Üniversitede Ne Ders Alsak?

0
3970

Yeni bir döneme başlamaya birkaç ay kalmışken hangi dersleri alacağımızı düşünür dururuz. Bu yazımda kendi aldığım derslerden ve bunların bir girişimci adayına ne gibi faydalar sağlayabileceğinden bahsedeceğim.

Aramızda, elbet, müfredattan şaşmayı sevmeyenler ya da seçmeli olarak direkt en kolay/en rahat geçilecek dersleri almayı planlayanlar vardır. Ancak ben üniversitede aldığımız derslerin lisedekilerden farklı olduğuna inanıyorum. Üniversitede – çoğunlukla – bizlere birtakım yetenekler, ‘skill-set’ (beceri seti) dediğimiz olaylar gösteriliyor yani sadece sınavda kullanmalık salt bilgi verilmiyor. Bu yüzden, seçmeli dersleri ortalama yükseltmek için değil de kendi skill-setlerimizi istediğimiz gibi biçimlendirmek ve genişletmek için kullanmalıyız diye düşünüyorum. İşte alınabilecek birkaç ders ile ilgili düşüncelerim:

Public Speaking (Topluluk Önünde Konuşmak)

Bence bir girişimcinin/girişimci adayının kesinlikle sahip olması gereken niteliklerden biri “derdini anlatabilmektir” ve bunun bir sonraki adımı ise “derdini karşındaki kişiyi sıkmadan anlatabilmektir”. Çünkü bir girişimcinin sürekli bir şey anlatması gerekmekte: Fikrini yatırımcılara, ürününü müşterilere, taleplerini çalışanlarına, ortaklarına… Bu yüzden kısa ve öz fakat aynı zamanda etkileyici konuşmak gerçekten mühim bir beceri. İmkan varsa bu dersi kesinlikle alın derim, iletişim becerilerinize katabileceği bir artı muhakkak vardır.

ECON101- İktisada Giriş

Basit seviyede de olsa arz-talep dengesini, esneklik kavramını, fayda maksimizasyonunu, devlet uygulamalarını ve üretim süreçlerini bilmek önemli. Bu kavramlara ufak bir kulak dolgunluğu kişinin iş modelleme perspektifini genişletecektir.

CS101- Programlamaya Giriş

Bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak benim zorunlu aldığım derslerdendi. Tabii ki bu dersin sonunda müthiş bir ‘coder’ olamayacak olsanız da en azından her şeyin dijitalleştiği ve dijitalleşmeye devam ettiği bu süreçte işin arka planında neler döndüğünü ufak da olsa bilmek bence her girişimciye avantaj sağlayacaktır. Unutmamak gerekir ki kodlamak sadece bir ‘hard-skill’ (profesyonel beceri) değildir; eleştirel düşünme ve sağduyu gibi beceriler de katar.

Pazarlama İlkeleri

Pazarlama derslerinin en güzel yanı hızlı ve efektif bir beyin fırtınası yapmayı öğretmeleridir. Aynı zamanda yaratıcı ve “out of the box” (norm dışı) düşünmeyi de teşvik eder. Tüketici davranışı, pazarlama stratejileri, müşteri edinme maliyetleri gibi temel kavramları bilmek sizlere avantaj sağlayacaktır.

Not: 101 dersleri almak pek cazip görünmüyor olabilir, “bu kadar temel bilgiler benim ne kadar işime yarayacak” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak katılmıyorum, farklı disiplinlerden dersler almak hem farkında dahi olmadığınız ilgi alanlarınızı bulmanıza olanak sağlayacaktır, hem de zaten hakim olduğunuz konuları farklı bakış açılarıyla ele almanıza yardımcı olacaktır.

 

Paylaş
Önceki İçerikKanatlanmak
Sonraki İçerikNasıl Başlasak?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here