Diğer şirketlerle ortaklık kurmadan önce kendine sorman gereken sorular nelerdir?
Dün gece Shark Tank dizisinin bir bölümünü seyrediyordum ve Night Before filmi ile bir kazak şirketinin akıl ortaklığını gördüm. Harika bir stratejik partnerlikti ve şirketlerin diğerleriyle ne zaman partnerlik yapmaları sorusunu aklıma getirdi.
Yeni bir girişim olarak bu çok fazla cevap vermen gereken bir konu. Benzer şirketler çok çeşitli nedenlerle güçlerini birleştirmeye bakar. Harika bir partner daha güçlü ürünler, daha geniş bir müşteri tabanı ve daha iyi bağlantılar anlamına gelebilir.
Bunlar yarar sağlarken ortaklığın iyi sonuçlanmayacağı birkaç durum da vardır. Başka bir firmayla ortaklık güçlerini birleştirmek üzerine anlaşmadan önce, aşağıdaki soruları kendine sor:
1. Pazarı tatmin eden ürünü bulduk mu?
Eğer pazara uyan doğru ürünü bulmadıysan diğer şirketlerle ortaklık kurmayı düşünmemelisin. Müşterilerin kim olduğu çözülmeden ve şirket değer teklifinin ne olduğu yapılmadan güçleri birleştirmeyi düşünmemek gerekir. Eğer bunu atlarsan şirketin çok kolay unutulabilir ve ortaklığın hızlıca düşebilir.
Bir partnerle ortakken şirketinin değerini aynı seviyede tutma işini çözmek yeteri kadar zordur. Stratejik ortaklık kuraya çalışmak, pazar ürün uyumunun olmadığı yerde tamamen bir felaket olabilir.
2. Diğer şirketle çalışmaktan keyif alıyor muyuz?
Pek çok ortaklıkta ürün teklifleri baz alınır, kültür yeteri kadar değil. Şirketler diğer şirketleri satın almak için bakıyorken, kültürün kararlarında ne kadar yer aldığına şaşırırsın. Eğer firmalar birbirine tam anlamıyla uyum sağlamazsa kazan – kazan durumunu yansıtan bir partnerlik elde etmek nerdeyse imkansızdır.
O yüzden ekip kurmadan önce ekibinin diğer şirket ekibiyle iyi anlaşıp anlaşmadığından emin ol. Bir barda biraları kaparak onlarla saç baş yolmadan bir kaç saat sohbet edebilir misin? Onlar senin ofiste gece yarısına kadar birlikte çalışabileceğin tarzda insanlar mı? Seninle aynı değerlere mi sahipler? Bu sorular ortağınla aynı kültüre sahip olup olmadığını çözmenin temelini oluşturur.
3. Neden ortaklık yaptığımızı biliyor muyuz?
Ortaklık kurma nedenini belirlemek çoğu zaman göz ardı edilir. Genç bir şirket sağlam bir marka bularak şöyle düşünür “Haydi ortaklık kuralım, gerisini sonra hallederiz”
Maalesef çoğu zaman bu tamamen bir kaosa dönüşür. Neye ihtiyacı olduğunu bilen daha büyük bir şirket, böyle bir durumda her zaman kazanır. Başlangıçtan itibaren, partnerinin kendi yolundan gitmemesi konusunda onu zorlayacak yeni stratejiler uygulamaya başlar. Kaynaklar tüketilecek ve bir şirket ortaklığı domine eder. Çok geçmeden diğer şirket partneri için çalışmaya başlar ve ekip bütün motivasyonunu kaybeder.
Böyle bir durumdan kaçınmak için bir oratkığa girmeden niye ortaklık yaptığından emin ol. Her şeyi taslak haline getir ve oyun planını hazırla. Eğer ortaklık için gerçek bir neden bulamıyorsa muhtemelen bu işin içine girmemelisin.
Bu makale inc.com‘da Aj Agrawal tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.