Girişimcilik Vakfı ile gittiğim ilk etkinlikten sonra konferansta neler olduğu ile ilgili gördüklerimi aktarmak istiyorum. Girvak ailesine katılmanın verdiği heyecanla her etkinlikte yeni şeyler öğreniyor olmak mutluluk verici. Gelin şimdi konferansta neler olduğuna bakalım.
Etkinliğin ilk oturumunda konuşan BKM CEO’su Soner Canko, Türkiye’nin ödeme yöntemi olan Troy kartların kullanımının 2.5 milyona ulaştığını belirtti. Sonraki hedeflerinin ise ödemelerin tamamını nakitsiz hale getirmek olduğunu söyledi. Toplam harcamaların %40’ı kartla yapılırken Troy’la birlikte bu oranın %100’e çıkması hedefleniyor. Temel veriler tarafında ise kredi kart sayısının 170 milyonu geçtiğini belirten Soner Canko, 2016’da 600 milyar TL seviyesine yaklaşıldığını söyledi. 10 yıl önce 10 işlemde bir tane bile kart kullanılmazken, şu an 4 işlemden biri banka kartı ile yapılıyor. 2012'de 13 milyar TL olan e- ticaret hacmi 2016’da 67 milyar TL’ye yükselmiş durumda. Temassız ödemelerde ise kullanım 2010’da %3,3 iken, 2016’da bu rakam %28 oldu. 17 banka ve 1.2 milyon kullanıcıya ulaşan BKM Ekspress, 15 binin üzerinde iş yeri, 2.7 milyon işlem ve 400 bin tek tıkla ödeme gerçekleştiriyor. 2013’te kullanım oranları mobilde %5 masaüstünde %95 iken, bu rakamın 2016’da %50/50 seviyesine geldiğini ve bundan sonraki dönemde mobilin öne geçmesini ön gördüklerini belirtti. Sosyal sorumluluk tarafında ise Bkm Ekspress, 30 Stk ile 60 bin bağış işlemi gerçekleştirmiş durumda.
Etkinliğin ikinci oturumu ise, Fintech şirketi Investing.com’dan Dror Efrat’ın konuşması ile devam etti.
Facebook’un ödeme sistemleri için yapacağı lansman hakkında konuşan Gül Yüksel Akkaya ise, Messenger üzerinden yapılan ödeme sistemleri ile ilgili konuştu. Tüm zamanlarda en çok indirilen 10 uygulamanın 6’sı mesajlaşma uygulamalarından oluşuyor ve bunların 2’si Facebook bünyesinde yer alıyor. Messenger’ın hedefleri ise botlar üzerinden kullanıcılarla markaları birleştirmek ve etkileşime geçmelerini sağlamak. Eylül ayında 3 yeni özelliğe kavuşan Messenger, kullanıcıları daha iyi tanıyabiliyor, önceki konuşmalardan devam edebiliyor ve hızlı cevap verebiliyor. Facebook, önümüzdeki 5 yılda botlar ile kişisel asistanlar oluşturmayı amaçlıyor ve bu botlar ile rezervasyon, ödeme gibi komutları gerçekleştirebileceğini düşünüyor.
Wirecard’tan Alper Akcan ise 2017’yi beklerken Fintech’lerden neler beklemeliyiz konusuna değindi. Alper Akcan’a göre, üye işyerleri yeni ve mevcut müşteriler için alternatif ödeme araçları sunmalı. Özellikle banka kartı kullanmayan kullanıcıların ödeme yapmasını kolaylaştırmalı. Müşteri tarafında ise güvenilirlik, çeşitlilik, kolaylık ve sistemin para&zaman konusunda fayda sağlamalarını bekliyor. Amazon Go’nun yeni teknolojisine de değinen Alper Akcan, gelecekte bu gibi uygulamaların hayatımızı kolaylaştıracağını düşünüyor. Peki iş ortakları ne beklemeli? Bu konuda da yeni iş yerleri, maliyet düşüşü, verimlilik artışı ve karlılık beklenebileceğini, Fintech’lerin yıkıcı değil yapıcı iş modelleri ile hızlı ve çevik iş modelleri ile fayda vereceklerini söyledi.
