Sizi Başarılı Bir Girişimci Gibi Gösterecek 7 Şey

Başarılı olacağınızı hissediyorsunuz (günün birinde). Güçlü hissediyorsunuz (neredeyse). Zafer sizin olacak (çok yakında). Siz milyon dolarlık bir insansınız (sizce). Ünlüsünüz (hemen hemen). Sadece biraz daha zamana ihtiyacınız var.. sonra her şey yoluna girecek.

 

Bu düşünceler sizinkilere benziyor mu ? Güzel. Bu, başarılı bir girişimciyi diğerlerinden ayıran bakış açısıdır.

 

Başarıyı bekliyorsunuz. Başarıyı istiyorsunuz. Başarıya açsınız. Motivasyonunuz yüksek. Her şey tamam, tek eksik bunları gerçeğe dökmek.

 

İsteğiniz gerçekleşecektir. Ancak o gün gelene kadar, istediğiniz derecedeki başarıyı sağlayacak eylem ve tutumları idame ettirmeniz gerekiyor. Henüz başarılı bir girişimci konumuna gelmemiş olsanız da nasıl öyle görünürsünüz ?

 

1.Başarmış gibi davranın. Başaracaksınız.

 

O meşhur ‘Başarana kadar başarmış gibi yap’ nasihati gerçekten de işe yarıyor. Neden? Çünkü bilimsel gerçekliği var.

 

Psikologlar zihin ile beden arasındaki bağlantıyı keşfedeli epey zaman oldu. Bir şey hissettiğimizde, o hisle paralel eylemlerde bulunuruz. Bu durum tersine de işler. Belirli bir şekilde davrandığımızda, o davranışa paralel bir duygu hissederiz.

 

Bunun en yaygın örneği gülümsemelerdir. Gülümsemek yalnızca mutluluk hissinin sonucu değildir. Gülümsemenin kendisi de sizi mutlu edebilir.

 

Aynı kural ‘ Başarana kadar başarmış gibi yapmak’ durumunda da geçerlidir. Belirli bir biçimde hareket ederseniz, duygularınız, hisleriniz, özgüven seviyeniz ve bir bütün olarak tutumuz o yöne kayacaktır. Sonuç mu ? Er ya da geç, başarırsınız.

 

2.Kendinizden emin olun. Ne olursa olsun.

 

Sahip olduğunuz en önemli şeylerden biri kendinize olan güveninizdir. Ancak problem şu ki, endişe ve kuşku dolu bir zihinden özgüveni yansıtmak zordur. Çoğu girişimci ve başarılı olmaya aday insanlar, kişinin statüsü ya da başarılarına dair kişisel kuşkuları ve aşağılık hissi olan ve ‘imposter’ (sahtekar) sendromu olarak bilinen bir sorundan mustarip.

 

Değişken ve hareketli olan girişimcilik dünyasında imposter sendromu kol gezmektedir. En başarılı kişiler bile kendinden şüphe etmenin etkilerini deneyimlemektedir.

 

Ya kafanızdaki yalancı seslere kanıp sahtekarın biri olduğunuzu düşünür, ya da bu kötümser seslere rağmen özgüveninizi yansıtırsınız.

 

Ben özgüvenli olmanızı öneririm. Özgüveniniz açıklarınızı kapatacaktır. Hala kötü bir araba kullanıyor, ucuz bir takım elbise giyiyor, hatta kendi ofisinizi henüz edinememiş olsanız dahi, kendinize güvenin.

 

3.İnsanlardan yardım isteyin.

 

Zeki insanlar ne kadar zeki olmadıklarını bilirler. Bu nedenle en zeki insanlar, yardım isteyen insanlardır.

 

Online pazarlama üzerine bir şeyler biliyorsam bunun sebebi zeki olmam değil. Yardım istemiş olmamdır.

