Gestalt ilkeleri, insan beyninin görsel bilgiyi nasıl organize ettiğini ve yorumladığını anlamamıza yardımcı olan bir dizi prensiptir. Bu prensipler, insanların benzer öğeleri nasıl gruplandırdığını, desenleri nasıl tanıdığını ve nesneleri algılarken karmaşık görüntüleri nasıl basitleştirdiğini açıklar.
Gestalt ilkelerinin iyi bir şekilde bilinmesi ve uygulanması arayüz tasarımını iyileştirdiği için ürün veya hizmetin daha iyi pazarlanmasının önünü açacağını düşünüyorum.
Peki Nedir Bu Gestalt İlkeleri?
1. Similarity
Tasarımda özellikle vurgulamak istenen bir nokta değilse benzerliğin korunması göz yormaması, kullanıcının sitede daha uzun süre kalması ve aradığı şeyi daha kolay bulması açısından önemli.
- Proximity
Proximity elemanların birbirine ne kadar yakın olduğunu ifade eder. Proximity sayesinde elemanları birbirine yaklaştırarak yada grupları birbirinden ayırarak vurguyu arttırabilir, son kullanıcının dikkatini istediğimiz yere çekebiliriz.
Tasarımlarında benzerlik ve proximity ilkeleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için buraya bir içerik bırakıyorum.
- Figure/Ground (Multi-stability)
Beyni, bir görüntünün ön planında olduğunu düşündüğü nesneler (şekil veya odak noktası) ile arka plan (şekillerin üzerinde durduğu alan) arasında ayrım yapacaktır. Bu ilke özellikle tasarlanan ürünün odak noktasını vurgulamak için kullanılır. Sidebar açıldığında arka planın soluklaşmasını bu ilkeye örnek verilebilir.
Buraya tasarımlarında devamlılık ilkesinin önemi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için buraya bir içerik bırakıyorum.
3. Continuation
Gestalt İlkelerine göre süreklilik yasası, insan beyni elementleri görüntülerken en az yorucu olan yolu seçeceğini söyler. Tasarım yaparken amacımız kullanıcının dikkatini bir nokta üzerinde toplamak olduğunda, tasarımdaki süreklilik oldukça işe yarayacaktır.
Tasarımlarında devamlılık ilkesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için buraya bir içerik bırakıyorum.
4. Common Fate
Bu ilke, insanların aynı yöne işaret eden veya hareket eden şeyleri bir grupmuş gibi algılayacağını belirtir. Doğadan bu ilkeye örnek olarak kuş sürülerini verilebilir. Sürünün içinde çok fazla kuş olmasına rağmen görünüşte tek olarak hareket ettikleri için insan beyni onları bir araya toplar ve tek bir uyaran olarak kabul eder. Tasarımda ise bu ilke hareket eden nesneler için kullanılabilir.
Gestalt İlkelerini özetim buraya kadardı. Umarım senin için faydalı olmuştur 🙂
***
Ben Betül. Challenger’ım. Aynı zamanda 2 aydır freelancer UI/UX tasarımcı olarak çalışıyorum. Amacım UI/UX alanında türkçe kaliteli içerik sayısını artırmak, yaygınlaştırmak ve paylaşımlarımla öğretirken öğrenmek. Beni ve UI/UX öğrenim sürecimi daha yakından tanımak istersen Linkedin, Instagram yada Slack hesaplarımdan bana ulaşabilirsin.
Başka bir postumda görüşmek üzere 🙂
–>