
Herkese merhaba, ben Ferit.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD) tarafından düzenlenen 23. Araştırma Zirvesi, “Değere değer” teması ile katılımcılarına şaşırtıcı, yenilikçi bilgilerin açıklandığı, değere değer katan işlerin paylaşıldığı, hayatın çok yönlülüğünü vurguladığı etkinlik iki gün sürdü.
Ben sadece zirvenin ikinci gününe katılabildim.
İlk dikkatimi çeken konular birbirinden bağımsız noktalarda bulunan sektörlerin birlikte araştırmasıyla elde edilmişti. İlgimi çeken beş araştırmadan özetle bahsedeceğim.
Tüketici Şimdi Çevreci!
Gündemimiz malum; yarasalı virüsler, çekirge istilaları ve bunların sonuçlarını hep birlikte seyrediyoruz.
İnsanlar bu tuhaflıkların sıklığını ve etkisini hissettiği için önce sorunun nereden kaynaklanıyor olabildiğine baktı. Sonra iklim değişikliği için ciddi bir biçimde neler yapabilirim diye sorular sordu.
Şirketler penceresindense, tüketicinin olmayacağı bir dünya sanıyorum en istemeyeceği senaryo olacak ki, onlar da biz neler yapabiliriz diye sordu.
Konferansta neredeyse her araştırma sunumunda çevre ve iklim değişikliğine bir dokunuş vardı.
İlginç Araştırmalar
1.Türkiye’nin kültüre bağlı lezzet haritası Dilek Zeynep Yeğenağa tarafından çıkarılıyor. Gıda mühendisleri ve Şefler birlikte çalışarak Ar-Ge Şefliği yapıyorlar. Uzun uzun hangi yemeğe hangi teknikle pişirip hangi baharat ile soğutalım tartışmaları yapılıyormuş. Anlaşmazlıkları çok merak ediyorum doğrusu…
- Yine başka bir sunumda anlatılan ve bu başlık altında paylaşmak istediğim bir yeni konsept “Grocerant” yani market ile restoranların birleştirilerek alışveriş deneyimini ev mutfağı ile yakınlaştırılmış. Carrefoursa Lezzet Arası “Grocerant” ları ile bunun güzel bir örneğini hayata geçirmişler. Carrefoursa bunun iki noktasını öne çıkarıyordu: taze malzeme, doğru fiyat!
2. Sadece Müşteri mi Deneyim Yaşar? Dr. Bengi Özçelik’in doktora çalışmasını dinledim. Bu soruyu daha önce duymuştum ancak ilk defa bir hasta deneyimi üzerinde uygulandığını öğrendim.
- Son on yılda sağlık harcamaları %200 artmış. Toplam sağlık kuruluşu ve kişi başına düşen hekim sayısında da ciddi artışlar olduğunu paylaştı.
- Çıktı olarak Hasta Deneyimini beş başlık altında değerlendirilmiş, bunlar; Çevre, Hastane, Çalışan, Hekim ve Hasta.
- Çalışan ve Hekim bu beş etken içerisinde deneyimi belirleyen ana unsurlar olmuş.
3.Think with Google, en çok aramanın, araştırmanın gerçekleştiği platformlardan biri olan Google’da da işimize yarayacak veriler paylaşıldı.
- İlk olarak “kolay”, “basit”, “kişiye özel” kelimeleri Google aramalarında merak edilen ana içerikle birlikte aramalarında ciddi artış göstermiş. Burada kişiye özel araştırmasını en çok kullanan Migros’un “Tam Bana Göre” yeni appinin de zirvede tanıtıldığı ve müşteri kişiselleştirmesinde ne kadar ileri gittiği paylaşıldı.
- Tüketici Youtube ve Google’ı yapacağı alışveriş ile ilgili karar destek sistemi gibi kullanıyor. Yani fikir alıyor. Özellikle araba almak isteyen bir kullanıcı %73 oranında almak istediği aracın test sürüşünü Youtube’da izlemiş olarak geliyormuş.
- Alışveriş tutarı ne kadar artıyorsa Google aramaları benzer oranda detaylanıp çeşitleniyormuş.
- Youtube izlemeleri en çok akıllı ev televizyonlarında patlama yaşıyormuş. (Markaların buraya yatırım yapması da burada etkili)
Ayrıca “en iyi, şu anda, yanımda” kelimeleri de Google’da son dönemin en çok kombinlenerek arama yapılan başka kelimeleri.
4.Yetkin Report – Araştırmacı Gazeteci Murat Yetkin, küreselleşme ve ulus devlet gidişatını anlattı. En çok üzerinde durduğu konu “Tüm bilinen büyük liderler Küreselleşme Karşıtı’dır” oldu. Raporu detaylı incelemek ve takip etmek isterseniz link burada; https://yetkinreport.com/
5. Samsara – Ebru Ceylan, Sanat Ekonomisi ile değer yaratmak üzerine araştırmalarını paylaştı. Burada ilgimi çeken soru şuydu, “Hangi sanat eserleri daha çok ilgi ve heyecan uyandırır?” Bu sanat eserlerinin öne çıkan özellikleri markaların pazarlama faaliyetlerinde kullanılırsa neler olur? Çalışmanın çıkış noktasıysa “rezonans” ile sanatın pazarlama dahil edilmesi.
Yine incelemek isteyen olursa link; https://samsarartproject.com/home/
Araştırmalar oldukça detaylı ve yoğun emek harcanan işlerdi. Hemen her araştırmanın uygulama metodolojisi, kaynakçası hakkında bilgiler verildi.
Bu yararlı zirveyi düzenleyen Yüksek Lisans Hocalarım Yener Girişken ve Eda Ocak’a çok teşekkür ederim.
Sevgiler.
“Zeka; İki bağımsız noktasında arasında ilişki kurabilme kabiliyetidir.” – Albert Einstein
Bir yanıt bırakın