Yatırım Alacak Bir İş Planı Hazırlamanın İncelikleri

0
2138

Yeni girişimin için borç verenlerden veya yatırımcılardan kaynak aramak zor bir görev olabilir. Birçoğu senin organizasyon tasarımından, ürün geliştirmeye, dağıtımdan, finansal öngörüye kadar bütün önemli noktaları kaplayan bir iş planı yaratmanı bekleyecek.

 

Bu üç aşamalı durum senin hayallerini gerçekleştirmekte gereken kaynağı bulmak için yapacağın iş planını aydınlığa kavuşturacak. Bu tanıtımda tipik bir iş planında yer alan iş özet bölümününde neler olduğunu inceleyeceğiz.

 

Standart bir iş planı potansiyel borç veren ve yatırımcılara senin iş planını tanıtan iş özet bölümü ile başlar. Bu bölüm aşağıdaki konuların özetini içermeli:

 

Şirket geçmişi:  İş özet bölümünün bu segmenti ortaklıklar, onların eğtim durumları, iş geçmişleri ve ortaklık yüzdeleri gibi sahiplik konuları üzerine bir tartışma içermeli; geçmişten günümüze şirketin gelişimi ve seni şirketi kurmaya iten nedenleri açıklayan şirket tarihi; iş lokasyonu ve imkanlar (şirket adresini, her bir lokasyon için kullanılan ekipmanların çeşitleri ve özet bilgilerini belirttiğine emin ol). Bu, yatırımcılara ve borç verenlere kime ve neye yatırım yaptıklarını bilmelerini sağlar.

 

Ürün ve Servis Teklifleri: Her birinin detaylı açıklaması listelenen,

 

Temel Rekabet Değerlendirmesi: Pazardaki mevcut tekliflerin diğerlerinden ayrıştığı durumlar.

 

Kaynaklar ve Gerçekleştirme: Üretimi gerçekleştiren hammadeyi nasıl sağladığın ve ürünlerin dağıtımını nasıl yaptığının tanımlanması.

 

Öngörülen Ürün ve Hizmetler: Potansiyel yatırımcılar şu an ne sattığını ve önümüzdeki dönemlerde hangi fikirler geliştirip satacağını bilmek ister.

 

Güncel Yönetim Yapısı: İş özet bölümünün bu kısmı, işi oluşturan organizasyon şemasının ana fonksiyonlarını ve  işi yöneten raporlama kanalını göstermeli. Genişletilmiş yönetim takımı konusu da dahil edilmeli. İş yerinde sahip olduğun güncel yetenek derinliğini göstermek de önemlidir. Adet olan personel planını da dahil etmektir. Var olan yönetim boşlukları hakkında bir tartışma oluşturduğundan da emin ol. Borç veren ve yatırımcılar, işi bir sonraki aşamaya taşıyacak olan ekibi ve yetenekleri anlamak ister.

 

Yukarıda özetlendiği üzere iş planının iş özet bölümüne şekil vermek, işin analiz ve detay kısmını halletmek için gereken doğru bakış açısını kazanmanın zevkli ve kolay bir yoludur.

 

Senin iş planın potansiyel borç veren ve yatırımcılar için bir ön şart oluşturmasa da seni ve ortaklarını iş planı egzersizi yapmaya yönelten çabaya değer. Senin nasıl bir sorumluluğun altına girdiğini ve gelecekte işi tersine çevirecek noktaları görmeni sağlar.

 
Bu makale inc.com‘da James Kerr tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here