
Çok geniş kapsamlı ve göreceli anlam taşıyan başarıyı , en genel anlamıyla ‘’olumlu veya arzu edilen bir sonuç’’ olarak tanımlayabiliriz. Başarının bize ifade ettiği anlam yaşımıza, kişiliğimize, mesleğimize, önceki deneyimlerimize ve hatta cinsiyetimize göre dahi farklılık gösterebilir. Yapılan araştırmalarda kadınlar başarıyı daha çok insan ilişkileri ve yaşam dengesi açısından tanımlarken erkekler daha çok iş hayatında kariyer ve maddi kaynaklar açısından ele almıştır.Başarı tanımı her insanda farklı içgörüler uyandırsa da hayatın farklı alanlarında aslında her birimiz kendimizi başarılı hissetmeye ihtiyaç duyarız.Hayatın farklı alanlarındaki başarılar şu şekilde çerçevelenebilir:
Duygusal başarı, bizim iyi hissedip iç dünyamızın dengeli bir seyirde ilerliyor olması olarak tanımlanabilir. Sosyal başarı, iyi ilişkiler kurup sosyal çevrelerde yol alabiliyor olmak ya da bir yerlere bağlı, ait hissetmek olabilir. Akademik veya mesleki başarı, eğitim sürecimizde ya da yaptığımız iş konusunda yeterince tatmin ve kendimizi ilerletebiliyor olmaktır. Finansal başarı, ihtiyaçlarımızı ve ihtiyaç fazlası isteklerimizi karşılayabilmek, mali yönden güçlü duruma gelmektir.Topluluk başarısı ise içinde bulunduğumuz aile , arkadaş grubu veya daha geniş birimlerin refahı olarak tanımlanabilir.
Hayatın hangi alanda olursa olsun başarıyı sürdürülebilir kılmak ‘’karşılaştığımız durumlarda veya olaylarda kendi değerlerimize bağlı kalarak uzun zaman boyunca bu olumlu durumu koruyarak devam ettirmektir.’’
Sürdürülebilir başarı içinse aşağıda ele aldığımız spesifik taktikler bize yardımcı olabilir:
1-Gelecekte olmak istediğiniz yeri, arzuladığınız hayatı ,başarmak istediğiniz hedeflerinizi tüm ayrıntısıyla yazarak somutlaştırın.Yazma işlemi düşüncelerimizi, hayllerimizi iki boyutlu hale getirdiği için artık hayladen öte üç boyutlu yani hayata geçirilecek bir hedefe dönüşmüş olur.
2-Ara ara geçmişe dönüp kat ettiğiniz yolları, gelişiminizi , atlattığınız krizleri yeniden hatırlayın. Geçmişteki olumsuzluklara takılı kalıp üzüntü duymak yerine geçmişte yapılan hatalardan ders çıkararak yol alın.Geçmiş geçmişte kalmasın.
3-Büyük düşünün.Haylleriniz, hedefleriniz konusunda bonkör düşünmek kısa süreli başarısızlıklarınıza katanmanızı kolaylaştıracaktır. Ayrıca gözleriniz büyük hedefe kitlendiğinde kendinizi de daha büyük engellere karşı hazırladığınız için çoğu zaman olumsuzlukları atlatabilecek güçte olursunuz.
4-Size her an her yerde hayallerinizi ve hedeflerinizi hatırlatacak motivatörlere yer verin. Evinizde, işinizde , arabanızda ya da cüzdanınızda…Arzuladıklarınızı her daim görüp zihninizde taşımanızı sağlayacak semboller, işaretler, notlar veya objelerle motivasyonunuzu diri tutun. Zira göz gördükçe gönül daha çok bağlanır.
5- Terminler yani belirlenmiş zaman , randevular, başlama ve bitirme tarihleri kullanın. Hedeflerimize ket vuran en ölümcül şeylerden biri de ertelemektir. Bu durumu önlemek için hedeflerimize giden yolda yapmamız gereken işleri başlama, bitirme tarihleriyle çerçeveleyebiliriz.
6-Detaylı aksiyon planı hazırlayın. Pek çok hedef plansızlık ve kafa karışıklığı yüzünden başarısızlığa uğrar. Hedefnizin her bölümü için adım adım ve detaylı bir aksiyon planı çıkarmak bize sağlam bir rota belirleyecektir.
Yaşam enerjimizi yenileyen sürdürülebilir başarıyı elde etmeniz dileğiyle…
Sümeyya YAVUZ , 12.04.2023
Bir yanıt bırakın