İtalya’nın küçük ve bir o kadar da doğa harikası bölgesi olan Ligonchio’da katıldığım sosyal girişimcilik konulu projeden yüksek bir motivasyonla dönmüşken orada deneyimlediklerimi, öğrendiklerimi ve de keşfettiklerimi sizlerle paylaşmak istedim.
SEEDS(Social Economy Entrepreneurship Development Skills) sosyal girişimciliğe odaklanan ve Erasmus+ tarafından desteklenen uzun soluklu bir proje. Ben bu projenin İtalya’daki ayağına Girişimcilik Vakfı aracılığıyla katıldım. Bu projenin temel amacı, katılımcılara sosyal girişimcilik alanında ilham olmak! Girişimcilik, sosyal girişimcilik, iş planı, pazarlama, takım çalışması ve daha birçok kavram yaygın eğitim metotlarıyla (non-formal education) katılımcılara 7 gün boyunca aktarıldı. Projenin en güzel taraflarından biri de çeşitliliğiydi! Finlandiya, İspanya, Türkiye, İtalya, Meksika, Brezilya ve Arjantin’den toplamda 35 katılımcı ile beraber dolu dolu bir hafta geçirdik.
Proje boyunca İtalya’nın Ligonchio, Emilia-Romagna bölgesinde Ostello dei Balocchi adında bir hostelde kaldık. Aslında bu hostel de başlı başına bir blog konusu. Çünkü hostel sosyal etki odaklı bir yer! 50 sene önce 4000 kişinin yaşadığı bu bölgede şu an sadece 5 kişi yaşıyor ve bu konuda bir şeyler yapmak isteyen 3 kafadar bu hosteli kuruyor ve yaptıkları etkinliklerle bölgeyi canlandırmaya çalışıyorlar.
Ve proje başlasın!
1. Gün: Proje yaygın eğitim metodu odaklı olunca energizer/icebreaking denilen kaynaştırma oyunları olmadan bir gün düşünülemez! 6 günlük bu proje boyunca her gün ve de her yeni eğitim öncesi bu energizerları hep birlikte yaptık. İlk gün katılımcıların birbirlerini ve kültürlerini tanımaya çalıştığı, takım kurma odaklı yaratıcı aktivite ve oyunlarla geçti.
2. Gün: Bugün girişimcilik ve sosyal girişimcilik hakkında geliştirilen bir masa oyunu olan Youth@Work oyunu ile başladı. Bu oyunun üç farklı aşaması var ve her aşamada farklı yollarla girişimcilikle ilgili sorular cevaplandırılıyor, çiziliyor, canlandırılıyor ve takımlarla birlikte sunuluyor.
Bu kadar farklı ülkeden gençler bir araya gelirse o kültürleri tanımak için ayrı bir etkinlik yapılmadan olmaz. Her ülkenin kendine has yemeklerini, içeceklerini getirdiği uluslararası bir kültür gecesi de yapıldı. Bu arada projede Girvak fellowlarından Dilan ve Ödül de vardı. Fellowlar her yerde !
3. Gün: Doğa harikası bir yerde kalınca trekking yapmadan bir hafta düşünülemez! Kaldığımız hostelin yaptığı projelerden biri de eşeklerle. Evet onlarla 🙂 Eşekler sosyal hayvanlar ve insanlara da çok bağlılar. Her birinin ayrı bir kişiliği, huyu var ve de ismi. Tıpkı bizler gibi değil mi? 🙂 Bu tatlı dostlarla vakit geçirip, onları gözlemleyince özelliklerini, farklılıklarını daha da iyi anlayabiliyorsunuz. Hostel, bu sevimli dostlarla çocukları bir araya getirerek çocukların gözlemleme, takım çalışması gibi öğrenme süreçlerine katkıda bulunuyor.
4. Gün: Bugün kültürel çeşitliliğe sahip 5-6 kişilik gruplarımızla kanvas iş modeli üzerinde çalışmakla geçti. İş fikri bulup bunu bir modele dökmeden önce, farklı ülkelerden çıkmış sosyal girişimleri konuşup tartıştık ve de başarılı girişimlerin kanvas modellerini inceledik.
5. Gün: Toplamda 5 farklı grup 5 farklı iş fikrini sundu! İş fikirlerimizi 5 dakika içerisinde, 3 dakikası iş fikrinin hikaye kısmı, 2 dakikası da iş fikri olacak biçimde, sunduk. Her sunumdan sonra birbirimizden geri bildirimler aldık. Ve son gün Milano’da yapılacak sosyal girişimcilik yarışması için var olan takımlarımızla birlikte hazırlandık.
Final Günü: Ve final! Milano’da yapılan sosyal girişim fikirlerinin yarıştığı bir etkinliğe katıldık. Yarışan biz değil, İtalyan sosyal girişimcilerdi. Biz ise bir günde hazırladığımız iş fikirlerimizi sunduk, İtalyan girişimciler sosyal girişimleriyle yarıştı. İtalya’dan çıkma 5 farklı sosyal girişimi dinleme şansımız oldu ve jüri üyeleri ise kazananı belirledi. Kazanan sosyal girişim tarım ile ilgiliydi.
Ve son olarak teşekkür ediyorum, herkese! Bu yazımı okuyanlara, SEEDS proje ekibine, ilham dolu proje katılımcılarına ve de projeye katılmamı sağlayan Girişimcilik Vakfı’na kocaman teşekkürler.