Fellow’larımızdan: Çocuklar İçin Girişim Atölyesi

Herkese selamlar. Size bugün 2020 fellow’larından Gaye Tuğrulöz’ün başkan yardımcısı olduğu, katılımcıları Furkan Öztürk ve benim (Serkut Haşimoğlu) olduğum Sosyal İklim ile yaptığımız “Çocuklar için Girişimcilik Atölyesi”nden bahsedeceğim.

Sosyal İklim Derneği’yle tanışın!

Sosyal İklim doğayı merkeze alarak hak temelli çalışmalar yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Gençler arası diyalog kültürünü geliştirmek, gençlerin sosyal hayata ve sivil topluma aktif katılımını sağlamak amacıyla 2014 yılında İzmir’de kurulmuştur. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda, iklim krizi, çocuk hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve gençlik hakları konularında birçok program, proje, atölye ve eğitim gerçekleştirmiştir.

Süreç nasıl gelişti?

Mart veya nisan ayında bir akşam Zoom’da konuşurken girişimciliği anlatmanın ve uygulamalarla göstermenin yaşının ne kadar düştüğünü konuşuyorduk. Konu acaba çocukken öğrenmiş olsak neler farklı olurdu noktasına kadar geldi. Sina Afra’nın Girişimcilik Vakfı kurma hikayesine benzedi biraz… Ardından bunu Sosyal İklim önderliğinde bir giveback etkinliğine dönüştürebileceğimiz geldi. Sonrasında Girişimcilik Vakfı ile iletişime geçip bunun uygulamaya geçirmek için gerekli yazışmaları tamamladık. İlk etapta yaklaşık 10 kişilik Sosyal İklimin içinde yer alan 11- 14 yaş aralığındaki çocuklarla gerçekleştirmek için kararlaştırdık. Ardında mayıs veya haziran ayında aynı yaş grubu için dışardan katılımın da sağlanabileceği bir etkinlik olması konusunda karar verdik.

Furkan ve ben daha önce böyle bir atölye gerçekleştirmediğimiz için öncelikle Sosyal İklim ekibi ile çocuklarla nasıl bir iletişim kuracağımıza dair bir toplantı düzenledik. Sonrasında hazırladığımız sunumu ve atölye içeriğini ilk önce Sosyal İklim çocuk yürütme kuruluna sunduk. Sunumun içeriğinde girişimcilik, girişimci, yatırım, girişimcilerin özellikleri, girişimcilik türleri, başarısızlık ve Girişimcilik Vakfı’ndan bahsettik. Atölyede ise çocuklara çevrelerinde gördükleri bir problem bulmalarını isteyip nasıl çözüme ulaşabileceklerini ve bu çözümü için ihtiyaçlarını soracaktık. Bu sunumu hazırlarken dikkat ettiğimiz noktaları mümkün olduğunca iletişim dilimizi sadeleştirmek, en bilinen örneklerden bahsetmek ve çevrelerinden örnekler vererek benzerlik kurmalarını sağlamaktı.

23 Mayıs ve 27 Haziran tarihlerinde 2 oturum şeklinde atölyemizi düzenledik. Bu etkinliklerimizin sonunda çocuklardan ve Sosyal İklim Derneği ekibinden çok değerli ve pozitif geri bildirimler aldık. Çocukların merakını, etrafındaki sorunlara kayıtsız kalmadıklarını ve bu çerçevede sordukları sorularla çözüm odaklı ilerlemek istediklerini net bir şekilde görmüş olduk. Sunumdan sonraki atölye kısmında yetişkinleri farkında olmadığı sorunları işaret ederek bizleri şaşırttılar. Çözümleri de bir o kadar ilginçti. En önemlisi bu atölyeden mutlu ve kameraları açık ayrılmalarıydı.

Amacımız çocukların etrafındaki sorunlardan haberdar olmalarını sağlamak ve bu sorunları çözebilecekleri onlara inandırmaktı. Bu konuyu girişimcilik çerçevesinde anlattık. Çocuklara bu süreçte gerekli yetkinliklerden, takım olmanın ve yatırım almanın öneminden ve başarısızlığın bu süreçteki doğallığından bahsettik. Umuyoruz ki çocukların hayatına girişimcilik terimi dahil olmuştur. Sosyal İklimin sonraki çalışmalarını takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

–>
0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Yıldızları Yakalamak

Bir kalem alalım ellere. Not edelim. Tarih 29 Ekim 2016. Yer Volkswagen Arena. Tema kolektif bilinç. Önümüzde Tedx etkinliğine bir davetiye. Biraz sonra içeride olacaklardan habersiz bir de İrem çizelim şuraya.

Sen Eczacısın!

Hayatımın en büyük gururlarından, vakfın henüz tek eczacı adayı olduğum ve bu deneyimi paylaşmak istediğim; ‘doğru ilham yeri!…