Yeni Girişimcilerin En Çok Yaptığı 9 Hata ve Bunlardan Kaçınma Yolları

Bu hatalardan hiç birini yaptınız mı? Bunların olmasını engellemek için hangi adımları izliyorsunuz?

 

Bir çokları için, bu bir rüyadır: Kariyerini bırakmak ve girişimciliğe adım atmak. Bazılarımız kendi işlerini kurmaya başlamak için üniversiteye gitmemeyi bile seçer.

 

Bir avuç dolusu teknoloji girişimi ile hem çalıştım hem de görüştüm ve hem anahtar rol oynayarak hem de birkaçını kuş bakışı izleyerek, ilk kez iş kuranların hep aynı hataları yaptığını fark ettim. Bu hatalardan herhangi birini yapmak düşmanca bir iş ortamına neden olabilir, veya daha da kötüsü bazı durumlarda şirketinizi daha yükselişe geçmeden batırabilir.

 

İşte yeni girişimcilerin en çok yaptığı 9 hata ve onlardan kaçınmanın yolları.

 

Planlamayı başaramamak. Birçok girişimci, eğer ürününü yapabilirse insanların bir şekilde kullanacağını düşünür. Fakat bu “The Field of Dreams” değil. Ne tip bir iş yürütürseniz yürütün, bir işin düzgün ilerleyebilmesi için bir ürün veya hizmetten daha fazlasına ihtiyacınız vardır. Bir iş, pazara girmenizi ve hedef müşterilerinizle bağ kurmanızı gerektirir.

 

Kurucu ortakları değerlendirmeyi başaramamak. Eğer ortağınız görevlerini yerine getiremiyorsa veya daha da kötüsü güvenilmezse, o zaman işiniz başarısızlıkla sonuçlanmaya mahkumdur. Ortağınızı herhangi potansiyel bir çalışanınızı inceleyeceğiniz gibi inceleyin. Size uygun olanı bulduğunuz zaman, çalışmaya başladıktan belli bir süre sonra hisse devretmek üzere anlaştığınıza emin olun.

 

Arkadaşlarla çalışmak. Arkadaş sadece arkadaştır. İş ve arkadaşlık birbirine karıştırılmamalıdır çünkü saygı seviyesinden yoksundur. Ayrıca, eğer bir şeyler ters giderse, kişisel ilişkinizde gerilime sebep olabilir. Bunun yerine, networking organizasyonlarında takımınıza alacak yetenekli insanlar arayıp bulun.

 

İşyerine egonuzu taşımak. İşyerine egonuzu taşımak zarar verici olabilir. Yeni kurulan bir işte “Sadece benim dediğim olur!” dememelisiniz. Onun yerine, “Daha iyisi olması için nasıl beraber çalışmalıyız?” demelisiniz. Kurucu olarak, şirketin en önemli yönü siz değilsiniz. Şirketin gittiği yerin vizyonu şirketin kültürü ile birlikte herhangi bir kurucu ortaktan daha önemlidir.

 

Pazarı denememek. Pazarı denemeden ürününüzün potansiyel müşterilerinize uygun bir seçenek olup olmadığını görmek aylar hatta yıllarca zaman ve para kaybetmenize neden olabilir. En kısa zamanda hatta işinizi kurmadan önce deneyin ve pazardan geri dönüş alın.

 

Herkese hitap etmeye çalışmak. Denizdeki her şeyi yakalayacak bir ağ yapmaya çalıştığınız zaman, hayvanlar ağı koparır ve kaçar. Sonuçta, hiçbir şey yakalayamamış olursunuz. Mesajınızı arıtın, sonra her seferinde belli bir nişi hedefleyin.

 

Tek kuruculu şirket olmak. Tek kurucu olduğunuzda görevlerle aşırı yüklenmiş olursunuz. Her şeyin tüm sorumluluğu sizin omuzlarınızın üzerindedir. Bunun yerine, yetki aktarmayı öğrenin. Sizin zayıf yönlerinizi tamamlayan insanlara sorumluluk verin.

 

İş harcamalarını kişisel kredi kartlarından yapmak. Bir çok uzman der ki yatırım yapacağınız zaman kaybetmeyi kaldırabileceğiniz kadarını yatırın. Aksi halde, kendinizi borç batağında bulup, iflas edip her şeyi kaybetmeniz kaçınılmazdır.

 

Fikrinizin ne kadar harika olduğu yanılgısına kapılmak. Hiçbir iş o kadar harika değildir. Hiçbir fikir “dünyayı değiştirmeyecek”. Sadece sıkı çalışma ve iyi uygulama değiştirecek. Sunumlarınızda mütevazı olun. Fikriniz devrim niteliğindeymiş gibi davranmayın, çünkü değil.

 

Şirketinizi yönetirken hangi hatalardan kaçınmanız gerektiğini bildiğinize göre, işe yaraması için neler yapabileceğinize odaklanma vaktidir. Burada arzulanan tek bir sonuç var, o da en yükseğe ulaşmak. Sizi orada görmeyi ve nasıl başardığınızı tartışmayı umuyoruz.

 

Bu makale  inc.com’da Leonard Kim tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir