Üniversite Öğrencileri Neden Kariyerleri Hakkında Girişimci Olmalı

0
2265
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş

Öğrenciler üniversitelerindeki kariyer merkezlerinin onlara iş bulacağına güvenmemeleri gerektiğini hızlıca fark etmeye başlıyorlar. Üniversiteler öğrencileri için diplomaları işe çevirmek hususunda her zamankinden daha çok baskı altındalar ancak bir şeyler ters gidiyor. Yakın zamanda mezun olanların yüzde 50’si işsiz veya yeterli düzeyde çalışmıyor. Ortalama öğrenim kredisi borcu da 29.400 dolar.

 

1396294231-why-college-students-need-entrepreneurial-careers
Peki bu ortalama bir üniversite öğrencisi için ne anlama geliyor? Birincisi öğrenciler bu istihdam pazarında “ortalama” olmamalılar. İkincisi ipleri ellerine almalılar ve tüm yükü kariyer merkezlerine yüklemeyi bırakmalılar.

 

InternMatch.com üzerinden 4000’den fazla öğrenciyle yapılan yeni bir araştırmada neredeyse yüzde 50’lik bir kesimin kariyer merkezlerini kullanmadıkları, bunların yüzde 64’ünün kariyer merkezleri yerine çevrimiçi kaynaklara yöneldikleri ortaya çıktı. Cevap verenlerin yüzde 94’ü kariyer merkezlerinin üniversitelerde önemli olduğunu düşünse de neredeyse yarısı onları kullanmıyor ve yüzde 61’i bu merkezlerin onlara iş bulma konusunda nadiren yardımcı olduğunu söylüyor.

 

Kariyer merkezlerinin amacı öğrencilere gerçek dünyaya hazırlanmalarında yardımcı olarak onları iş ve staj arayışlarında desteklemek. Fakat bu konuda yetersiz kaynaklardan, sosyal medyayı kullanamayışlarından ve büyümek için yeterli personelleri olmayışından dolayı yetersiz kalıyorlar. Ortalama bir kariyer merkezi profesyoneline 1889 öğrenci düşüyor ve araştırmadaki öğrencilerin üçte biri kariyer merkezlerinde öğrencilere yardım etmek için yeterli personel bulunmadığını söylüyor.

 

Öğrenciler mezun olduktan sonra iş bulabilmek veya kendi işlerini kurmak için girişimci zihniyete sahip olmalılar. İşte her öğrencinin okullarından maksimum seviyede faydalanmak ve başarıyı elde etmek için yapabileceği 5 şey:

 

1. Kampüs içinde ve dışında mümkün olduğunca çok etkinliğe katılın

 

Eğer kariyer merkeziniz kampüste bir etkinlik düzenliyorsa ona gitmelisiniz. Genellikle size aşırı derecede faydalı olabilecek mezun konuşmacıların katıldığı etkinlikler, paneller ve tanışma toplantıları düzenlerler. Etkinliklerden sektörünüz hakkında daha çok bilgi edinebilir ve size iş bulmada yardımcı olabilecek profesyoneller ile bağlantı kurabilirsiniz.

 

Aynı zamanda alanınızla alakalı şehir dışındaki etkinlikleri keşfetmek için Eventbrite.com ve Meetup.com gibi sitelerden de faydalanmalısınız. Bu şekilde dışarı çıkıp size mezun olduktan sonraki iş arayışınızda yardımcı olacak bağlantılar kurabilirsiniz.

 

2. Kariyer servisinizin sizi alanınızdaki bir mezun ile tanıştırmasını sağlayın

 

Kariyer merkezini ziyaret ederek özgeçmişinizi veya tavsiye mektubunuzu gözden geçirmelerini istemek yerine onlardan sizi direk mezunlara ulaştırmalarını istemelisiniz. Mezun veri tabanları kariyer merkezlerinin en kıymetli araçlarıdır ve öğrenci olarak sizin hayatınızı da çok kolaylaştıracağı için kullanmanız gereken şeylerdendir.

 

3. Ücretsiz veya ucuz çevrimiçi derslere kaydolarak yeteneklerinizi arttırın

 

İş bulabilmeniz için internet üzerinde gerekli becerileri edinebileceğiniz pek çok çevrimiçi ders vardır.  Udemy.com ve Skillshare.com değişik alanlardaki pek çok uzmanın verdiği her iş alanına odaklanan dersler sunmaktadır. Coursera ülkedeki en iyi üniversitelerden dersleri ücretsiz olarak çevrimiçi sunar. KhanAcademy.com ve Udacity.com ise özellikle matematik ve fen alanında ücretsiz dersler barındırır.

 

4. Mezun olmadan önce mümkün olduğunca çok deneyim kazanmaya çalışın

 

Stajlarla, freelance işlerle ve çıraklıklarla bunu yapabilirsiniz. Sizin için iş deneyimine dönüşecek her şeye kaydolmalısınız. Değişik şirketlerde, değişik projelerde ellerinizi kirlettikçe mezun olduğunuzda iş olarak ne yapmak istediğinizi ve ne yapmak istemediğinizi öğrenmeye başlayacaksınız. Bu aynı zamanda size potansiyel olarak işlere dönüşebilecek performans kayıtları ve bağlantılar da sağlayacak.

 

5. Kendi şirketinizi kurun

 

Eğer staj bulamıyorsanız girişimcilik yoluyla kendi şirketinizi kurmayı düşünün. İki yıl önce yapılan bir araştırmada okullardan öğrenci işe alan profesyonellerden üçte biri insanları işe alırken baktıkları özelliklerden birinin “girişimcilik yetenekleri” olduğunu söylediler.

 

Girişimcilik sayesinde öğrenciler şirketlerin nasıl çalıştığını öğrenebilir ve kredi borçlarını ödemeye yardımcı olacak ek para kazanabilir. Kim bilir belki de şirketleri başarılı olur ve mezun olduklarında iş aramak zorunda kalmazlar.

 

Bu makale  Dan Schawbel’in 1 Nisan 2014 tarihinde entrepreneur.com’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here