Tümleştiğinde, Sıradışı Bir Girişimciyi Diğerlerinden Ayıran 7 Şey

0
1808

Ashton Kutcher iş ortağı Guy Oseary ile yeni bir yatırım fonunu başlattığını açıkladığında SXSW’de bu yıl manşet oldu. Ancak Kutcher ve Oseary bu girişim oyununda yeni değillerdi. Aslına bakılırsa Kutcher gelecek vadeden girişimlere yatırım yapmanın önemini bildiği için ilk zamanlarda Uber, Airbnb, ve Spotify’a yatırımlar yaptı. CNBC’nin tanıdık yüzü olan Maria Bartiromo, Kutcher’a yeni kurulmuş şirketlerde neler aradığını sordu, Kutcher’ın cevaplarından biri ise ‘Sıra dışı olan girişimciler’ oldu.

 

Bir yatırımcının gözünde ‘sıra dışı girişimci’yi oluşturan şey nedir? Foxwordy’nin (avukatlar için oluşturulmuş ilk özel sosyal ağ girişimi) kurucusu ve CEO’su ve Silikon Vadisindeki girişimlere yatırım yapan en büyük melek yatırımcı gruplarından birisinin bir üyesi olarak, yatırımcıların ilgisini çeken ve güçlü, uzun süren yatırımcı/girişimci ilişkisini başlatan bazı önemli özelliklerin olduğunu fark ettim.

 

İşte sıra dışı bir girişimcinin 7 önemli özelliği:

 

1.Stratejik Olmak

 

Söz konusu fon stratejisi olduğunda 3 tane düşünce okulu bulunmaktadır. Bir yaklaşım şu anda ihtiyacınız olan yatırımları almak iken diğer yaklaşım alabildiğiniz kadar çok yatırım almanız yönündedir. Ancak başka bir yaklaşım ise şu yöndedir, para toplamayı unutun, en başarılı olduğunuz işi yapmaya odaklanın sonra para zaten gelecektir. Her yaklaşımın artı ve eksileri vardır ancak önemli olan şey sizin girişiminiz için hangisinin daha mantıklı olduğuna karar vermek ve onu elde tutmaktır. Stratejinizi önceden belirlemek, karşılanmamış beklentilerden kaçınmanıza ya da söz konusu ürün ya da iş olduğunda dikkatsiz olmanızı engellemeye yardım eder.

 

2.Tutumlu Olmak

 

Sahip olduğunuz fon her ne olursa olsun akıllıca kullanılmalıdır. Yatırımcıların parasını kendi paranız gibi harcamalısınız. Hatta bu parayı kendi paranız yapın. Ben, girişimcilerin kendi işlerine kendi paralarını yatırmalarının önemli olduğu fikrine kesinlikle katılıyorum ve bence bu, yatırımcıların takdir edip saygı duymak zorunda olduğu bir şeydir. Örneğin WhatsApp, ilk başlarda yatırımcılardan aldığı 8 milyon dolardan hemen hemen hiç harcamamıştır çünkü buna ihtiyaç duymamıştır. İhtiyacınız olduğunda para harcayın olmadığı zaman tutumlu olun.

 

3.Uzman Olmak

 

Yatırımcı Mark Birch kıdemli alan uzmanlığının başarıyı elde etmek konusunda her zaman bir ön şart olmadığını açıklıyor. Ancak Birch, ‘Uzmanlığa sadece Google ve Wikipedia kullanarak erişemezsiniz, çünkü uzmanlık zaman, araştırma, bilgili kişilerle konuşma ve çok fazla çalışma ister.’ Diyerek de durumu açıklıyor. Gerçekten de eğer girişim sektöründe yeniyseniz ve gerekli alan uzmanlığına sahip değilseniz, alan uzmanlığı sağlayacak önemli paraları kazanmaya odaklanmanın yanı sıra bilgi ve ağ oluşturmak için zaman harcamanız gerekecektir. Örneğin Zipcar kurucusu Robin Chase bir araba şirketini arabalarla ilgili hiçbir şey bilmeden nasıl kurduğunu anlattı. Chase, Hertz ile önemli bir deneyime sahip olan işlemlerden sorumlu bir genel müdür yardımcısını işe alarak akıllıca bir hamle yaptı.

 

4.Kararlı Olmak

 

Yatırımcılar, kaçınılmaz bir şekilde ortaya çıkacak olan zor kararlarla baş etmeniz için gerekli olan güçlü bir karaktere sahip olup olmadığınızı görmek ister. Girişimciler, aile üyelerini kovmak ya da bir mevkiden birçok mevkiye kadar uzanan konularda karar vermek zorunda kalabilir bu yüzden girişimciler rutin bir şekilde zor kararlarla yüzleşirler. Bu kararlarla nasıl başa çıktığınız sizin liderlik becerilerinizi gösterir.

 

5.İletişim İçinde Olmak

 

Gerçek iletişim, özellikle girişimciler ile yatırımcılar arasında olmak üzere herhangi bir ilişkide güven oluşturmak için zorunludur. Düzenli bildirim vererek anlaşılır olun ve kötü zamanlar kadar iyi zamanları da paylaştığınızdan emin olun. Yatırımcılar yeni bir iş kurmanın ve başlatmanın ne kadar zor olduğunu bilirler. Zorluklar ile ilgili yapılan dürüst bir iletişim başarının anahtarıdır.

 

6.Israrcı Olmak

 

Bu sözü daha önceden de duymuşsunuzdur. ‘Asla pes etme!’ Doğrudur. Çünkü yatırımcılar azminizi görmek ister. Aslında başarısızlıklarla nasıl baş ettiğiniz yatırımcıların gözünde sizi diğerlerinden ayıran önemli bir özelliktir. Richard Branson ‘birçok girişim sermaye yatırımcısı, potansiyel ortaklarını başarısız olmuş bir işe nasıl tepki verdiğine göre değerlendirir. Bunu onlara not vermekten çok bir karakter testi olarak görürler.’ Diyor. Branson’a göre en önemli özellik, girişimcilerin böyle durumlarda kendini nasıl toparladığı ile ilişkilidir.

 

7.Önerilere Açık Olmak

 

Potansiyel yatırımcılarınızın bilgi ve önerisini almak için iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Birçok yatırımcının kendisi de girişimcidir ve paylaşacak önemli bilgi ve deneyim birikimine sahiptir. Tereddüt ya da bilgi eksikliği göstermektense öneri istemek, öğrenme konusunda gönüllü olduğunuzu ve çok sayıda görüşü dikkate alacağınızı gösterir. Ayrıca bunu yapmak size fon için yeni fırsat kapılarını da açar. Datanyze CEO’su Ilya Semin ‘Öneri istiyorsanız para talep edin, para istiyorsanız öneri talep edin.’ Şeklinde belirtmiştir.

 

‘Sıra dışı bir girişimci’ olmanın gizli bir formülü var mıdır? Muhtemelen yoktur. Ancak bu 7 özelliği uygulamak girişimci olarak tanınmanıza kesinlikle yardımcı olur. Eğer bu önemli özelliklere sahip olursanız yatırımcılarınızla devam eden ilişkilerinizin muhteşem olacağına emin olabilirsiniz.

 

Bu makale entrepreneur.com’da Monica Zent tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here