 

4. Birlikte vakit geçirdiğiniz insanlar hakkında seçici olun.

 

Girişimciler zamanın kıymetini bilir. ‘Vakit harcamanın’ para harcamakla eşdeğer olduğunu ve aradaki farkınsa paranın yenilenebilir, zamanın yenilenemeyen kaynaklar olması olduğunu anlamışlardır.

 

Bu sebeple, sizi olduğunuzdan daha iyi yapan insanlarla vakit geçirmelisiniz. Boş vaktinizi, odadaki en zeki kişi olacağınız yerlerde harcamamalısınız. Zorlanacağınız, yontulacağınız ve işleneceğiniz yerlerde vakit geçirmelisiniz.

 

Başarılı insanlar diğer başarılı insanların yanında yer alırlar. Konu zaman ayıracağınız şeyler olduğunda, akıllıca kararlar alın.

 

5. Rolünüze göre giyinin.

 

Hoşunuza gitse de gitmese de, insanlar sizi giyiminize göre yargılar.

 

Eskiden serseri gibi giyinirdim. Gardırobumda birkaç stratejik ve düşük bütçeli değişiklik yaptıktan sonra her şey değişti. Danışmanlık oranım iki katının üstüne çıktı, değerli yeni müşteriler edindim ve şirketim patlama yaptı.

 

Bunu sadece giyimime mi borçluyum? Elbette şansın da payı vardı, ancak giyimimin elbette bir etkisi olmuştu. Şimdi güzel kıyafetlere çok para harcıyorum, ancak giyiminizde değişiklik yapmanız için çok büyük miktarlara ihtiyacınız yok.

 

Fark yaratan yalnızca güzel kıyafetler değil. Doğru kıyafetler. İş yerinde güç ve etki alanındaki liderlerden olan Sylvia Hewlett açıklıyor, ‘Gruba ait, ve gruptaki herkesten biraz daha iyi görünmeniz gerekiyor.’

 

Bir gömlek üstün olmak bir gömlek üstün görünmekten geçer.

 

6.Risk alın.

 

İyi girişimciler risk almayı bilir. Risk almayı öğrenmenin sırrı risk almaya başlamaktır. Kulağa basit geliyor, ancak gerçek bu.

 

Büyük bir götürüsü olmayacak küçük riskler alarak başlayın. Bir süre sonra, bir kararın ne kadar riskli olduğunu hesaplamayı öğreniyorsunuz, o noktadan sonra aldığınız risk oranını arttırabilirsiniz.

 

Risk alırken kendinize güvenin. Bu size yakışıyor.

 

7.İnternetteki biyografinizi kendiniz yazın.

 

Birisi sizin hakkınızda daha fazlasını öğrenmek istediğinde ne yapacak ? Google’a adınızı yazacak. Bu kişi sizi takip etmiyor. Sadece kim olduğunuzu, ne iş yaptığınızı ve genel olarak nasıl biri olduğunuzu bilmek istiyorlar.

 

İnternette sizinle ilgili ne göreceklerini ve bunların yapacağı etkiyi belirlemek sizin elinizde. İnternetteki yerinizi kendi elinizle yaratıp düzenleyerek, olmak istediğiniz insan profiline uygun bir kimlik oluşturabilirsiniz.

 

Büyük sosyal medya sitelerindeki profilleriniz tutarlı ve ikna edici olmalıdır. Bu sizin otobiyografiniz, ve geleceğinizi etkileyecek. Gereken vakti ve ilgiyi ayırın.

 

Sonuç

 

Başarılı olmuş her insan, bu denli başarılı olmadıkları dönemlerden geçmişlerdir. Başarıdan önce yetişme ve gelişim gelir. Şimdi sizin için hazırlanma, sıkı çalışma ve elinizden geleni yapma zamanı. Varacağınız yere varmanız için, bu hedefe uygun şekilde hareket etmeniz gerekir.

 

Bu makale entrepreneur.com’da Neil Patel tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*