Yeni Başlayanlar: Paranızı Bitirmemenin 3 Yolu

Geçen sene Eylül’de  Bill Gurley  girişim aylık giderleri ve risklerini manşete taşıdığından bu yana neredeyse adsız bir yatırımcı ve girişimci korosu giderleri sıkı tutarak büyük çaplı riskleri en aza indirgemenin en iyi seçenek olduğu konusunda hem fikir.

 

Bununla birlikte Silikon Vadisi (ve genellikle ABD’de teknoloji) mühendis ve veri bilimcilerin sadakatlerini korumak adına çok yüksek ücretler ve büyük faydalar sağladığı inanılmaz derecede yüksek bir rekabet atmosferine sahiptir. Durum böyleyken işlerinizi halledecek iyi bir takım kurmak için giderleri nasıl sıkı tutacaksınız?

 

UpWest Labratuarlarının kurucu ortağı ve Silikon Vadisi merkezli bir Amerikan Yahudisi olarak nerdeyse dört düzineye yakın girişimciyle birebir çalışma ayrıcalığına eriştim. Onlardan kemer sıkmış bir şirketin nasıl yönetileceğine ve büyüleyici bir hayat yerine sabır ve metaneti seçmenin önemine dair birçok ders öğrendim.

 

İşte o derslerden bazıları:

 

1. Bir Hayatta Kalma Kültürü Oluşturun

 

Yeni başlayan şirketlerde yalnızca CEO veya kurucular değil tüm çalışanlar birer girişimci olarak görülmeli ve kendilerini de böyle görmelidirler. Çalışanlarda başarılı olmak için yöneticiler kadar baskı hissetmelidir. Baskı stres yaratır ancak elmaslar da bu şekilde üretilmektedir. Stres odaklanmayı arttırarak önemli olanın daha çabuk belirlenmesini sağlar. Yüksek seviye odaklılıkla kararların sanki şirketin hayatta kalması bu kararlara bağlıymışçasına alındığı bir ‘hayatta kalma’ kültürü herkesin birlikte özveriyle çalıştığı canlı bir takım kurabilmek için önemlidir. Böyle bir kültüre uyum sağlayamayanlar ise tasını tarağını toplamalı.

 

CEO ve kurucular yalnızca şirketin istikametini değil aynı zamanda belirli yapıtaşları ve kazanılması ve kutlanması gereken zaferleri de iyi düşünmelidir. Bunu yapmak, gerek belirli müşteriler kazanmak, gerek belirli bir kullanıcı sayısına ulaşmak gerekse de yeni ve daha çok ihtiyaç duyulan bir ürün özelliği geliştirmek olsun tüm takımın bu zaferler için yarışmasına olanak sağlayacaktır. Takımın uğruna çalıştığı unsur konusunda gösterilen bu şeffaflık çalışanların yalnızca şirketin bir parçası olmak yerine aynı zamanda şirket felsefesine de ortak olabilmelerine olanak sağlar.

 

2. Sadakat İçin İşe Alın

 

Çalıştığımız İsrailli girişimciler teknik eleman gruplarını rekabetin çok daha düşük olduğu İsrail’de işe aldıkları için şanslılar. ABD’deki yaygın yanılgı ise en iyi mühendislere ihtiyacınız olduğu ve bu mühendislerin Silikon Vadisi’nde bulunması gerektiğidir. Açıkça görülüyor ki, en yetenekli elemanlar için çantanızda sadece ikramiyeler varsa bu konuda Facebook ve Google’la yarışmanız imkansızdır. İhtiyacınız olan güvenebileceğiniz, şirketle birlikte büyüme çabasında ve zor zamanlarda yanınızda olacak bir mühendis grubudur. Vizyonunuzu paylaşan ve bu vizyonu gerçekleştirmek uğruna piyasa fiyatlarının altında çalışabilecek mühendisler bulun. İşe alacağınız ilk insanlar yeni ve etkili bir şey inşa edebilmek için size katılmalıdır.

