüğümüzde aklımıza takılan bir diğer konu: Girişimimizin faydalı olduğu halde kar etmemesi
İstihdam konusunu ele alırsak toplumda verimsiz ve parasız, fakir bir sınıf yoktur. Çalışmayan işsizler vardır. Faiz ile kar arasındaki uçurum karın, girişimcinin ‘faydasının’ karşılığı olması doğrultusundadır. Üretilen, yaratılan ve paylaşılan fayda değer yaratır. Ekosistemde sürekliliği sağlar.
Bu sürekliliğin günümüzdeki örneklerinden Red Bull Amaphiko “Projeni paylaş-Sosyal değişime katkıda bulun-İlham al” prensipleri ile cesur girişimleri küresel bir topluluğa davet ediyor:
https://www.youtube.com/watch?v=OA1t7PkYfFo
Bir yanıt bırakın