Her yerde geçmişte risk alıp artık para kazanmış ve üstün gördükleri kişilerin adımlarını takip etme umuduna sahip hevesli girişimciler ortaya çıkıyor. Problem şu ki henüz başlıyorlar ve başarıya doğru giderken yanlış yollara saparak çok fazla zaman kaybedecekler.Bu yüzden ben de dünyanın en başarılı girişimcileri ile konuşma ve görüşmelerimden elde etme şansına sahip olduğum bazı görüş ve tavsiyeleri paylaşmaya karar verdim.
1. Her zaman ilk olmak zorunda değilsiniz.
Çok fazla sayıda girişimci pazardaki ilk kişi olmak zorunda olduklarını düşünür, fakat bu aslında gerçek olmaktan çok uzaktır. İlk olmak her zaman en iyi şey değildir. İlk olmanız en iyisi olacağınız anlamına gelmez, evet bilinmezler içinde yol bulma cesaretine sahip olduğunuzu gösterir ama Google veya Facebook gibi şirketlere bakarsanız onların oyuna sonradan girdiklerini görürsünüz.
Önceleri Friendster vardı, Sonra Myspace geldi ve sonra Mark Zuckerberg saldırdı ve bugün bir sosyal medya platformu olarak pek çok kategoriyi domine eden Facebook’u yaptı.
Mark Zuckerberg gizliliğin çok önemli olduğunu gördü ve MySpace’in tasarımında pek çok açık buldu. Zamanla MySpace’i sahneden silecek çok daha dostça ve daha güçlü bir sosyal medya platformu yayınlamayı başardı.
Bu, eğer pazarda ilkseniz her zaman ürününüzü, teklifinizi ve tasarımınızı geliştirmeye çabalamanız gerektiğine dair hatırlamanız gereken çok önemli bir ders.
2. Kendi işine sahip olmak kötü bir şeydir.
Çok fazla girişimcinin yaptığı bir diğer büyük hata kendi işinde çalışan çatısı altında çok fazla kalmaktır. Eğer Robert Kiyosaki’nin kitabı ”Cashflow Quadrant”ı okuduysanız gerçek zenginliği yaratmanın dört adımı olduğunu anlarsınız.
İşte o 4 adım:
1. Çalışan
2. Kendi işinde çalışan
3. İşletme Sahibi
4. Yatırımcı
Oldukça fazla sayıda girişimci ”çalışan” olmaktan kurtulmak için işlerinden ayrılıyor ve sonra ”kendi işini yapan kişi” olarak adlandırdığınız şey oluyor. Buradaki problem şu ki; ”kendi işinde çalışan” olduğunuzda çoğu zaman sadece ”aktif gelir” kazanırsınız, bu da tutarlı bir gelir elde etmek için hala 9-5 olarak veya daha fazla şekilde çalışmanız gerektiği anlamına gelir.
Girişimcilik başarısının anahtarı bir ”pasif gelir” veya ”artık gelir” akışı oluşturmaktır.
Bu yüzden bir girişimci olarak odağınız mümkün olduğunca çabuk bir şekilde ”işletme sahibi” veya ”yatırımcı” aşamasına geçmek olmalıdır.
3. Kısa yol yoktur.
Gerçek girişimciler hayattaki başarının maliyet ne olursa olsun hedefler ve hayalleri durmak bilmeden takip etmek ile geldiğini bilirler.
Eğer sürekli kısa yollar peşinde koşarsanız başarınız geçici olur. Algoritma veya oyun alanı değiştiğinde yakınlarda bir yerde olduğunu umarak bir başka kısa yol aramak zorunda kalırsınız ama çoğunlukla öyle olmaz.
Bunun yerine gün gün kişisel olarak gelişmeye odaklanın ki oyun alanı ne olursa olsun veya hayat size ne sunarsa sunsun her türlü zorluğu ve yolunuza çıkan her engeli aşmak için yeterli tecrübeye sahip olun.
4. Baskı altında çatırdayamazsınız.
Gereğinden fazla yeteneğe, inanılmaz fikirlere ve sağlam finansal duruma sahip olabilirsiniz; fakat eğer baskıya dayanamıyorsanız girişimcilik arenası ”sizin için eğlenceli olmayacaktır!”
Kazanmak için baskı altında başarılı olmak, baskıyı enerjinizi ve motivasyonunuzu arttırmak için kullanmalısınız.
Ciddi girişimciler problem çözmeye bayılırlar, başarılı insanlar zorlukları severler, bilirler ki o zorluklar kendilerini uzun vadede daha hızlı, daha büyük, daha iyi ve daha güçlü yapar.
5. Hikayeyi anlatmada güç vardır.
Bir ürün veya hizmette 100 milyon dolar satışa ulaşmış bir girişimciyle 10 milyon dolar satışa ulaşmış bir girişimci arasındaki fark genellikle pazarlamada ve mesajı kitlelere ulaştırmada ne kadar etkili oldukları ile ortaya çıkar.
İnsanların çoğu satın alma işlemini mesajın ona kendisini nasıl hissettirdiğine ve ne söylediğinize inanmaya ne kadar zorlandığına göre gerçekleştirir. Unutmayın ki günün sonunda satış sadece duygu transferi demektir.
