Bu yazılımla birlikte yeni bir seriye başlıyorum. Sektör kelimelerini topladığım, onları örnekler vererek açıkladığım bir seri olsun istiyorum.
1. Accordion Menu
Labela tıklandığında daha fazla konuyla alakalı içerik gösterir. Böylece göz yormayan ve aranan şeyi daha hızlı bulunmasını sağlayan tasarımlar oluşur.
2. Buton
Bir web sitesi veya mobil uygulama kullanırken aksiyon alma, seçim yapma gibi kararları verebilmek için kullanılan bir bileşendir.
3. CTA (Call-to-action)
Kullanıcıları bir web sitesinde veya uygulamada belirli bir işlem yapmaya bir ürün veya hizmet satın almaya, tüketmeye veya kayıt olmaya teşvik eder. Örneğin: Kaydolun, Şimdi Rezervasyon Yapın, Abone Olun.
4. Card
Kare veya dikdörtgen şeklinde, kartvizit görünümündedirler ve düğme, metin ve resim içerebilirler.
Kullanıcılar aradıkları bilgileri bulmak için bir listeyi kaydırmak zorunda kalmadan aradıklarına hızlı ulaşabilirler.
5. Carousel
Bir çoğumuzun Instagram arayüzünden tanıdık olduğumuz bir yapı. Alandan yer kazanmak için birden fazla öğenin görüntülenmesini kaydırarak yapılır.
6. Containers
Konteyner, kullanıcının ekranının boyutuna göre belirli bir genişlikte sayfa öğeleri içerecek şekilde tasarlanmış bir kullanıcı arabirimi öğesidir.
7. Dropdown Menu (Açılır Menu)
Açılır menü, kullanıcıyı aynı anda birçok seçenekle doldurmadan bir içerik, gezinme noktaları veya sayfa listesi görüntülemenize izin veren bir tasarım modelidir.
8. Gestalt İlkeleri
Gestalt ilkeleri, zihnimizin görsel verileri nasıl düzenlediğini ve yorumladığını açıklayan bir dizi psikoloji yasasıdır. Konu hakkında detaylı şekilde hazırladığım yazımdan daha fazlasını öğrenebilirsin.
9. Grids
Grid Sistemi, arayüz tasarımımızdaki içeriğin tasarım içindeki konumunu düzenlemek için kullanılan bir dizi dikey ve yatay çizgiyi içeren iskelet yapıdır.
Tam bu noktada resimle alakalı bonus 3 kelime daha 🙂
Column = Sütun
Gutter = Sütunlar arası boşluk
Margin = Kenar boşluğu
10. Menü
Genellikle küçük ekranlarda kullanılan, kullanıcıların bir öğe listesine erişimini sağlayan farklı farklı gizli menü ikonları vardır. Hamburger menu, döner menu, bento menu, kebap menü menü çeşitlerine örnek verilebilir.
11. Pagination
İçeriği ayrı sayfalar arasında bölerek, okuyucuların sayfalar arasında atlamalarına veya sırayla okumalarına izin verirken nerede olduklarını bilmelerini sağlar.
12. Radyo Buton
Kullanıcının her seferinde bir öğe seçmesine izin vermek için kullanılan küçük dairesel düğmelerdir. (checkboxes gibi aynı anda birden fazla seçim yapılamaz.)
13. Sidebar
Gizlenmiş yada görünür halde web sitelerinde yada uygulamalarda kenarda olan yapıdır.
14. Stepper
Adım adım olan maddeleri arttırmak azaltmak yada ileri geri gitmek için kullanılan yapıdır.
15. Tab bar
Bir mobil uygulamanın altında görünür ve kolayca ayırt edilebilen simgeler kullanarak kullanıcılara nerede olduklarını söyler. Ayrıca, kullanıcıların bir uygulamanın farklı bölümleri arasında ileri geri hareket etmesine olanak tanır.
***
Ben Betül. Challenger’ım. Aynı zamanda freelancer UI/UX tasarımcı olarak çalışıyorum. Amacım UI/UX alanında türkçe kaliteli içerik sayısını artırmak, yaygınlaştırmak ve paylaşımlarımla öğretirken öğrenmek. Beni ve UI/UX öğrenim sürecimi daha yakından tanımak istersen Linkedin, Twitter yada Slack hesaplarımdan bana ulaşabilirsin.
Başka bir postumda görüşmek üzere 🙂