Iyzico’dan Orkun Saltoğlu ise, Iyzico’nun getirdiği kolaylıklarla beraber 8500 üye iş yeri ve 1.5 milyar TL yıllık işlem hacmine ulaştığını belirtti. Iyzico’nun babil.com ile yaptığı işbirliğiyle Messenger üzerinden kitap satışı yapabildiğini de ekledi.
Pazarlama uzmanlarına kullanıma hazır segmentler sunarak kullanıcılara özel fırsatlar sunan bir yazılım olan Insider’dan Merve Nazlıoğlu ise, hedef kitlenin doğru seçimi ile maliyetler azalırken, gelirlerinde arttığına dikkat çekti.
Koray Karataş ise, Akakçe bünyesinde 500’den fazla satıcı firmanın listelendiğini, ortalama aylık 500 başvuru, 100 değerlendirme ve 20 kabul yapıldığını söyledi. Perakendecilerin e-ticarete geçişte zorluk yaşadığını belirten Koray Karataş, altyapı ve trafiğin kendileri tarafından sunulduğunu, bu sayede internet sitesi olmayan satıcıların ürünlerini Akakçe’de listeleyerek kendilerine trafik oluşturabileceğini söyledi.
Öğleden sonraki oturum, Paraşüt’ün kurucu ortağı ve aynı zamanda CEO’su olan Sean You ile devam etti.
Apsiyon’un kurucu ortağı ve CEO’su olan Kudret Türk ise, Türkiye’deki konutlaşma hakkında konuştu. 2020 yılında ev stoğunun 29 milyon olması beklenirken, büyüme hızı da %5,9 olarak ön görülüyor. Apsiyon, uçtan uça konut yönetim çözümü sunuyor ve sundukları hizmetler arasında konut sitelerine yönelik web siteleri, e-mail sistemleri, finans modülleri bulunuyor. Türkiye’nin en büyük 14 bankasıyla entegre olarak çalışan Apsiyon, aylık %8,5 büyümeye sahip.
Paypad’in kurucusu Veysel Berk ise Çaycı’nın nasıl ortaya çıktığı ile başladığı konuşmasına, ödeme sistemi ile yaşadığı sorunlardan sonra ürettikleri Paypad para kasası ile devam etti. Tablet ile entegre çalışabilen para kasası ile, onlinedaki stratejileri offline’a aktararak %258 büyüdüklerini belirten Veysel Berk, para kasasını zamanla başka firmalara da sattıklarını söyledi. Paypad mobile ile de vakti az olan müşteriler önceden sipariş vererek zamandan kazanç sağlayabiliyor.
Yunus Emre Güzer ise PayU’deki son gelişmeler hakkında konuştu.
Fevzi Güngör de, küçük iş yerlerinin cep telefonu ile ödeme almasına olanak sağlayan bir platform olan Ödeal tarafındaki son gelişmeler hakkında bilgilendirme yaptı.
Oturumun son konuşması ise TEB’den Deniz Devrim Cengiz’in moderatörlüğünde, PayU’den Yunus Emre Güzer, Ödeal’dan Fevzi Güngör ve İninal’dan Bülent Tekmen gerçekleştirdi. Oturumda, yeni nesli hedeflemek için hayatı kolaylaştıran çözümlerin gelişmesi ve yeni nesle hitap eden çözümlerim artması konusunda konuşuldu. Türkiye’de 200’ün üzerinde Fintech bulunurken, bu sayı İngiltere ve ABD’de 4 binin üzerine çıkıyor. Ancak Türkiye’de Fintech’ler son 5 yılda %2.418 kat büyüme göstermiş. İlerleyen dönemde Fintech’lerin hayatımızda daha fazla yer alacağı kesin gibi duruyor.