Hayatımın en büyük gururlarından, vakfın henüz tek eczacı adayı olduğum ve bu deneyimi paylaşmak istediğim; ‘doğru ilham yeri’! Mezun olmama aylar kala, kendimde yaşadığım devrimi paylaşmak ve eczacılık sektöründeki öğrencilere yansıyan girişimcilik algısını paylaşmak istiyorum.
Sektörümüzde tanımının doğru yapılmadığına inandığım, yoluna hedef koyduğum bir konudur ‘girişimcilik’.
Sektör dilinde tanımlamak gerekirse; sorunları çözmek veya var olan çözümleri iyileştirmek adına; hedefleri 0,22 µm’lik memran filtreden geçirip defalarca kalite kontrol çalışmaları yapmak demektir. Bu analiz için standart ekleyemeyebilirsiniz, laboratuvar koşulları her zaman aynı olmayabilir. İşte bu noktada da sabırlı olmak ve deneyimlediğini almak kelimeleri can bulur.
Kongrelerde karşılaştığım güzel eczacı adaylarının, gözleri gülerek; ‘Sen Girişimcilik Vakfı’ndasın!’ cümlesinin yarattığı o güzel duyguyu her meslektaşıma yaşatmak adına söyleyeceklerim var!
Hayatımda ‘deneyimlemek’ kelimesini kendine yoldaş edinen ve bunu sıklıkla niteleyen biriyim. Doğru bilginin; doğru kişilerden&yerden ve doğru zamanda alınması gerektiğine çok inanıyorum. Bu bilginin deneyim ile harmanlanması kişinin kişisel gelişimi ile tamamlanıyor. Birçok eczacı adayından güzel mailler, deneyim paylaşımlarına dayanan sorular alıyorum. Vakfın bizlere sunduğu fırsatlardan onları en heyecanlandıranı; iş imkanı, staj imkanı. Fakat bu deneyimin anlamı bununla kısıtlı değil! Vakfın bendeki yeri; ‘doğru yer.’ Doğru yerde edindiğin networkü anlamlı ve sürdürülebilir kıldığın sürece değerli ve keyifli. Hayal ettiğin her şeyi öncesinde. deneyimlemiş, hayat süzgecinden gecirmiş, multidisipliner sektörden insanlarla tanışıyorsun. Ve eczacılık gibi sorunları bol olan bir sektörle harmanladığında, birçok açıdan baktığın bir pencere oluşuyor. Doğru insanlar; sürecin boyunca sana mentörlük ediyor. Mentörlük kelimesinin altını dikkatle ve özenle çizmek isterim. Tecrübelerini sizlerle paylaşan mentörlerinizden, kendi bakış açınızın süzgecinden geçiriyorsunuz. Bu hiçbir vakfın/oluşumun/plaformun size sunmadığı müthiş bir ayrıcalık…
Bizim sektörümüzde girişimcilik ve inovasyon; kişilerin saatlerini, hayallerini verip projeye döktüğü, bir mebladan öteye gitmeyen bir döngüden ibaret. Bunu yarışmalara katılıp; mebla ödülü ile mutluluktan uçan biri olarak söylüyorum. Çünkü sizin gerçeklerinizle bu meblaya ihtiyacınız varsa, bu bir sonraki etkinlikler, kongreler için katılım fırsatı demek. Gerçeklerinizi bir noktaya kadar karşılayan bu ödülün devamında asla mentörlük gelmiyor. Her öğrenci çok kıymetli. Projesi, zamanı… Her biri çok değerli. Mentörlük kavramı ise henüz bu yarışmaları düzenleyen platformlarda karşılık bulmuyor. Günün sonunda edindiğiniz bilgiyi deneyimlediğiniz kadar aksiyon alıyorsunuz.
Ne yapmalı?
Tanımı doğru kişilerle anlatılmalı. Bu işi yapan ilgililer formatlarını iyileştirmeli. Bir girişimci adayına yapacağınız en büyük iyilik; bu yolu bilenlerle buluşturmak.
Okullarda eczacılık adına girişimciliği pekiştiren proje yazma faaliyetlerinde bulunmak. Cümlelerimi kurarken sağlık girişimciliğinden değil, eczacılık girişimciliğinden bahsediyorum.
Doğru kaynaklara erişmeli.
İnanılmaz isimler var! İnanılmaz deneyimler… İdolüm ve kitabını 2 kez okuduğum Faruk Eczacıbaşı’nın ‘Daha Yeni Başlıyor’ kitabını okuyun. Nejat Eczacıbaşı’nın ‘Kuşaklar’ kitabında dönemin şartlarını ve sektöre sunduğu çözümleri anlayın, sorunlara/iyileştirmek istediğiniz konulara uyarlayın.
Kendi deneyimlerime istinaden; sağlık hızlıca aksiyon alınacak bir alan değil!
Çok çalışmak, araştırmak, hasta alışkanlığını iyice kavramak ve buna göre aksiyon planı oluşturmak çok mühim.
Henüz Girişimcilik Vakfı’nın tek eczacı adayıyım. Gönlümden geçen odur ki; artsın, çoğalsın!
Bitirmeden, samimiyetle söyleyeceklerim var!
Sevgili meslektaşım,
Yaşadığın her soruları, çevrenin beklentilerini çok iyi anlıyor ve deneyimliyorum. Çevrenin istekten öte baskı oluşturduğu ‘eczane eczacılığını’ yapmak zorunda değilsin. 5 senelik okul hayatında, not ortalamanın 10 şirketten 1’i dışında hiçbir önemi yok. Mühim olan; edindiğin bilgileri nasıl birleştirdiğin ve sorunu çözmek için nasıl kullandığın. Sektörde olmak istediğin alan için önce kendini tanı. Kimsin, ne istiyorsun ve neyi en iyi yapabilirsin? Hiçbir şey sahip olduğun mutluluktan daha değerli değil. Gerçeklerin ve hayallerin o an için bir olmayabilir. Hayallerini hedefe çevirecek güç senin elinde! Hayatta herkesin, her şeyin senden bir beklentisi olacak. Bu süreçte kendinden ne beklediğini bilip, kalbine ses vermeyi sakın unutma.
Doğru zaman, doğru bilgi ve doğru network çok önemli. Sahip olduğun bu değerleri anlamlı kılmayı mutlaka deneyimle. Yanlış yapabilirsin! Ben çok yaptım,hepsi bir öğreti. Günün sonunda Eczacılık sektörünü iyileştireceğimize güvenim sonsuz!
Kendini deneyimlediğin ve hayata dönüştürdüğün güzel zamanların olsun!