Jack bir Web programcısı ve UI/UX uzmanı. Çeşitli platformda diğer Oracle programcıları ile bilgilerini ve görüşlerini paylaşmaktan zevk duyuyor. Söz sende Jack…
Kendini geliştirmekte olan bir girişimci misiniz ya da iş dünyasının değişken çevresine uyum sağlayabileceğinizi mi düşünüyorsunuz?
Muhtemelen evet dediniz ve bu tamamen anlaşılabilir, çünkü herkes yeni bir iş kurmak ve Forbes’teki yeni milyarderlerden biri olmak ister.
Bekleyin!
Eğer bu basit bir hedef olsaydı neden herkes bir teknoloji girişimi yapıp yeni Zuckerberg veya Larry Page olamıyor? Acı gerçek şu ki bir girişimci olarak başarılı olmak görüldüğü kadar kolay değil.
The United States Association for Small Business and Entrepreneurship (U.S SBA) yeni başlatılan girişimlerin %66’sının daha ilk senesinde başarısızlığa uğradığını söylüyor. Buna ek olarak Entrepreneur’ Organization (EO) 2014’te başlatılan girişimlerin %50’sinin fırtınalı iş dünyasında 2016’yı göremeyeceğini belirtiyor.
Bu ortamda ayakta kalabilmek için, başarısızlığa ve her gün yeni bir şeyler öğrenmeye açık olmalısınız.
Son on yılda, girişimci olarak başarıya ulaşana kadar öğrendiğim bütün dersleri not aldım ve burada özetleyeceğim.
Bill Gates ve Warren Buffett gibi iş dünyasının en önemli isimlerinin ipuçlarından, Collegiate Entrepreneurs’ Organization (CEO), Forbes, U.S SBA® ve Entrepreneur’ Organization’ın (EO) tavsiyelerine, bu liste paha biçilemez ve kapsamlı bir rehbere dönüştü.
Haydi başlayalım:
Girişimizde başarılı olmanızı sağlayacak 21 ipucu
#1 Tavsiye Alın
Odadaki en akıllı kişi siz misiniz? Eğer öyleyse yanlış yerdesiniz.
20. yüzyılın en başarılı girişimcilerine bakarsanız, hepsi yalnız savaşçılar gibi görünebilir fakat değillerdir. Bill Gates’ten Mark Zuckerberg’e, Steve Jobs ve Victoria Beckham’dan, Michael Jordan’a hepsi akıl hocalığının öneminden bahsetmiş ve aynı zamanda şu anda bulundukları yere gelmelerinde büyük katkı sağladığını belirtmişlerdir. Finans enstitülerinden, profesyonellerden ve endüstri gurularından tavsiye alabilirsiniz, ve en önemlisi büyük kararlar almadan önce kesinlikle tavsiye almalısınız.
#2. İşi Başkalarının Yapmasını Sağlayın
Yeryüzündeki bütün başarılı girişimcilerin yaptığı gibi hedefinize ulaşırken başkalarının yeteneklerinden ve bilgilerinden faydalanmalısınız. Yapmanız gerekenleri ve yaptıklarınızı kontrol ettirebilmenin en kolay yolu sanal bir asistana sahip olmaktır.
İyi bir sanal asistan arıyorsanız bu sitelerin faydasını görürsünüz.
Daha da fazlası, 21. Yüzyılda başarılı olan bütün girişimler web dünyasında mevcudiyete sahiptir.
Eğer markanızı oluşturmak veya şu anda sahip olduğunuz siteyi geliştirmek istiyorsanız en iyi programcı ve geliştiricilere ulaşmak için AwesomeWeb.com’a girin!
#3 Hatalarınızı Kabul Edin ve Yolunuza Devam Edin
İnsanlar hata yaparlar, ve bir girişimci olarak hata yapmayacağınızı düşünmeyin. Hayranı olduğunuz başarılı girişimciler, girişimcilik yolunda çok büyük hatalar yapmışlardır. Başarılı bir girişimciyi diğerlerinden ayıran özellik onların hatalarını kabul etmesi ve bunları daha iyiye gitmede birer ders olarak görmesidir. SeaBear müşteri ilişkileri bölümünü farklı bir firmaya vermiş ve sonunda şirket sahibi Mondello gelen milyonlarca şikayetten sonra anlaşmayı feshetmek zorunda kalmıştır.
#4 Hemen Karar Vermeyin
Mashable’ın sahibi Peter Cashmore web-tabanlı haber platformunun başarısında geçmiş hatalarının payı olduğunu söylüyor. TechCrunch AOL’a satıldığında Cashmore beklemeyi tercih etti ve şu anda hangisi daha büyük? Girişimcilikte başarı tek gecede gerçekleşmiyor, Zuckerberg bile ağzının suyunu akıtacak pek çok teklife göğüs germek zorunda kaldı ve şu anda Facebook’un değerine bakın.
