Startup Grind İstanbul İzlenimleri

0
1925

Çetin kış şartlarına rağmen yılmayan katılımcıların olduğu farklı bir etkinlikti Startup Grind. 28 Ekim’de gerçekleşen etkinliğin özelliği, girişimciliği anlatan diğer etkinliklerden farklı olarak soru-cevap şeklinde yapılmasıydı. Konuğumuz Hasan Aslanoba, direktörümüz ise Can Kağıtçıbaşı’ydı. Hasan Aslanoba, Türkiye’de ve yurtdışında toplam 52 yatırımı 46 milyon dolarlık kaynak ile Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin yatırım bölümünün yarısını tek başına göğüslemiş bir yatırımcı-girişimci :)

 

Yatırımları ile riski paylaştırdığını, dolayısıyla bir fabrikaya milyon dolarlar yatırmaktan daha az tehlikeli iş yaptığını söyleyen Aslanoba’nın sorulara verdiği cevaplara hep birlikte bir göz atalım isterseniz:

 

* Kendinizde en güçlü gördüğünüz özellik?

 

Vizyonerlik: Geleceğin nasıl şekillendiğini görebilmek, “execution”

 

* Hangi konularda kendinizi geliştirmek istiyorsunuz?

 

Yeni çıkan farklı iş modellerini öğrenme ve dijital pazarlama. Aynı zamanda girişimcilik kavramlarından çok daha teknik konuları kapsayan alt kırımları öğrenmek diyebilirim.

 

* Erikli’de çalışmak kendi isteğiniz miydi, yoksa ailenizin isteği mi?

 

Türkiye’de üniversite okuduğum yıllarda da, yurt dışında okuduğum zamanlarda da aklımda hep aile işini sürdürmek ve daha iyi hale getirmek vardı.

 

* Önceki nesil ile yeni nesil arasındaki en büyük fark ne?

 

Zaman. Erikli Su’yu şimdiki haline getirebilmek 23 yıl sürdü. Ayrıca dijital pazarlamanın geleneksel pazarlamanın yerini alması…  Geleneksel pazarlamada müşteriyi sekmelere ayırmak, 4p’yi kullanmak ve sonra yapılan işin kontrolünü sağlamak çok üzün sürüyordu. Dijital pazarlamada startup çok hızlı yol katedebiliyor; müşteri girişimciyi yönlendiriyor, hata yapıldığında ölçülebilir sonuçlara çok hızlı ulaşılabiliyorlar.

 

* Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin globalde başarılı olmasını bekliyor musunuz?

 

Açıkçası beklemiyorum. İki nedenim var:

 

1. Yeterli ekosistem henüz oluşmadı.

 

2. Türkiye ekosisteminde çok sayıda tecrübe havuzumuz yok. Belirli yerlerde kümelenen bir havuz görüyoruz. Örneğin; San Francisco’da girişimciyi ekosistem destekler ve başarıya ulaştırır.

 

Türkiye’de biz, operasyonel yükü  olan ve bölgesel düzeyde yayılan projeleri destekliyoruz. Benim için projede yüzde 70 kurucu ekip, yüzde 30 strateji önemli.

 

* Girişimci teklifi ile geldiğinde ilk baktığınız detay ne oluyor?

 

1. Tutkulu ve inançlı olması

2. Tecrübeli olması

3. İngilizce’yi çok iyi bilmesi

4. İyi bir okuldan mezun olması

 

benim için en önemli faktörler arasında yer alıyor. Fakat en önemlisi asla pes etmeyen, vazgeçmeyen, her yolu deneyen (yasal olarak tabii :)) çok tutkulu bir girişimci olması.

 

* En heyecan duyduğunuz üç yatırımınız neler?

 

1. Bitaksi

2. İncir.com

3. Modanisa

 

Yatırımlarımızda amacımız ideal girişimi desteklemek ve nokta atışı yapabilmek.

 

Girişimcilere tavsiyeleriniz neler?

 

Girişimci arkadaşlar, Türkiye’deki ekosistemde pazara ilk girme avantajını yakalayabilmeli, devlete karşı daha talepkar olmalılar. Ekosistem politikamız da girişimciye yatırım anlamında daha teşvik edici uygulamalar getirmeli.

 

Hasan Aslanoba’nın katılımıyla gerçekleşen Startup Grind etkinlikleri ayda bir kez yapılıyor. Önümüzdeki diğer etkinliklerin de böyle keyifli olacağından hiç şüphem yok. Bu nedenle GirVak Fellowları  olarak orada olacağımızdan sizin de şüpheniz olmasın :)

 

 

Gizem Yeniçıkan

Girişimcilik Vakfı 2014 Fellow

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here