Temel Font Çeşitleri

İletişim tasarımında, tipografi çok önemli bir rol oynar çünkü web siteleri veya mobil uygulamalar gibi kullanıcı arayüzleri tasarımlarında metinlerin net ve okunaklı olması gereklidir. Metinler iletişimde en önemli araçlardan biridir ve iyi bir tipografi anlayı

İletişim tasarımında, tipografi çok önemli bir rol oynar çünkü web siteleri veya mobil uygulamalar gibi kullanıcı arayüzleri tasarımlarında metinlerin net ve okunaklı olması gereklidir. Metinler iletişimde en önemli araçlardan biridir ve iyi bir tipografi anlayışı ile tasarlanmış metinler, iletişimi daha etkili hale getirir. Kullanıcı deneyimini optimize etmek için, tipografi tasarımı göz önünde bulundurulmalı ve tasarımın amacına uygun olarak optimize edilmelidir. 

Bu uzun girizgâhdan sonra bu yazıma ilham veren kitaptan bahsetmeden geçemeyeceğim. Tam Benim Tipim: Bir Font Kitabı. Eğer konuya biraz ilgiliysen şiddetle tavsiye ediyorum.

Typeface Nedir?

Kısaca font ailesi diyebiliriz. İçinde bir fontun italic, bold, semibold, regular gibi çeşitlerini bulunduran kümeye denir.

Font Nedir?

Özel bir şekilde hazırlanmış, tasarlanmış harf rakam yada sembollere denir.

Genel Font Kategorileri

5 temel font kategorisi vardır.

– Serif

Serif yazı tipleri, harf formlarının uçlarında ekstra vuruş olan serif’lere sahip yazı türleridir. Bu yazı tipleri tarih, gelenek ve dürüstlük duygularını çağrıştırır. Serif kategorisine giren farklı şekiller, kalınlıklar ve uzunluklar içeren birçok yazı tipi vardır. (Old style, Transitional, Slab serif, Didone)

Serif font çeşitleri hakkında geniş bir kaynak: https://design.tutsplus.com/articles/the-different-types-of-serif-fonts-with-serif-font-examples–cms-37673 🙂 

– Sans Serif

Sans-serif yazı tipleri, harf formlarının uçlarında serif bulunmayan yazı tipleridir. Daha modern ve minimalist kabul edilirler ve yüksek okunabilirlikleri ile bilinirler. Bu yazı tipleri ek gelişmelere sahip değildir ve daha düzenli ve temiz bir görünüme sahiptir.  Sans Serif kategorisine giren farklı şekiller, kalınlıklar ve uzunluklar içeren birçok yazı tipi vardır. (Grotesque, Neo-grotesque, Geometric, Humanist)

Sans serif font çeşitleri hakkında geniş bir kaynak: https://designmodo.com/sans-serif-fonts/ 🙂 

– Script

En temel olarak el yazısına benzetilebilir. Her ne kadar göze hoş görünen kaligrafik hatları olsada uzun metinlerde göz yorduğu için kullanılması önerilmez. Daha çok bazı başlıklarda, logolarda, reklam panolarında vs. kullanıldığını görünür. Script kategorisine giren farklı şekiller, kalınlıklar ve uzunluklar içeren birçok yazı tipi vardır (Calligraphy, Handwritten or Modern, Novelty or Unique, )

Script font çeşitleri hakkında geniş bir kaynak:

https://www.freepik.com/blog/different-styles-of-script-fonts/#:~:text=There%20are%20a%20couple%20different,debatable%20due%20to%20their%20uniqueness.  🙂 

– Monospaced

Monospaced, karakterlerin tamamının veya çoğunun aynı miktarda yatay alan kapladığı yazı biçimleridir. Kod editörleri, varsayılan olarak tek aralıklı yazı tiplerini kullanır. Bu, harflerin ve boşlukların farklı genişliklere sahip olduğu değişken genişlikli yazı tipleriyle çelişir. Monospaced kategorisine giren farklı şekiller, kalınlıklar ve uzunluklar içeren birçok yazı tipi vardır (Courier New, Consolas, Source Code Pro)

Monospaced font çeşitleri hakkında geniş bir kaynak: https://www.designbombs.com/best-monospaced-fonts/

– Display

Ekran tipi ise 14 punto veya daha büyük yazı tipidir ve genellikle vurgu ve etki için küçük miktarlarda kullanılır. Display,  uzun yazılar yerine başlıklar, çekme tırnakları ve diğer dikkat çekici öğeler için büyük boyutlarda kullanılarak dikkat çekmek için tasarlanmıştır. Display  kategorisine giren farklı şekiller, kalınlıklar ve uzunluklar içeren birçok yazı tipi vardır (Broadway, Cooper black, Curiz )

Display font çeşitleri hakkında geniş bir kaynak: https://pimpmytype.com/display-text/ 🙂

                                                                            ***

Ben Betül. Challenger’ım. Aynı zamanda 2 aydır freelancer UI/UX tasarımcı olarak çalışıyorum. Amacım UI/UX alanında türkçe kaliteli içerik sayısını artırmak, yaygınlaştırmak ve  paylaşımlarımla öğretirken öğrenmek. Beni ve UI/UX öğrenim sürecimi daha yakından tanımak istersen Linkedin, Twitter yada Slack hesaplarımdan bana ulaşabilirsin.

Başka bir postumda görüşmek üzere 🙂

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*