Startup Girişimciliğinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Değişen, dönüşen ve her geçen saat daha da eksanterikleşen dünyamızda bir şeyleri değiştirmek, bir problemi çözmek ,bir fark yaratmak arzusu taşıyıp şevkle, heyecanla çalışıp topluma bir ürün , bir hizmet ya da bir süreç getiren çılgın insanlara ‘’girişimci’’ diyoruz. Dünyadaki ilk insanlardan bu yana var olan girişimcilik,  startup girişimciliği konusunda ele alındığında şu konulara dikkat etmek gerekir:

1. Güçlü ve motive bir ekip kurmalısın

Girişimci bireysel olarak her ne kadar iyi olursa olsun yalnız başına başarıya ulaşması zor olacaktır. Yetkinlik olarak birbirinizi tamamlayacak kurucu ortaklarla çalışmalısın. Ve diğer ekip elemanlarını vizyon ve beklentilerine göre seçerek uzun vadeli motivasyon ve  adanmışlığı sağlaman gerekir.

2. Pazar fırsatından emin olmalısın.

Hedef pazarı, müşterileri, duyulan ihtiyaçları çok iyi gözlemleyip anlamalısın. Zaman geçtikçe pazardaki ihtiyaçların büyüklüğü, çözümün yapılabilirliği veya insanları çekebilme potansiyeli değişebilir.Bazen çok iyi bir fikir zamanlama hatası yüzünden , ya da yanlış pazar yüzünden başarısız olabilir.

3. Müşterilerini dikkatli dinlemelisin.

Müşteri ihtiyaçlarını öngörebilip doğru çözümü üretebilmek için müşterileri dinlemek çok önemlidir. Girişimin erken aşamasında müşterilerden gelen geribildirimleri önemsemek  girişimin kaderini belirleyen yapı taşları sayılabilir.

4. Doğru kaynak ve doğru yatırımcıları bulmalısın.

Yatırımcılar sağladığı sermayenin ötesinde verdiği desteklerle girişimin büyümesinde önemli rol oynar. Finans boyutundan öte girişime kendisinin de dahil olduğu bir etki alanı olarak bakan yatırımcılarla çalışmak daha sağlıklı olacaktır.

5. Harekete geçmelisin.

Girişimcilik dünyasında çok fazla olup her geçen gün daha da artan fikirleri girişim haline getiren etken o fikir üzerinde çalışmak olacaktır. ‘’Bir işe başlamanın en kolay yolu konuşmayı bırakıp o işe başlamak olacaktır.’’ der Walt Disney. Vakit kaybetmeden harekete geçip hatalarımızdan öğrenerek yola devam etmek uzun süre fikri kafamızda dönderip durmaktan daha faydalı olacaktır.

6. Pozitif etkiye odaklanmalısın.

Girişim başarılı olduğunda girişimi sadece finansal kaynak olarak görmek  ve satmak için fırsat kollamak girişimciliğin fıtratına ters gibi görünüyor. Dünyaya etki yaratmak için yola çıkan tutkulu bir girişimci günün sonunda sadece finansa değil , dünyaya nasıl iz bıraktığına ve nasıl pozitif etki yarattığına da odaklanır.

 ( Mor İnek (Seth Godin) , Sıfırdan Bire ( Peter Thiel) , Hayallerin Ötesinde Yaşamak  (Ebru Dorman) , Girişimcinin El Kitabı (Harvard Business Review) kitaplarından özütleyerek çıkarttığım notlarlarımdan alıntıdır.)

                                                                                    Sümeyya YAVUZ, 06.05.2023

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Girvak Ekipten | Nisan

Hızla başladığımız yeni normallerimiz neler biraz sizinle paylaşmak istedik. Girişimcilik Vakfı olarak değerlerimize baktığımızda yapılmayanı yapmak ve geri…