Utah’taki Öğrenci Girişimcilerden Öğrenilecek 6 Ders

Birisinin memleketi hakkında böbürlenmesi tam bir klişe olsa da memleketimin altın değerinde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Utah’ta doğmadım ancak son 18 yılımı bölgeyi keşfederek ve benzersiz Utah ekosisteminde kendi işimi kurarak geçirdim.

 

Utah’taki Silicon Slopes olayıyla ilgili pek çok makale yazıldı ve son on yıldır Utah, yatırımcıların odak noktası haline geldi. Girişimci bakış açısından Utah’ı benzersiz yapan şey, yıllar geçtikçe birden fazla üniversitenin ödüllü yetenekler çıkarmasıdır. Utah’ta gelişen girişimci kuşak, işleri yürütme şekline oldukça büyük bir katkıda bulunuyor. Bu genç beyinlerin neler yaptığını takip etmiyorsanız, büyük bir hata yapıyorsunuz demektir.

 

Örneğin Scan adlı girişimini satarak 54 milyon dolar kâr eden BYU öğrencisi Garrett Gee’yi ele alalım. Genel başkan olduğum yıl Garrett, Utah Venture Entrepreneur Forum’da stajyer olarak çalışıyordu. İşi oldukça çabuk kavradığını söyleyebilirim. Garrett, Utah hakkındaki görüşlerini, “Utah inanılmaz bir yerdir. Utah’ın iş kültürü konusunda en sevdiğim şey, iş yaşam dengesidir. İnsanlar kariyerleri konusunda inanılmaz derecede hırslı olsa bile, bu hırsla aile, sağlık ve inançları arasında denge kurmayı başarabiliyorlar.” şeklinde belirtiyor.

 

Sonuç olarak işte 2015’te Utah’ın en iyi öğrenci işletmelerinden öğrenebileceğiniz altı şey:

 

1. İşbirliği

 

Her ne kadar işbirliği konusu yeni bir şey olmasa da öğrenciler, her alandan yetenekli insanlarla kurdukları yakınlıktan tam anlamıyla yararlanmaktır. Örneğin, bir öğrenciye ait olan Hungry Media, iş sahipleri için düşük fiyata, yüksek kalitede dijital içerik sunmak için bir araya gelen fotoğrafçı, video grafiker ve web tasarım uzmanlarını barındırmaktadır.

 

2. Akıllı Web Tasarımı

 

Online olarak çalışmak, yaklaşık beş yıldır zorunlu bir şey haline geldi ancak artık sadece kendinize ait bir domain adresiniz olması da yeterli gelmiyor. Farklı hedef piyasalarından, bir işletmenin çevrimiçi iş etkileşimleri konusunda yüksek beklentiler içerisinde olan teknoloji meraklısı tüketicilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Web sitenizin kullanıcı dostu, mobil uyumlu, kolay bulunabilir olması, iyi görünmesi, farklı içerikler kapsaması ve ürün veya hizmetiniz için bir anlam ifade ediyorsa uygulaması bulunması gerekiyor.

 

Öğrenci işletmeleri, genel olarak internet ortamında büyümüş, internetten anlayan ve bu konuda üstünlük sağlayabilecek gençler tarafından işletiliyor. Örneğin, My Home Story sahip olduğu web tasarımı ile farklı türde kullanıcılara, tam olarak ihtiyaç duydukları bilgi konusunda rehberlik ediyor.

 

3. Sorumluluk

 

Daha önce de belirttiğim gibi iyi bir küresel vatandaş olmak, oldukça önemlidir. Her ne kadar yeni nesil tüm dikkatini sosyal medya ve bilgisayar oyunlarına vermiş gibi görünse de üniversite öğrencileri tarafından kurulan yeşil şirket sayısı tam tersini gösteriyor. Mobil uygulamalar yaygın olsa da müşterilerinin çevre bilincini olduğu kadar cebini de cezbeden bir güneş enerjisi şirketi olan Evelar ve katılımcılarına karakter şekillendirici hedefler sunan gençlere yönelik basketbol kulübü Hoops ASL gibi girişimler de aralarında bulunuyor.

 

4. Perakendecilik

 

İnternet her şey değildir ve önümüze çıkan her fırsatın yazılım, sosyal medya veya farklı bir online zamazingo merkezli olması gerekmez. Bu yıl Utah Student 25 tarafından belirlenen ilk üç öğrenci şirketinden ikisi, giyim eşyası üzerine kurulu Roolee ve HM Cole’dür.

 

Buradan çıkarılacak ders, teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, insanların yemek, kıyafet ve barınak gibi temel ihtiyaçları, ticaretin her zaman odak noktası olacaktır.

 

5. Değerlendirmeler

 

Bazı şirketler hala internet üzerinden yapılan değerlendirmelerin saygınlıklarını nasıl etkileyeceğini anlamaya çalışırken, öğrenciler söylentilerin gerçek gücünü özel hashtagler, web sitelerine gönderilen referanslarla ve sosyal medya yayınlarıyla kontrol altına alıyor. Bu duruma güzel bir örnek verecek olursak, STEM eğitimi üzerine kurulu bir girişim olan DSM, kişisel hikâyeleri markalarını güçlendirmek adına oldukça güzel bir şekilde kullanmaktadır.

 

6. Kitle Kaynak Kullanımı

 

Köklü bir şirket bile öğrencilerin oluşturdukları para toplama kampanyalarından bir şeyler öğrenebilir. Öğrenci şirketi Dark Energy, bu tekniği kullanarak ilk taşınabilir USB şarj aletini piyasaya sürmüştür ve sonrasında ürün yelpazesine birçok yeni ürün eklemiştir.

 

Düşünce şeklinizi canlandırmak istiyorsanız, genç girişimcilerin yaptıklarına bakmak size zarar vermez. Tecrübe konusu tartışılır ancak kaybedecek hiçbir şeyi olmayan öğrencilerin sahip olduğu hırs, kuvvet ve yeniliği başka kimsede göremezsiniz.

 

Bu makale lifehack.org’da John Pilmer tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

İş Planını Hacklemenin 5 Yolu

İster teknolojik bir alet geliştirin, bilgisayar programı satın ya da kar amacı gütmeyen bir organizasyon kurun, başlangıç noktanız her zaman, iş planına dönüşen adım olan vizyondur. İş hayatında plan yol haritanız olur ve karşılaştığınız sorunlarda aradığınız cevapları bu planda bulabilirsiniz; örneğin: Ne satıyorsunuz? Para nasıl kazanacaksınız? Bu ürünü kimler satın almak isteyecek? Müşteriye nasıl ulaşmayı planlıyorsunuz?