Riski Kucaklayan 10 Cüretkar Girişimci

Bir işletmede (işte) gerçekten başarılı olmak istiyorsanız, risk almak zorundasınızdır. Risk aynı zamanda, insanların oldukça korktuğu bir şeydir ve sonuç olarak riskten kaçınmak için, başarılı bir işletme kurmaktan da oldukça uzak dururlar. Ancak, risk; bugün bir çok milyonerin bu kadar zengin oluşlarının ve evrenin sayılı zenginleri arasına girmelerinin temel sebebidir.

 

Kendinizi riske giren bir kişi olarak tanımlar mısınız? Hayatınızın bir parçası olan riske kucak mı açarsınız, yoksa ondan kaçınır mısınız?

 

Bu makale, işletmelerde büyük riske giren 10 kişiyi tanımanızı sağlayacak.

 

Belki bir gün, siz de bu cüretkar girişimcilerden birer yaprak alırsınız ve olağanüstü bir başarı sağlarsınız.

 

 

İş Dünyasında Riske Girmeyi Seven 10 Başarılı Girişimci

 

  1. Donald Trump

 

Canavar gibi olan televizyon şovu ‘The Apprentice’ ile, gittikçe genişleyen bir işletme krallığıyla ve milyonlarca dolarlık servetiyle; Donald Trump kesinlikle dünya birincisi olarak zirvede oturuyor. Sizin bilmediğiniz ya da farkında olmadığınız şey ise; Donald Trump’ın her zaman bu kadar zenginlik içinde olmayışı.. İşin doğrusu; kendi iflasını yaşadığı zamanlar vardı ve yaklaşık 900 milyon dolarlık kişisel borçları bulunmaktaydı. Aynı zamanda, Donald Trump’ın işletmeleri, 3.5 milyar dolar borç ile iflasını da açıklamıştı. Ancak, kendi kişisel borçlarını 4 sene içerisinde temizlerken, diğer yandan şirket borçlarından da kurtuldu ve onunla iş yapmak isteyen bazı kişilerle birlikte, bir takım şirketlerini halka açık şirketler haline getirdi. Bunların hepsi de, kısa bir zaman diliminde gerçekleşti.

 

Trump, riske girenlerin iş hayatında hem büyük kazanacağının, hem de büyük kaybedeceğinin yaşayan bir örneğidir. Aslında, Trump’ın olağanüstü başarısının sebebi, risk almaya duyduğu bitmeyen isteğidir.

 

  1. Bill Gates

 

Bugünün milyarderi Bill Gates, Microsoft’u kurarken büyük oranda riskler aldı. Microsoft’un kurulmasına yardımcı olmak için, üniversiteyi bıraktı. Kişisel bir bilgisayarın, hem ofiste hem evlerde herkesin işine yarayabileceği düşüncesiyle; sadece kendi bakış açısına sadık kalarak, kendi işinin sahibi olma hayali ile çok büyük bir risk aldı.

 

Bill Gates, bilinmezliğin içerisinde seyahat etmeye ve kazanmak için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdı. Steve Jobs’a bile karşı çıktı ve başka şirketlerin ve büyük girişimcilerin fikirlerini kopyalamak ya da ödünç almak gibi tehditlerde bulunmadı.

 

Bu tavrı ile sonrasında, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birinin sahibi ve bir milyarder oldu.

 

  1. Henry Ford

 

Dünyanın en ünlü otomobil mucidi, olağanüstü hayal gücüyle ve risk alma konusundaki isteğiyle bilinir. Kaybetmeyi göze alarak, fiyatları indirdi ve T Modelleri için artan talepleri en iyi şekilde yönetti.

 

Tüketici taleplerini karşılamak için, Ford stratejisini bir üst seviyeye taşıdı ve ‘tamam ya da devam’ prensibini benimsedi. Henry Ford, işçilerin çalışma süresini indirerek, asgari ücretlerini arttırdı ve böylelikle, istifa etmeden daha uzun süre çalışmalarını sağladı. Bir çok kişi için hata olarak gözükebilecek oldukça riskli bir hareket yapması, bugün Henry Ford’un otomobil dünyasını fethetmesini sağladı.

 

  1. J. Paul Getty

 

Boşanmayla sonuçlanan başarısız evlilikleriyle ve risk almaktaki bitmek tükenmek bilmeyen kapasitesi ile bilinen milyarder petrol kralı, tarihte en başarılı iş adamlarından biri olarak tanınır.

 

Diğer 200 şirketine ek olarak, J. Paul Getty, Getty Petrol Şirketi’nin de kurucusu ve işletmecisidir. Ölmeden önce kurduğu Getty Vakfı’na, ölene kadar elde ettiği bir kısım varlığını bağışlamıştır.

 

  1. Larry Ellison

 

Oracle’ın kurucusu ve dünyanın en zengin adamlarından biri olan Larry Ellison, net olarak tüm varlığı yaklaşık 50 milyar dolardır.

 

Bu büyük başarısı, aldığı büyük risklerle doğrudan bağlantılıdır. Larry Ellison, insanlara sahip olmadıkları özelliklerden söz eder ve sonrasında ürün geliştiricilerine dönerek, talep edilen ürünleri üretmelerini ister. Aynı zamanda, pozisyonları açısından yeterli niteliğe sahip olmayan insanları özellikle işe alarak, sonrasında onları el kitapları ve kitaplarla kendisi eğitir.