#5. Yapılacaklar Listesi Oluşturun
Kulağa çok kolay geliyor, ancak devam etmeden önce, girişiminiz için önümüzdeki iki hafta boyunca ne yapacağınızı düşünün. Eğer bir fikriniz yoksa, yatırımınız başarısızlığa doğru hızla gidiyor. Plan yapmak bütün iş durumlarını analiz etmek, araştırmayı gerektirdiğinden ve bu bilgileri yapacağınız değişikler için derlemek zorunda olduğunuzdan dolayı göründüğü kadar kolay değildir.
Bill Gates Nokia’yı satın aldığında pek çok insan şirketin çoktan böyle bir karar vermiş olduğunu bilmiyordu. Bugün şirket Microsoft Windows telefonları ile güle güle para basıyor.
#6. Pozitif İlişkilerinizi Koruyun
Konu iş yapma olduğunda, bağlantı kurabilme yeteneğiniz sizi başarıya veya başarısızlığa götürür. İlk bakışta ufak bir diyaloğun öneminin olmayacağını düşünebilirsiniz, ancak birkaç ilişki hatası, kötü davrandığınız tedarikçi gibi, bir gün sizi kurtarabilecek tek kişi olabilir.
Sonuç olarak, köprüleri yakmayın, bu köprüler size yeni kapılar açabilir.
‘’Krallığın anahtarı kaliteli ilişkilerdedir.’’
#7. Offline ve Online olarak Sosyal Bir Mevcudiyet Gösterin
Kevin Systrom ve Mike Krieger’in adını duydunuz mu? Muhtemelen hayır, ancak muhtemelen ikisinin yenilikçi ürünü olan Instagram’ı kullanıyorsunuz. Evet, bu dahi girişimciler herkesin fotoğraflarını yükleyebileceği ve hızlı bir şekilde paylaşabileceği platformu kurdular ve bu çok da kolay değildi.
Forbes’e göre başarıları ulaşılabilirlikleri ve online ve offline olarak sürekli olarak erişilebilir olmalarında yatıyor. Bugün başarılı olabilmek, insanlarla bağlantı halinde olabilmek için sahip olduğunuz her kaynakta sosyal platformları kullanın ve herkesin markanızdan haberi olmasını sağlayın.
Social Media Manager PRO sosyal imparatorluğunuzu oluşturmanızda ve bu durumu paraya çevirmenizde size yardımcı olacak iyi bir araçtır.
#8. Çalışanlar ve Müşterilerinizle İletişiminizi Geliştirin
LivingSocial fenomeninin sahibi Tim O’Shaughnessy’ye göre müşteri ve çalışanlarla kurulan iyi ilişkilerin kurduğunuz işte başarı için sihirli değnek etkisi yaratıyor. Yine Uber’in sahibi Garrett Camp’te taksi uygulamasının uluslararası başarısında yoğun iletişim kampanyalarının faydasının altını çiziyor.
Hangi sektörde olursanız olun, müşteri sorunlarıyla ilgili sürekli olarak güncellemeler yapılmasını ve müşterilerin cevaplanmasını sağlayın. Çalışanlarınız da aynı şekilde ürünlerinizi pazarlayabilmek için ürünleriniz hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
#9. İyiliksever Olun – İyiliksever Olmak Gücün İşaretidir
Girişimcilikte başarı topluma karşı ilgisizlik ve soğukluk olarak dönmemelidir. George Clooney gibi ünlülere bakarsanız dünya üzerindeki hayır işlerine para ve zaman harcadıklarını görürsünüz.
Toplumunuz sizin başarınızın kaynağıdır ve ona geri dönüş yapmak gücünüzün göstergesidir.
#10. İşinizi Asla Ertelemeyin
Tumblr’ın sahibi David Karp’a göre; Eğer yapılması gerekiyorsa, şimdi yapılmalıdır ve başka yolu yoktur. U.S SBA’ya göre bu sözler binlerce kez tekrarlanmıştır. Organizasyonun yaptığı bütün mentorluk programlarında, girişim başarısızlıklarının %94’ünün vakit kaybı sebebiyle olduğu görülmüştür.
#11. İş Dünyasıyla İlgili Kitapları Hatmedin
Tony Hsieh’in ‘’Delivering Happiness’’ veya Eric Ries’in ‘’The Lean Startup’’ kitaplarını okudunuz mu? Eğer kitapların vakit kaybı olduğunu düşünüyorsanız bir de Bill Gates’e sorun. Çok büyük ihtimalde siz aradığınızda iş dünyası gurularının en yeni kitaplarından birini hatmediyordur. Kitaplar ufkunuzu genişletir ve size yeni fırsatlardan haber verir.
#12. Değerinizi Bilin
Entrepreneur’ Organization (EO)’ya göre çoğu girişimin yanlış yaptığı konulardan biri de değerlerini bilmemeleri. Sizin ve çalışanlarınızın yetenekleri en büyük varlığınız. Varlıklarınızı ve yükümlülüklerinizi geliştiriyor olsanız bile kendi değerinizi asla unutmayın.