 

Bunun yanısıra, şirketinizin ticaret kolunun Silikon Vadisi’ne yakın olması inanılmaz derecede önem taşırken, teknik yeteneklerinizi herhangi bir yerden bulabilirsiniz. Zor olsa da, bölünmüş veya coğrafi olarak dağılmış bir şirket yönetmekten çekinmeyin. Örneğin, Waze ticari ofisini Palo Alto’dan idare ederken Ar-Ge’si İsrail’deydi. Yalnızca 10 çalışanı değil de 150 çalışanının tümü Palo Alto’da olsaydı Waze’in hali nice olurdu? Şirket muhtemelen aynı başarıyı elde edemez ve sürdüremezdi. Böylece doğru teklif gelmeden önce batabilirdi. Birçok yatırımcı, dağınık grupları başarıyla yönetebilen ve harcamalarını düşük tutan şirketlerle daha yakından ilgilenmeye başlamıştır. Teknoloji ve grup iletişimi ürünleri bu işi giderek mümkün kılmaktadır.

 

3. Girişimcilik bir hayat tarzı değil – Hayatınızın ta kendisidir

 

Müşteri ve yetenek uğruna yapılan yüksek harcamalar yalnızca bir rekabet göstergesi değil aynı zamanda Vadide bir grup girişimci kadronun büyüme, tanınma ve gösteriş saplantılı bir hayat tarzı içine hapsoluşunun da bir belirtisidir. Birçok yeni girişimci daha bir kuruş kar dahi elde etmeden başarılı bir şirket imajı çizmeye çalışmaktadır. Silikon Vadisi’nde işler böyle yürümez. Girişimciler bunun yerine kemer sıkarak azla çok kazanmaya çalışmalıdır. WhatsApp’ın Jan Koum’unu düşünün: mütevazilik ve kararlılık konusunda örneğimiz olmalı, onun gibi hem günlük hayatındaki kararlarında korkusuz hem de uzun vadede hızlı hareket etmesinin gerektiğini bilecek kadar korkak biri olunmalıdır. Destansı bir şirket olmadığınız sürece yatırımcılar ofis mobilyalarınızdan çok çalışma prensipleriniz ve metanetinizle ilgilenecektir.

 

Diğer gereksiz harcamalarsa konferanslar, (yersiz) teşvikler ve gayrimenkuller şeklinde yapılmaktadır. Gayrimenkul alımı çok erken yapılan gereksiz harcamalar konusunda muhtemelen başı çeken unsurdur. Ayrıca her gürültülü toplantıya koşmanıza da gerek yoktur. Gerçekten önemli olan ve ana müşterilerinizin bulunduğu konferansları fazla harcama yapmadan (standlar veya konuşma noktaları genellikle harcadığınız paraya değmez) takip edin. Buna ek olarak, işin başında durgunluk söz konusu olduğunda sürdüremeyeceğiniz teşvik primleri vermeyin. Yüksek maaşlar bu işi para için yapan kişileri işe almanıza sebep olur ki bu kişiler sizi işler zorlaştığında toz toprak içinde terk edip giderler.

 

Bu makale  Shuly Galili’nin 4 Şubat 2015 tarihinde venturebeat.com’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Reklam Engelleyicilere Yakalanmaktan Kaçınmanın 3 Yolu

Hadi bir kelime çağrışım oyunu oynayalım. Online reklamları düşünen birisinin aklına ilk gelen şey nedir? “Rahatsız edici” ve “açıkça sinir bozucu” kavramları, hoşnut olmayan internet kullanıcıları tarafından kullanılan memnuniyetsizlik ifadelerinden sadece iki tanesi. Geri kalanını sizin hayal gücünüze bırakıyorum.

Girişiminizi Fonlamanın 3 Yolu

Girişiminizi gerçekleştirmek ve işletmenizi açmak için gerekli olan ilk sermayeyi bulmak işin en zor kısmıdır. Küçük işletme hayalinizi gerçeğe dönüştürmeniz için gerekli fonu sağlama yolunda kullanacağınız bazı ipuçları işte burada...