Başarılı bir iş adamı olmak için ticaret ile ilgili bir bölüm bitirmek gerektiğini kim demiş? Bazı başarılı girişimcilerin yaratıcı yazım diploması, güzellik ve bakım diploması var. Bazılarının hiç diploması yok.
Birçok başarılı girişimcinin isimlerinden önce gelen unvan kısaltmaları olabilir fakat başarılı bir girişimci olmak için iş ile ilgili bir okulu bitirmek şart değil. Dürtü, yaratıcılık ve kararlılık kendi işinizi yönetirken sizi başarıya taşıyacak en önemli özelliklerdir — ve bu özellikleri okul size veremez. Bill Gates ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg gibi bazı girişimciler, yüksek eğitimi bir denediler ve başarılı olmak için yüksek eğitime ihtiyaçları olmadığını anladıklarında bundan vazgeçtiler. Bazı girişimciler ticaret ile tamamen alakasız bölümler bitirip, alışılmadık şekilde tecrübelerini girişimsel başarıya dönüştürdüler.
1. Jack Dorsey
Twitter ve Square’in kurucusu lisans diplomasını hiç almadı. Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde okuyordu. Buradan New York Üniversitesine geçiş yaptı ve sonra okulu bıraktı. Okulu bıraktığında zaten deneyimli bir programcıydı. Kod yazmayı lisedeyken taksilerin çıkışlarını koordine eden bir program yazarak öğrenmişti ki bu programların bazıları halen kullanılmakta. İşte bu programlama bilgileriyle Twitter ve Square’i inşa etti. Birçok başarılı kurucu Dorsey’nin yoluna benzer bir yol (işe başlamaya hevesli olup, ihtiyaçları olan özelikleri geliştiren ve okulu bırakan) izleyerek başarılı olmuştur.
2. Steve Jobs
Bugün tanıdığımız öğrenimini tamamlamayan ünlüler — Jack Dorsey’den Mark Zuckerberg’e — sert hamleler yapmak durumundaydılar. Apple kurucusu Steve Jobs Reed Koleji’ni diploma almadan yarıda bıraktı, çünkü yüksek öğreniminin ücreti ailesinin karşılayabileceğinden fazlaydı. Ancak, Reed’de maruz kaldığı kültür daha sonra Apple’a yaklaşımını etkiledi. Jobs’un dediğine göre aldığı Beşeri Bilimler dersleri bugüne kadar yaptığı her şeyde ona yardımcı oldu. Açlık çeken bir öğrenci olmak ona yaratıcılık ve empati kurma yeteneği kattı. Peki aldığı dersler içinde en önemlisi hangisiydi? Ona, Apple bilgisayarlarını yapmasında yardımcı olan tasarım prensiplerini öğreten Kaligrafi dersiydi. Jobs teknik olarak üniversite terk olabilir fakat Reed’te yaşamaya ve öğrenmeye devam etti ve ticaret ile ilgili bir bölüm bitirmemesine rağmen öğrendiği her şey başarısına katkı sağladı.
3. Jane Wurwand
Jane Wurwand hiç ticaret eğitimi almadı fakat bugün, kadın girişimcilere yatırım yapan bir multi milyoner. Wurwand Birleşik Milletlere İngiltere’den geldiğinde elinde sadece güzellik ve bakım diploması vardı ve oyunu tamamen değiştirerek güzelliğe değil sağlığa odaklanan bir eğitim veren International Dermal Institiute’u kurdu. Öğretmenlik onun başarıya ulaşmasını sağlayan sıçrama tahtası oldu. Şirketi Dermalogica, şuanda dünyadaki en başarılı cilt bakımı firmalarından birisi. Wurwand cilt bakımı okurken öğrendiklerini kullanarak daha önce kimsenin farkında bile olmadığı ihtiyaçları belirledi ve daha sonra güzellik ve bakım sektöründe bir devrim yaptı. Buradan alacağımız ders, başarılı bir girişim fikri için her zaman öğrendiklerinize güvenebilirsiniz.
4. Walter Driver
Yaratıcı yazarlık diplomasının, Inc.com’da Amerika’nın En Hızlı Büyüyen Şirketleri listesinde 9. sıraya gelmeye yarayacağını kim bilebilirdi ki? Walter Driver için tam da bu işe yaradı. California tabanlı oyun ağı Scopeley’nin kurucu ortağı, Brown Üniversitesinde edebiyat ve yaratıcı yazarlık okudu. Ve eğitimin ona başarı yolunda gerekli özellikleri kattığını söylüyor. “Okulda aldığım en önemli ders, hikaye oluşturmayı öğrenmekti” diyor Driver, “Bu insanların dünyayı kavrama yolu.”
5. John Knific
Cleveland’lı açıkgöz girişimci Knific, üniversite ve benzeri eğitim kurumlarına başvuru yapmayı kolaylaştıran bir platform olan DecisionDesk’i kurdu. Fakat Knific girişimcilik ile ilgili bir okula gitmedi, Case Western Reserve’de müzik eğitimi aldı. DecisionDesk, müzik eğitimi adaylarının adaylık sürecini kolaylaştırmak için kurulan ve dijital adaylık kayıtlarını yüklemeye yardımcı olan bir platform olarak CitizenGroove adıyla başladı. DecisionDesk’in şimdi 100’den fazla ortak enstitüsü var. Knific’in problemine özel olarak doğmuş bir platform olabilir fakat Knific bu tecrübeyi daha büyük bir şeye dönüştürmek için kullandı.
Bu makale inc.com’da Marla Tabaka tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.