
Herkese merhaba!
Y-Science serisiyle bilime hem akademik hem de girişimcilik ekosistemi perspektifinden bir bakış sağlayacağız. Bu doğrultuda Y-Science konuğumuzun uzmanlığı olan optogenetik yaklaşım nedir ne değildir sizlerle paylaşmak istedik.
Nedir optogenetik?

Işıkla hücreleri yönetebiliriz desek…
Evet evet yanlış duymadınız hücrelerle belirli dalga boyundaki ışık aracılığıyla iletişim kurabiliriz.
Optogenetik bilimsel olarak yüksek özgüllük ve zamansal hassasiyetle hücreleri manipüle etmek için aydınlatma ile etkinleştirilebilen mikrobiyal opsinlerin veya ilgili araçların yaygın olarak kullanıldığı bir yaklaşım olarak tanımlanabilir. (Tye ve Deisseroth,2012)
Yani hazırlanan belli yapılar ve belli dalga boyları ile hücrelerin iyon kanallarını modüle ederek hücrelere istediğimiz davranışları sergiletebiliriz. Dünyanın oluşumunu referans aldığımızda ışığın varlığını bilimsel olarak tanımlamamız bile oldukça yakınken, ışıkla hücreleri modüle ediyor olabilmemiz sizce de büyüleyici değil mi?
Bunun belki de en heyecanlı yanlarından bir tanesi insanoğlunun gelecek nesillerdeki uygulamaları için oluşturduğu heyecan verici fırsatlar. Mesela, Transformers’taki şekil değiştiren cismi hatırlar mısınız?
Elbette ki böyle büyük bir skalada değil ama dokunmadan, sadece ışığı kullanarak canlı dokular üzerinde yapabileceklerimiz; gelecekteki transformatif teknolojilerin temelini oluşturuyor. İnsanlık olarak, varoluşun temelindeki formasyonları değiştirmeye çok yakınız.
Y-Science’ın ilk bölümü yakında
Optogenetiğin ana konusu olduğu ve hem girişimcilik ve ticari yaklaşımlar hem de bilimsel yaklaşım ile konuyu irdeleyeceğimiz ilk yayınımızda konuk edeceğimiz hocamız sayın Dr. Mehmet OZANSOY’u araştırabilir, optogenetik ile ilgili hocamıza iletmemizi istediğiniz sorular olursa bize Instagram hesabımız veya [email protected] e-mail adresinden ulaştırabilirsiniz.
Her birinizi Girişimcilik Vakfı YouTube kanalında Y-Science serimizle bekliyor olacağız!
Çünkü Carl Sagan’ın da dediği gibi:
“Bir yerlerde inanılmaz bir şey keşfedilmeyi bekliyor.”
Bir yanıt bırakın