Startup Weekend’leri biliyoruz. Peki ya sosyal fayda için yapılanlarını?
Bu kez Türkiye’de ilk kez Startup Weekend sosyal fayda için yapıldı ve diğer Startup’lara oranla nispeten oldukça şık bir şekilde gerçekleşti. Yorulunca masa başında uyuklamaların veya yerde kıvrılacağımız birkaç minderin yerini, Antalya Göynük’teki Majesty Mirage Hotel’de adımıza check-inlerin çoktan yapıldığı odalarımızdaki yataklarımız alıyordu. Ancak çoğumuz onların varlığını dahi unuttu.
Konu sosyal fayda olunca kollar sıvandı, toplumda içimizi yaralayan meseleler ortaya döküldü ve onlar için son sürat modeller geliştirildi. Etkinlikte sabahın 05:00’ine kadar etrafta dolanan katılımcıları, uykularını açmak için havuza girerken, salonda ip atlarken, farklı ulusların danslarıyla eğlenirken ya da FİFA 2015 ile dev ekranda birbirleriyle yarışırken görebilmek mümkündü.
Uluslararası Girişimcilik Merkezi’nin, Microsoft Türkiye’nin, Viveka’nın, Habitat Kalkınma Ajansı’nın, UNDP’nin birlikte düzenlediği bu etkinlikte eğitimler sosyal fayda odaklı verilirken, tweetler de #swsosyalfayda etiketiyle atıldı.
Bu Startup’ın diğerlerinden farkı her zaman iş modeli oluştururken kullandığımız Business Canvas Model’de bu kez sosyal fayda bölümü yer alıyordu. Yine yazılımcıların, tasarımcıların ve iş geliştiricilerin katıldığı proje pazarına kalan 9 proje, 70 kişinin katılımıyla sonuca ulaştırıldı.
Kışın soğuğundan kaçıp Antalya’da havanın tadını çıkaran Coworking Camp Turkey’in yerleşkesi de bu otel olduğu için etkinlik sırasında onlar da en az bizim kadar heyecanlılardı ve projelerimiz onların da merakını cezbetmişti. Mükemmel tecrübelerini bizimle paylaşıp bize yardımcı olmaya çalıştılar. Siz de onlara katılmak veya çalışmalarını incelemek isterseniz, http://coworking.camp sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Bu 54 saat içerisinde o kadar farklı insanlarla tanıştım ki; profesyonel Paralimpik Yelken antrenöründen melek yatırımcısına, yaklaşık 50 girişimi olup batıranından Fransa’da yaşayıp da oralardan kalkıp gelenine kadar çok değişik profiller vardı.
12 Aralık Cuma günü öğle yemeğinden sonra başlayan serüven 14 Aralık Pazar günü melek yatırımcıların ve ortak kurumların da katılımıyla, final sunumlarından sonra sona erdi. Dereceye giren gruplar her ne kadar ödüllerini alıp finansal destek bulsalar da, diğer projeler de yatırım bulabildi. 3 günlük aralıksız çalışmanın sonucunda dereceye giren gruplar ve sağladıkları sosyal faydalar şöyle:
Üçüncülük ödülü: ‘Kurtar Beni’ 1000 TLBir trafik kazasının oluşumundan sonra durumu gören duyarlı bir vatandaşın sorumluluğu üstlenip telefonla 112’yi aramasıyla birçok kaza, daha çok can kaybı olmadan önlenebiliyor. Peki siz yalnızken? Dağ başında bir uçuruma yuvarlanmışken? Günler belki haftalar sonra size ulaşılabiliyor. Kurtar Beni siz kaza yaptığınız an lokasyonunuzu 112’ye bildiriyor ve böylece daha erken müdahale edilmesini sağlıyor.
İkincilik Ödülü: ‘Taşı Bakalım’ 1500 TL Bir kargo şirketi ajansı gibi çalışan bu platform, bütün kargo şirketlerinin müşteri tarafından puanlanıp değerlendirilmesini sağlıyor. Aynı zamanda ‘sosyal kargo’ adında bir sosyal sorumluluk projesiyle yardımlarınızı ücretsiz bir şekilde istediğiniz ihtiyaç sahibine iletiyor. Örneğin; siz elinizdeki oyuncaklarınızı veya fazla eşyalarınızı belirlediğiniz bir yetimhaneye ya da okula göndermek istiyorsanız sadece paketliyorsunuz ve kargo gelip evinizden alıp ücretsiz bir şekilde adrese teslim ediyor.
Birincilik Ödülü: ‘RobinWater’ 2500 TLBaşlangıçta bir çoğumuzun gülüp geçtiği bir projeydi açıkçası. Bana birileri hala birinci olan proje neydi diye sorulduğunda yanıtlamakta zorlanıp, kullandığım kelimeleri titizlilikle seçmek zorunda olduğum tek proje diyebilirim. Proje şöyle: Birçoğumuz, toplu tuvaletlerin bulunduğu ortamlarda (AVM’lerin, üniversitelerin veya yurtlarımızın tuvaletlerinde) çıkan seslerden rahatsız olmamak için sifona basıyoruz ve ihtiyacımızdan fazla su israfına yol açmış oluyoruz. Halbuki Afrika’da insanlar susuzluktan hayatlarını kaybederken biz bunu keyfi bir durum için kullanıyoruz. RobinWater sayesinde tuvaletlere yerleştirilen küçük bir cihaz su sesi çıkartıyor ve siz de rahatsız olmadan ve fazladan su tüketmeden rahatça işlerinizi halledebiliyorsunuz.
Dereceye girenler ödüllerini alırken, edindiğimiz deneyimler, tanıştığımız güzel insanlar ve aklımızda sosyal fayda adına yapılması gereken ne çok girişimin ve çözülmesi gereken ne çok sorunun olduğu, bu sorunlara gerçekten çözüm üretebilenlerin kalplerdeki gerçek girişimciler olabileceği ile ilgili düşüncelerle yola koyuluyoruz. Bu etkinliği kaçırmamamı sağlayıp beni haberdar eden Girişimcilik Vakfı’na sonsuz teşekkürler.
Büşra Yılmazöz
Girişimcilik Vakfı 2014 Fellow