Yeni Çinli VC Cocoon Network, Londra’da 713 Milyon Dolar Fonla Açılıyor

0
2047

Çin’deki menkul değerlerde dalgalanma görülmeye devam ettiği için, ülkedeki bazı teknoloji yatırımcıları Londra’da 500 milyon pound’luk (713 milyon dolar) fon kuruyor ve destekleyecek girişimler arıyorlar.

Cocoon Networks olarak adlandırılan bu yeni grup, China Equity Group ve Hanxin Capital tarafından destekleniyor. Grup, Birleşik Krallık ve Avrupa kökenli girişimlere; finansal teknoloji, yaratıcı endüstriler ve biyoteknoloji alanlarında yatırım yapmayı planlıyor. Bunun yanında Cocoon, University of London’la işbirliği yaparak, iddia edilene göre şehrin en büyük kuluçka merkezini inşa ediyor.

 

Cocoon Networks’ün kurucusu ve CEO’su John Zai, grubun bu senenin sonlarında yatırım yapmaya başlamayı planladığını söyledi. Zai hangi şirketlerin destekleneceği ya da desteklerin boyutu hakkında herhangi bir açıklama yapmamasına rağmen, bireysel destekçiler ortaya para koymaya başladılar bile.

 

China Equity Group’un adı, ABD’de ve Avrupa’da pek fazla bilinmiyor olabilir; ancak söz konusu kuruluş, Çin pazarında ciddi seviyedeki bazı işlerin bir parçası. Bunların haricinde China Equity Group, Çinli arama motoru ve internet devi Baidu’nun da ilk yatırımcılarından biri. Hanxin Capital ise Çin’in bulut işlem ve biyoteknoloji şirketlerini desteklemeye odaklanmış bir fon.

 

Zai, TechCrunch’a, yeni fonlamanın temelini Londra’da atma fikrinin birkaç farklı sebepten ileri geldiğini belirtti. İlk olarak grubun, birden fazla konumu değerlendirdiğini, ancak ABD, Avrupa ve kendi ülkeleri arasındaki en iyi köprünün Londra olduğuna karar verdiğini belirtti. Hatta bu durumun, Hanxin’in yöneticilerinin Birleşik Krallık’taki üniversitelerle ilişkiler kurmalarına da bir süre yardım ettiğini sözlerine ekledi.

 

Diğer sebebi ise şöyle açıkladı: Zai, Çin’in yatırım yapmak için ABD pazarına aşırı sabitlenmiş olduğuna inanıyor. Zai, rekabetçi turlar, Vadi’deki girişimler için yüksek değerlemeler gibi zorlu olan ve ABDli bazı yatırımcıların dikkatini Avrupa’ya daha fazla çeken faktörlerin, Cocoon’u Londra’ya getiren faktörlerle aynı olduklarını belirtti.

 

cocoon-offices

 

 

Zai şöyle söyledi: “Geçtiğimiz 15 yılda Çin’in ABD pazarına bir hayli odaklandığına ancak Birleşik Krallık’taki erken dönem yatırımlarına o kadar da fazla odaklanmadığına inanıyoruz.” Zai ayrıca Çin pazarının aşırı değer biçilmiş bir pazar olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Sözlerine şöyle devam etti: “Çinde değerlemeler bir hayli yüksektir; aynı kalitede bir şirketi Avrupa’da 3’te 1 değerde görürken, ABD’de 5’te 1 değerde görmekteyiz. Bizdekilere gerçekten aşırı değer biçilmiş.” Diğer bir fırsatın ise gerçek yenilikçilik arayışında olmak olduğunu kaydetti. “Ben Çinliyim; bunu söylemekten nefret ediyorum ama Çin’deki başarılı şirketler arasında fikirler, her zaman Avrupa ve ABD’den geliyor. Çinlilerin yaptığıysa tamamen taklidini yapmak”.

 

Ayrıca şöyle bir gerçek de var: Londra, geçtiğimiz 9 ay içerisinde, aralarından 28 tanesinin Londra’da operasyonel düzen kurduğunu belirttiği birçok Çinli firmanın şehre yaptığı akınla karşı karşıya. Söz konusu Çinli firmalar, Londra’da yatırım da yapıyorlar; önemli bir örnek:  Beijing Kunlun Tech Co., bire bir mortgage kiralama pazarı olan Lendinvest’e tam 23 milyon pound (34 milyon dolar) yatırım yaptı.

 

70,000 metrekarelik kuluçka tesislerine ek olarak Cocoon, girişimleri bir başka destekle kendi safına çekmeye çalışıyor: Girişimlerin Çin pazarında büyümelerine yardımcı olmak. Bu cılız bir destek değil; bu sabah DLD’ye konuşan Reed Hastings, Çin (yani Netflix’in bu aybaşında duyurduğu büyük küresel genişlemesi dâhilinde giremediği tek ülke pazarı) pazarına girmenin zorlukları hakkında konuştu.

 

Çin’de iş yapmak konusunda Apple’ı ders verici bir şirket olarak kullanarak Hoffman, Apple’ın pazara sabırla yaklaştığını ve Google’ın Çin’le aralarında sahip oldukları kırılgan ilişkiye kıyasla, Apple’ın tabiri caizse “masrafını çıkardığını” belirtti. “İş ortaklarına ve hükümet iznine ihtiyacınız var. Bunlara sahip olmak birkaç sene alabilir; ancak bizler de sabırlı olacağız.”

 

Bu makale techcrunch.com’da Ingrid Lunden tarafından 2016’da yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here