 

  1. Richard Branson

 

Virgin Havayolları’nın kurucusu ve İngiltere’nin 4. en zengin adamı Richard Branson’ın başarısı işlerinde aldığı büyük risklerin sonucudur. Virgin Records ile birlikte, Branson tartışmalı olaylara imza atarak markasını gün geçtikçe daha da büyüttü. Branson bu riski, kalabalık olan endüstride, endişe yaratmak ve markasını var edebilmek için aldı.

 

Bir noktada, tuhaf ve saçma nedenlerle Richard Branson’ın krallığına karşı açılmış 125 davası bulunuyordu. Büyük şeyler yaptığında, dışarıda düşmanlarının olacağının farkında olmasına rağmen, bu durum onu durdurmuyor ve risk almanın heyecanını daima içinde yaşıyor.

 

  1. Warren Buffet

 

Bir yatırımcı olarak Warren Buffet, süreç boyunca risk almaktan ve hatalar yapmaktan asla kaçınmadı. Risk almaya daima hazır olması, olağanüstü başarısının en büyük sebebi oldu.

 

Warren Buffet menkul kıymetlerin, risk oyunlarından ibaret olduğunun farkında olduğu kadar, yatırım yaparken zaman içerisinde aldığı risklerin tecrübe kazandırdığını ve ileride yapacağı yatırımlarda riskin minimuma indirebileceğinin bilincindedir. Bununlar birlikte, bugünlerde büyük başarısıyla, şansını farklı alanlarda yatırım yaparak denemektedir.

 

Şu anda, Warren Buffet, Berkshire Hathaway adıyla dışarıdaki yatırımlarını ve marka şirketlerini genişletmektedir. Daha önce gerçekten hiç denemediği bir şeyi yapmaktadır.

 

  1. Jeff Bezos

 

amazon.com’un kurucusu ve CEO’su olan Jeff Bezos’un başarısı kariyeri boyunca aldığı olağanüstü risklere dayanmaktadır. Son dönemde, Washington Post’u satın alarak, yeni bir mücadelenin içine girmiş ve bu mücadeleyi gelir getiren yeni bir işletmeye dönüştürmüştür.

 

Jeff Bezos ilk şirketini kurmaya 1995’te bir garajda başlamış ve 1998 yılına gelindiğinde 22.1 milyar dolarlık bir bütçeyle piyasadaki yerini almıştır.

 

  1. Elon Musk

 

PayPal’in kurucu ortaklarından olan Elon Musk, Amerika’nın hayata geçirilebilir ilk elektrikli araba şirketi Tesla Motors’u kurmuş, ülkenin en büyük güneş enerjisi tedarikçisini hayata geçirmiş , NASA ile ortak bir çalışma içine girerek, uzay keşif şirketi olan SpaceX’i harekete geçirmiş ve tüm bunları 15 yıl gibi kısa bir sürede başarmıştır.

 

Elon, Tesla Motors’u pekiştirmek amacıyla büyük risklerin ve yüksek maliyetli bir endüstrinin altına girmiştir. SpaceX misyonunu, Mars’a yolculuk amacıyla finanse ederken bir çok eleştiriye ve kendisinden nefret eden insanların söylemlerine maruz kalmıştır. Giderek kaybeden Tesla ve SpaceX şirketlerini finanse ederek Rus Ruleti oynarken, şirketleri iflas sınırına dayanan Musk, iki büyük şirketini de kaybetme ya da kazanma arasında kalmıştır. Elon Musk, kendi jenerasyonunun en büyük risk alıcısı olarak bilinir.

 

Elon Musk’ın net değerinin 6.4 milyar dolar olduğu ve giderek de büyüdüğü tahmin edilmektedir.

 

 

  1. John D. Rockefeller

 

Dünyanın en büyük petrol üretim şirketi Standard Oil’in sahibi olan John D, gelmiş geçmiş en varlıklı insan olarak bilinir. Stratejik olarak riskler alan John, asla sabit durmadan, sürekli yenilik arayışları içerisindeydi. İyi olandan, daha da iyi olan için vazgeçebilirdi ve bu da onu daima daha büyük başarılara yöneltti. Doğru niyetlerle, her şeyin başarılabileceğinin farkındaydı. Arkasında geniş bir miras bırakan, mütevazi bir insandı.

 

John D. Rockefeller, iyi hesaplanmış pozitif riskler alan ve girdiği her işte başarılı olmuş biri olarak bilinir.

Böylelikle, gördüğünüz gibi risk almak beraberinde büyük başarılar da getirmektedir.

 

 

 

Muhtemel kaybetme üzerinde durarak aldığımız riskler, kazanmak için aldığımız risklerle aynıdır. Yukarıda belirtilen cesur girişimciler, başarılı birer milyarder olabilmelerini, risk almaya hazır ve istekli olmalarına borçludurlar. Eğer kendi konfor alanlarında kalmayı tercih etselerdi, bugün geldikleri finansal noktada olmayacaklardı. İş hayatında, büyük başarılar, büyük risklerle ve içgüdülerle beraber gelir.

 

Neleri başarabileceğinizi, daha önce yapmadığınız bir işi denemeden bilemezsiniz.

 

Risk almak size, tahmin edemeyeceğiniz büyüklükte bir noktaya gelmeniz için fırsatlar sunar.

 

Bu makale addicted2success.com’da Joel Brown tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Girişimciler Nasıl Düşünür?

Kuzey Kore’de bulunan ve 150.000 kişilik kapasitesiyle Dünya’nın en büyük stadyumu olan Rungrado’da Richard Branson’un sunumunu izlediğinizi hayal edin. O anda kendinizi enerjik ve ilham almış hissedeceğinizi düşünür müsünüz?