Steve Blank: İş Modelinizi Test Etmenin Müthiş Bir Yolu

Alexander Osterwalder tarafından çıkartılan yeni bir kitap müşteri problemlerinin nasıl bulunabileceğini ve potansiyel çözümlerin nasıl tasarlanacağını araştırıyor. Ürün/Pazar uyumunun artık kendi kitabı var. Alexander Osterwalder tarafından yazılan kitabı kesinlikle satın almalısınız. “Yalın Girişim” metodu yeni girişimleri daha verimli bir şekilde inşa ediyor. Üç parçadan oluşuyor: hipotez kurmak için bir iş modeli tuvali, binanın dışına çıkıp bu hipotezleri test etmek için müşteri geliştirme ve minimum uygulanabilir ürünü yapmak için hızlı mühendislik.
İş modeli tuvalinin yazarı arkadaşım Alexander Osterwalder bu hafta milyon kopya satan Business Model Generation (İş Modeli Oluşturma) kitabının devamı olarak Value Proposition Design (Değer Teklifi Tasarımı) kitabını çıkardı. Kitabı üç şeyi yapıyor:

 

1- Değer teklifi tuvalini tanıtıyor

2- Bununla nasıl yeni girişimler tasarlayabileceğiniz gösteriyor

3- Müşteri geliştirmeyi bunu test etmek için nasıl kullanabileceğinizi öğretiyor

 

Value Proposition Design kitabı yeni bir girişim kuran herkesin “sahip olması gereken” bir kitap. Müşteri problemlerini anlama/bulma ve potansiyel çözümleri tasarlama/doğrulama ile ilgili temel meseleleri anlatıyor.

 

Steve-Blank-1_29077

 

Ürün/Pazar uyumu

 

Eğer yalın girişime aşinaysanız iş modeli tuvalinin girişiminizdeki tüm hipotezleri gösterme aracı olduğunu biliyorsunuz demektir. Tuvaldeki 9 kutu içerisinde iş modelinin en önemli iki parçası değer teklifi (ne ürettiğiniz) ve müşteri segmenti arasındaki ilişkidir. İş modelinin bu iki parçası o kadar önemlidir ki onlara kendi isimlerini veririz: “Ürün/Pazar uyumu”.

 

Değer teklifi tuvali iş modeli tuvalinde bir eklenti gibi iş yapar ve müşteri ile ürün arasındaki etkileşimleri daha açık bir şekilde ve detaylıca anlatmak için değer teklifi ve müşteri segmentine odaklanır. Bu size iş modelindeki büyük resmi ve “ürün/pazar uyumundaki” detaylı resmi vererek işleri basit hale getirir.

 

Steve-Blank-2_29071

 

Steve-Blank-3_29078

 

Müşteri geliştirme ile yalın girişimin birleşimi

 

Alexander ve ben o Business Model Generation’u yayınladıktan sonra tanıştık. İkimiz de yalın girişimi oluşturan iki ayrı parçayı keşfettiğimizi anladık. Yeni kitabında Müşteri Geliştirmeyi, İş Modeli ve Değer Teklifi tuvali ile birleştirerek karışıma yeni araçlar eklemiş.

 

Artık Value Proposition Design’ın bütünleyici bir parçası olan yeni araçları hipotezleri test etme ve doğrulamaya yardım ediyor. Bu test araçları müşteri geliştirmenin dört adımından ilk ikisine uyuyor. Aşağıdaki diyagram kitaptaki favorilerimden biri ve iş modeli ve değer teklifi tuvali ile nasıl müşteri keşfi ve müşteri doğrulaması yapılabileceğinin basit bir özetini sunuyor. Hipotezlerinizi çıkarma ve önem sırasına dizme ile başlıyorsunuz, sonra Test Kartları ile beraber testlerinizi tasarlıyorsunuz ve son olarak testlerinizi yaparak neyi öğrendiğinizi anlıyorsunuz. Tüm bunları yapılabilir kılmak için Osterwalder kitaba tahminlerinizi nasıl test edebileceğiniz hakkındaki fikirleri size sağlayacak bir deney kütüphanesi de eklemiş.

 

Steve-Blank-4_29073

 

Müşteri geliştirmeyi değer teklifi tuvali ile takip etmek

 

Müşteri geliştirme ile sürekli müşteriler ve ortaklar ile konuşarak tonlarca deney yapar ve hipotezlerinizi doğrular veya yanlışlarsınız. Neyin çalışıp neyin çalışmadığını gösteren tüm bu aktiviteler ve başarılı bir değer teklifi ile iş modeli bulmaya doğru yaptığınız gelişmeler takip edilmelidir. Value Proposition Design’da Osterwalder bunu “Gelişim Tahtası” adını verdiği ve benim “yatırım hazırlık seviyesi” termometremin bir versiyonunu da içeren araç ile nasıl başarabileceğinizi gösteriyor.

 

Steve-Blank-5_29074

 

Çevrimiçi araçlar

 

Yukarıdakilerin hepsini takımınızla beraber “sadece” poster büyüklüğünde tuvaller, yapışkan notlar ve PowerPoint ile yapmanız kolay değil. En basitinden çok fazla tasarlayıp çöpe atacağınız tuval (ilk test ettiklerinizi reddedip pivot ettikten sonra), yapacağınız çok fazla deney ve üreteceğiniz çok fazla kanıt var. Tüm bunların hepsini takip etmek yazılım desteği gerektiriyor.

 

Bunun için Value Proposition Design size değer teklifi tuvalini nasıl kullandığınız gösteren değerlendirme araçları ile çevrimiçi tamamlayabileceğiniz birçok egzersiz ile geliyor. Son olarak da tüm yapılacaklar listelerine, şablonlara ve hemen işinizde kullanabileceğiniz muhteşem posterlere sahip olacaksınız.

 

Çıkarılan dersler

 

– Value Proposition Canvas değer teklifi ve müşteri segmentinin nasıl etkileşime geçtiğinin detaylarını veriyor.

– Kitapta müşteri geliştirme sürecini bütünleştiriyor

– Ürün/Pazar uyumunun artık kendi kitabı var. Satın alın.

 

Bu makale  Steve Blank’in 29 Ekim 2014 tarihinde inc.com’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir.

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*