Dolayısıyla hikayenizi oluşturun ve onu mesajınızı veya hikayenizi duyan herkeste ikna edici bir vizyon ve iştah ateşleyecek çekici ve tanımlayıcı cümlelerle doldurun.
6. 10 kat büyük hedefler koymak zorundasınız.
Girişimciler bilir ki eğer o gözü pek hedeflerine ulaşmak istiyorlarsa aya hedef almak zorundadırlar. O hedefe vurabilecek adama dönüşebileceğinizi ispatlamadan ona layık değilsiniz. Dolayısıyla yaptığınız her şeyde o hedefe doğru gün gün büyümeye odaklanın.
Satış kralı ve multi-milyoner olan “Grant Cardone”, büyük başarılar elde etmek için 10 katı yüksek hedefler koymanın yüzde yüz başarılı bir yol olduğunu defalarca ispatlamıştır. Grant en büyük 500 şirketin CEO’larına ve bazı zengin girişimcilere nasıl 10 kat büyük hedef koyacaklarını ve onlara nasıl erişeceklerini öğretiyor.
Grant Cardone’un 100 milyon doların üzerinde serveti olmasının bir sebebi var. O her sabah, her gece ve her düş kırıklığına uğradığında 10 kat büyük hedeflerini yazıyor. Bu gerçekten başarılı olmak isteyen ciddi bir girişimcinin yapmayı göze alması gereken bir şeydir.
7. Zaman artık en önemli varlık değil.
Ciddi girişimciler zamanla yarışmanın faydasız olduğunu bilir. Evet uygulayabileceğiniz zaman yönetimi tüyoları ve aklınızda bulundurabileceğiniz birkaç verimlilik kısa yolu olabilir ama uzun vadede zaman her daim arkadan yetişecektir.
Üzerinde kontrole sahip olduğumuz tek şey günlerimizi nasıl harcadığımız ve enerjimizi nasıl yönlendirdiğimizdir.
Zaman artık en önemli varlık değildir… En önemli varlık enerjidir.
Ciddi girişimciler sağlığın da finansal durum kadar önemli olduğunu ve daha uzun süren enerjiye sahip olmak için egzersiz yapmak gerektiğini bilirler. Bu yüzden sağlık ve egzersiz dünyanın en zengin insanlarının en çok sahip olduğu başarı alışkanlıklardan biridir.
8. Her şeyi tek başınıza başaramazsınız.
Multi milyoner iş akıl hocam Tai Lopez’in dediği gibi, ”Her şeyi yapamazsın, patlamak istiyorsan güçsüz yanlarını tamamlayarak senin güçlü yanlarına odaklanmanı sağlayacak bir partner bulmak zorundasın”.
Bill Gates’in Paul Allen’ı vardı, Warren Buffett’ın Charlie Monger’ı var, Steve Jobs’un Steve Wosniak’ı vardı. Hepsi işlerini bir sonraki seviyeye taşımak için güçlü, yetenekli ortağı buldular.
9. Çaresizlikle karışık ufak bir ilhama ihtiyacınız var.
Çoğu girişimci işine aklındaki fikre güçlü bir tutku ile başlar ve o fikri ne kadar çok sevdiğine o kadar kaptırır ki aslında çalışması gerektiğini unutur.
Fikir inanılmaz ve heyecan verici olabilir ama eğer onun havalı olduğuna veya logonun muhteşem olduğuna çok fazla odaklanırsanız pazarda parlama zamanınız yavaş yavaş elinizden kayar.
İlham müthiştir fakat bir çeşit aciliyet duygusu da bulunmalıdır. Daha sonra değil şu an harekete geçmek için biraz çaresizlik duygusu olmalı ve yol boyunca sanki hayatınız ona bağlıymışçasına tek seçeneğiniz olmalı..
Yüzünüzden okunacak derecede çaresiz olmanıza gerek yok ama kaybedecek zamanın olmadığını ve hızlı hareket etmeniz gerektiğini de bilmelisiniz.
10. İş planları eski modadır.
Tecrübeli girişimciler 50 sayfalık iş planlarının şirketin gelecek hamlelerini oluşturmak için eski moda bir yol olduğunu bilirler. Ortam sürekli değişiyor ve orada mükemmel iş başaranlar bu sürekli değişime adapte olmada profesyonel hale geldiler.
Bir iş haritası oluşturun. Önümüzdeki 18 ay için ne öngördüğünüzle ilgili kaba bir fikir. Bu en fazla 2 ya da 3 sayfaya sığmalıdır.
1 veya 2 satırlık hedef tanımınızı ve bütçenizi çalışın, biraz da pazar araştırması yapın ki kör kalmayın. Gerekli olan her şey budur. Eğer yatırımcı arıyorsanız daha sağlam bir şey hazırlamalısınız ama şimdilik sadece girişiminizi ayağa kaldırmak ve markanızı gözlere sokmak istiyorsunuz.
Kutsal kitap stilindeki iş planlarının eski moda yutturmacalarına fazla odaklanmayın.
Bu makale Joel Brown’un 23 Ocak 2015 tarihinde addicted2success.com’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir.