Rekabeti Avantaja Çevirmenin Yolları

İş hayatında inanılan yaygın görüşe göre rakiplerin düşmanların olarak görülür. Bu durum kendi pazarlarında baskın olmak için savaşan eski kurtlar için geçerli olabilir ama böyle düşünenler için başlama noktası nedir?

 

Herhangi bir alanda acemi olanlar için denemek ve zirvedeki kişinin peşinden gitmek ilerleme ve itibar açısından avantajlı olmayabilir. Bir karete antrenman maçında sarı kuşak siyah kuşağı yenmek için yeteri kadar şanslı değildir veya en azından bu her gün gerçekleşmez. Ama bu sarı kuşak sahibi kişi diğer sarı kuşak sahibi rakiplerini aşama kaydederek yenmeyi öğrenebilir, eğer siyah kuşak sahibinden bir şeyler öğrenmeyi seçtiyse.

 

Dövüş sporlarında geçerli olan kurallar iş hayatında da aynıdır. Bir acemi olarak yarışını kılavuzun olarak görürsen büyüme ve başarı dereceni fazlasıyla ilerletebilirsin ve bundan gelir bile elde edebilirsin. Hayatıma ışık tutan en önemli deneyimlerimden bazıları olmasını istediğim şeyler için çalıştıklarımdan gelmiştir. Ben buna ödenmiş bedel demeyi seviyorum bundan kaçamazsın.

 

Yeni başlayanların rakiplerine karşı değil, rakipleriyle beraber ilerlemesi için 3 neden:

 

1. Rehberlik

Niçin öyle olduğu onların kim olduğuyla alakalıdır. Rakiplerin. Rakip olarak birini diğerinden ayıran özellikler nedir? Sen onları işinin önünde bir engel olarak gördüğün için onların yetenek ve yetkinlikleri seni yapabileceklerinden alıkoyar. Aksi halde sen bunu bir rekabet olarak görmezdin.

Başlangıç aşamasında işi iyi yapmış veya yapıyor olanları tanımak başarıya giden yolun ilk adımıdır. Büyük rakipler bu işe zaman, emek ve çabasını koyarak bugün oldukları yere gelmişlerdir. Senin bunları özümsemen ve onların geçmiş hatalarından ders alman seni boş yere zaman, para ve onların geçmişte yüz yüze kaldığı aşağılamalardan kurtarır.

 

Başarı dersini alıyorken, bu yollardan geçmiş ve haritayı çoktan çizmiş birinin tecrübelerinden yararlanmak mantıklı olmaz mıydı? Onların rehberliklerini kabul et. Onlar senin başarına gölge düşürecek, hata yapmanı önleyecek karşılıksız derslerle dolular.

 

“Başkalarının hatalarından dersler çıkarmalısın. Çünkü bütün hataları kendin yapacak kadar uzun yaşayamazsın”  –Sam Levenson

 

2. Kaldıraç Etkisi

Kaldırmak ve ilerlemek anlamına gelen kaldıraç kelimesi lövye’den gelmiştir, minimum girdi ile maksimum fayda sağlamak. Bu az kaynakla çok iş başarabilmek demektir ve bu senin başarını ilerletmek için de geçerlidir. Lastik çubuğu olmaksızın lastiği çıkarmaya çalıştığını düşün. Deneyim zahmetli olmasa bile yorucu olurdu. Bu senaryo, rakip kaldıracını avantaja çeviremezsen senin karşı karşıya kalacağın zorluktan pek uzak değil. Rakiplerinin prestij ve deneyimlerini, vizyon ve emek eşitliği ışığında kullanırsan hayallerini gerçeğe dönüştürebilirsin. Bu, muhtemelen yatırımlarının karşılığının 10 katını kazanabileceğin sağlam bir yöntem.

 

3. Karşılıklı Münasebet

Hangi iş dalında olursa olsun senden beklenenden daha fazlasını yapmalısın. Bu, özellikle çevrendeki diğer insanlarla ilişki kurarken de geçerli. Sana karşı yapılan baskılardan kendini uzak tutabilmen, diğerlerinin zaman ve çabalarına katkı sağlar ve seni diğerleriyle ilişki kurmaya götürür.

Büyük oyunculara büyük iyilikler yapmak seni gelecekte çok farklı fırsatlarla karşılaştırabilir. Burada hala büyük rakipler hakkında konuşuyoruz ama bunlar yeni başlayanlar için de geçerlidir. İnsanlara yardım etmek sana gelecekte kurulacak olan iş ve ortaklık gibi fırsatların kapısını açacaktır.

 

“Gerçek müzakereci başta abartılı imtiyazlara izin veren ama sonrasında karşı taraftan istediği teklifi alandır”.  — Robert B. Cialdini

 

Başlarken hangi aksiyonları alacağın konusunda akıllı olmalısın. Bu zorlu parkuru geçip, akıntı ile savaşacak mısın? Yoksa mevcut pozisyonunda yüzmeyi öğrenecek ve seni amaçlarına ulaştırması için mi kullanacaksın?

 

Bu makale addicted2success.com‘da Robert Glover tarafından 2016’da yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*