#13. İyi Bir Dinleyici Olun
2012 yılında Forbes okuyucularından başarılı girişimcilere iş dünyasında başarı ile ilgili sorular sormasını istedi. DropBox’un sahipleri Drew Houston ve Arash Ferdowsi’den Bill Gates, Larry Page ve diğerleri, %92 oranında en büyük kuvvetlerinin iyi birer dinleyici olduklarını söylediler. Eğer iyi bir dinleyiciyseniz, size gelen bilgileri çok daha iyi öğrenirsiniz. Ayrıca, müşterilerde kendilerinin dinlenmesinden hoşnut olurlar.
#14. Hevesli Bir Pazar Öğrencisi Olun
Rekabet, pazar, trendler, yenilikler, global politikalar ve diğer alakalı konuları takip etmeniz başarılı bir girişimci olmanız için zaruri bir uygulamalıdır.
Facebook, WhatsApp’i 19 milyar dolara aldığında, market şok olmuştu, fakat bu karar Zuckerberg tarafından pazarın internet kullanıcıları tarafından mesajlaşmak için doymaz doğasını araştırmasından sonra verilmişti. Doğru zamanda karar verebilmek için en önemli özellik iş dünyasının araştırılmasıdır.
#15. Yaptığınız Her İşte %100’ünüzü Verin
İşimi bugünlere getiren şey tutkumdur. Bu sözler milyarder sporcu ve gelmiş geçmiş en iyi basketbolcu olarak gösterilen Michael Jordan’a ait. Online girişimci Katerina Gasset’e göre başarılı bir girişimci olabilmek için, tutkulu olduğunuz bir şeyi belirlemeli ve onu işiniz haline getirmelisiniz.
#16. Kendinize Zaman Ayırın ve Dinlenin
‘’Soluklanmayan at yol almaz.’’ Rekabetin Amazon ormanı gibi olduğu iş dünyasında soluklanmamak başarısızlığı getirir. Arada sırada kendinize vakit ayırmak geri sarmanız ve nereden nereye geldiğinizi görmeniz açısından önemlidir.
Soluklandığınız, ailenizle, arkadaşlarınızla ve çalışanlarınızla geçirdiğiniz bu zaman işinizin içyüzüyle ilgili faydalı bilgiler alabilmeniz için önemlidir. Her zaman daha canlı olarak geri dönersiniz.
#17. Detaylara Önem Verin
İşinizle ilgili her şey başarınızda etkiye sahiptir. Bu sebeple işinizde yaşanan her şeyin üzerinde kartal gözlerine sahip olmalısınız. Pazarlık yaparken, hukuk ve finans eksperlerine danışmanız oluşabilecek sıkıntıları önler ve sizi başarısızlığa götürebilecek hukuki karanlıkların içerisinde girme ihtimalinizden korur.
#18. Sistematik Çalışın
CBAC Funding’in CEO’su Andrew Cravenho, girişimcinin her şey olamayacağını ve her şeyi tek seferinde yapamayacağını söylüyor. Girişimi gerçekleştirmek için, yapmanız gerekenleri parça parça yapmalı ve yeteneklerinizin bütün organizasyonu yapmaya yetmeyeceğini kabul etmelisiniz. İş geliştirmeleri sistematik olarak gerçekleştirmek, hepsini bir arada tek bir seferde yapmaktan daha çok başarı getirir.
#19. Tarihler Belirleyin ve Bunlara Uyun
Facebook’tan istifa edip Q & A platformunu kuran Adam D’Angelo; “Başarımın sırrı ne mi? Tarih belirlemek ve birkaç gün uyumayacak olsam bile bu tarihlere uymak” diyor. Eğer bir bitiş tarihi belirlemediyseniz fırtınalı denizlerde dümensiz bir şekilde yol alacağınızdan başarısızlığa yol alırsınız.
#20. Paradan Önce İnsanlara Yardım Etmeye Odaklanın
YearBook.com’un sahipleri Catherine ve David Cook ve Scribd’in sahibi Trip Adler gibi başarılı girişimciler ‘’önce cüzdanınızı unutun’’ sözünü yüksek sesle söylüyorlar. Öncelikli odaklarınız bir müşteri temeli, itibar, tanınırlık ve sadakat oluşturmak. Warren Buffett’a göre para daha sonra geliyor.
#21. İşinizle İlgilenin
Liderler emek vererek lider olurlar, ve bir girişimci olarak başarılı olmak için elinizi taşın altına sokmalısınız. U.S SBA®’nin raporuna göre girişimlerin %47’si iş sahiplerinin şöhretlerine yaslanması ve ellerini taşın altına sokmaması sebebiyle başarısız oluyor. Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg ve Microsoft’un sahibi Bill Gates, diğer başarılı girişimciler gibi her gün işlerine gidiyorlar. Neden şovu başkalarına bırakasınız ki?
İşte bu kadar; şimdi bütün yapmanız gereken bu bilgileri kendi işinizde uygulamanız! Böylece girişimcilik başarısına doğru yol alabilirsiniz.
Bu makale retireat21.com’da David Aston tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.