Yeni İşletme veya web siteniz için Mükemmel İsmi Nasıl Bulursunuz

İşletme veya web siteniz için en iyi ismi bulmak, oldukça önemli bir ilk adımdır. Başarılı bir isim, organizasyonunuzun değerini ve karakterini tanımlamakla kalmaz aynı zamanda ziyaretçinin dikkatini çekmekte oldukça önemli bir rol oynar.

 

Bazı şirketlerin, marka isimlerini profesyonel şekilde oluşturmak amacıyla reklam firmalarına 80,000 dolar gibi büyük miktarda paraları düşünmeden yatırdıkları gerçeği, mükemmel ismi ararken kafa karıştırıcı olabilir. Neyse ki daha düşük bütçeli şirketler için şimdi bahsedeceğimiz yöntemler, işletme veya web sitenize ücretsiz olarak etkili ve akılda kalıcı isimler bulmanızda size fazlasıyla yardımcı olacak.

 

İlk Seçenek: Beyin Fırtınası

 

Beyin fırtınası yapmak, fikir aşamasını canlandırmak için mükemmel bir yoldur. İşe, işletmenizle alakalı veya işinizi tanımlayan 4 veya 5 anahtar kelimeden oluşan bir liste yaparak başlayın. Bu sayede, listedeki kelimelere ön ek, son ek ve niteleyici sözcükler ekleyerek farklı kombinasyonlar oluşturmaya başlayabilirsiniz. Örneğin bir mortgage şirketi kuruyorsanız, “mortgage”, “ev”, “emlak”, “finans” veya “ev kredisi” gibi kelimeleri doğru eşleştirmeyi bulana kadar deneyebilirsiniz.

 

Ayrıca işinizle alakalı kısmen soyut birkaç kelime seçip, bu kelimeleri eğlenceli ve ilginç başlıklar geliştirmek için kullanabilirsiniz. Bu yöntem, özellikle genç ve şakacı bir imaj çizmek isteyen işletmelerde oldukça işe yarar. Buna birkaç güzel örnek verecek olursak:

 

“Spoon Me” – En az yiyecek satışlarında olduğu kadar markalı t-shirtlerinden de para kazanan donmuş yoğurt markasının ismi.

“Eat My Words” – Bir isim firması.

“Pugs and Kisses” – Bir köpek bakım salonu

 

 

İkinci Seçenek: Dengeli Düşünün.

 

Kullanabileceğiniz muhtemel isim listesini daraltmakta zorlanıyorsanız, piyasada en başarılı şirket isimlerine uygulanan birkaç basit kurala göz atabilirsiniz:

 

– Müşterileri Neyin Beklediğinin Bilincinde Olmalarına İzin Verin

 

Bir isim sahibi olmak, müşteriye, sizi tanımadan önce işletmenizin amacını anlama fırsatı verir. Autotrade.com ve CareerBuilder.com gibi siteler, ziyaretçilerine giriş bile yapmalarını gerektirmeden, sitenin kullanıcılarına ne sunduğunu öğrenme imkânı sunar. Diğer bir taraftan, Monster.com (iş arama sitesi) gibi şirketlerin, diğer siteler kadar başarılı olsa bile, müşterilerin sitenin ne işe yaradığının farkına varmaları için reklam ve tanıtıma daha çok para yatırmaları gerekir.

 

– Kolay Telaffuz Edilen ve Hecelenen bir İsim Seçin

 

Bir müşteri, Google’da şirket isminizi aratırken veya internet adresinizi yazarken, uzun ve kafa karıştırıcı bir başlık tercih etmeniz sebebiyle isminizi yanlış yazılabilir ve bu da potansiyel müşterilerinizi kaybetmenize sebep olur. Z ve X gibi harfleri kullanmaktan kaçınırsanız, isminizin yazılışını kısmen kolaylaştırabilirsiniz.

 

– Gelecekteki Gelişiminizi Kısıtlamayın

 

İşletmenizin veya sitenizin ne amaçladığıyla ilgili fazla belirgin bir isim, piyasadaki diğer alanlarda gelişme ihtimalinizi kısıtlayabilir. Örneğin, Buyantiquebooks.com isminde bir site, gelecekte yeni kitaplar veya eski plaklar da satmaya başlayabilir. Bir isim kararlaştırmadan önce şirketinizin gelecek doğrultusunu da göz önünde bulundurun.

 

 

Üçüncü Seçenek: Özgün Olun

 

Piyasadaki alanınızda özgün bir isim veya internet adresi bulmakta zorlanıyorsanız, yeni bir kelime geliştirmek ilginç bir fikir olabilir. Bu özgün site isimlerinin orijinalliği konusunda endişelenmeniz gerekmese de hedef kitlenizin kafasını karıştırma riski bulunmaktadır. Anlamsız rastgele harfleri gruplandırmak yerine şirketiniz için önemli bir kelimeyi değiştirmeye yoğunlaşın. İşte bu seçenek için birkaç güzel örnek:

 

Acura – İsmi “Accuracy” yani “kesinlik” kelimesinden üretilmiş bir lüks araba markası.

Compaq – Ürünlerinde “kompakt” teknolojisi kullanan bir bilgisayar firmasının ismi.

 

 

Dördüncü Seçenek: İsminizi Test Edin

 

Listenizi 4 veya 5 favoriyle kısıtladıktan sonra, seçenekleri test etmeye başlayabilirsiniz. Ticari marka araştırma firması tutarak, isminizin zaten kullanımda olup olmadığını öğrenerek gelecekte oluşabilecek hukuki anlaşmazlıklardan kaçınabilirsiniz. Yeni bir web sitesi yayınlayanların da tercih ettikleri alan adının zaten kullanımda olup olmadığını kontrol etmesi gerekir. Piyasada, .com, .net ve.org uzantılı siteleri ücretsiz kontrol etmenizi sağlayacak birkaç site bulunmaktadır. Ayrıca sizin için yeni veya daha önceden alınmış, otomatik domain adresi oluşturan Bust A Name sitesine de bir göz atabilirsiniz. Ancak ben şahsen ilk önce kendi alan adınızı kendinizin oluşturmaya çalışmasını öneririm, bu sayede şirket veya internet adresinizin ismini kendiniz oluşturduğunuz için işletmenizin değerini çok daha iyi anlayacaksınız.

 

Yukarıda bahsettiğimiz seçeneklerin hiçbirisi faydalı olmadıysa ve işletmeniz için mükemmel ismi bulmak imkânsız bir görev haline geldiyse, o halde profesyonel bir isim şirketinin yardımına başvurmak faydalı olabilir. Eğitimli tasarımcılar ve piyasa araştırmacıları, kısa sürede yaratıcı, akılda kalıcı ve etkileyici isimler ortaya çıkartabilir, ayrıca pek çok şirket logo tasarımı gibi ilave hizmetler de sunmaktadır.

 

 

Bu makale addicted2success.com’da Joel Brown tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir