Türkiye’nin en etkili internet konferanslarından biri olan Webrazzi Summit bu yıl programına kattığı yenilikleri ile 21-22 Ekim 2015 tarihlerinde Wyndham Grand İstanbul’da gerçekleştirildi. Girişimcilik Vakfı’nı temsilen katıldığım Webrazzi Summit ile ilgili samimi fikirlerimi burada paylaşmak istiyorum.
Öncelikle Webrazzi Summit’te neler vardı ondan bahsederek başlayayım. Kayıt olduktan sonraki alan aslında dört kısma ayrılmış: İlki, konuşmaların gerçekleştiği konferans salonu. İkincisi, sponsorların şirketlerini ve ürünlerini tanıttığı deneyim alanı. Üçüncüsü, Startup Lounge adı verilen ve girişimlerin kendilerini tanıttığı salon. Dördüncü, kısım da farklı konularda workshopların gerçekleştirildiği alan.
Konuşma kısmıyla başlamak gerekirse belirli bir konuşmacı kalitesini zaten yakalamış olan Webrazzi Summit, bu yıl da aynı başarısını sürdürmüş gözüküyor. Birçok etkinlikte yakaladığımız isimlerin yanı sıra yurtdışından da belirli sayıda konuşmacı katılmak üzere Webrazzi Summit’e davet edilmiş. Benim açık ara en beğendiğim konuşma Y Combinator’dan Dalton Caldwell’in “How to choose an idea for your start-up” konuşması oldu. Bazı konuşmacıların ise konuşma yaptıkları konu ne olursa olsun biraz kendi söylemek istedikleri şeyler hakkında konuştuğunu da belirtmeden geçemem.
Sponsorların şirket ve ürünlerini tanıttığı deneyim alanı oldukça eğlenceliydi. Genel fuaye alanlarından farklı olarak şirketler gerçekten konferans katılımcıları ile etkileşime geçmek konusunda yaratıcı yaklaşımlar kullanmışlar. Örneğin, Turkcell 3 boyutlu bir deneyim yaşayabileceğiniz bir sanal gerçeklik oyunu oynamamızı sağladı. Böylece hem ürün ve hizmetleri hakkında katılımcılara bilgi vermiş oldu hem de iyi vakit geçirmemizi sağladı. Bu yazı vesilesiyle Gittigidiyor’un dağıttığı powerbank’lerden gizlice iki tane aldığımı da ayrıca itiraf etmek isterim. Malum artık şarj ihtiyacı, yemek, su gibi temel ihtiyaçlarımız arasına girdi.
Startup Lounge alanı yeni girişimleri tanımak açısından oldukça keyifli bir salondu. Bu konseptin geliştirilmesi bu tarz organizasyonlara eminim daha farklı bir hava katacaktır. Bir de tabii eşyalarımızı sonradan Webrazzi Arena’da ikinci olan arkadaşlarımızın olduğu Evreka standına koymak da oldukça güzel oldu.
Workshop alanına bireysel olarak gitme fırsatım olmadı ama giden arkadaşlarımın memnun kaldığını duydum.
Şimdi bu tarz etkinliklerde özellikle eksikliğini duyduğum ve Webrazzi Summit’te de beklediğimi bulamadığım bir içeriği sizinle paylaşmak istiyorum: Networking Etkinliği. Gözlemlediğim ve diğer katılımcılarla konuştuğum kadarıyla bu tarz konferanslara katılan birçok kişi genel olarak yalnızca birkaç konuşmacıyı dinlemek üzere katılıyor. Asıl motivasyonları ise, birlikte iş yapabilecekleri ya da tanışmak istedikleri kişilerle iletişim kurma fırsatı yakalamak. Bununla ilgili bir içeriği programa dahil etmek Webrazzi Summit’in başarısını olduğundan da iyi bir noktaya taşıyacaktır diye düşünüyorum.
Genel olarak değerlendirdiğimde Webrazzi Summit’in Türkiye’de gerçekleştirilen en başarılı internet konferanslarından bir tanesi olduğunu söyleyebilirim. Aynı zamanda her yıl farklı yenilikler katarak konferansın gelişiyor olmasını da çok iyi bir gelişme olarak görüyorum. Umarım önümüzdeki sene bir networking etkinliği de programa dahil edilir.