Hiçbir Zaman “Yeteri Kadar” Öğrenmiş Sayılmazsınız

ADANMIŞ BİR ÖMÜR, MICHAEL DEBAKEY VE

SAĞLIKTA GİRİŞİMCİLİK ÜZERİNE

Michael DeBakey kimdir?

Michael DeBakey, New Orleans’taki Tulane Üniversitesi’nden tıp doktoru olarak mezun oldu. Fransa’da Strasbourg Üniversitesi ve Almanya’da Heidelberg Üniversitesi’nde master ve doktora eğitimlerini tamamladı. Askerlik görevini Kore Savaşı’nda “Mobile Army Surgical Hospital“‘de (MASH) yapan ünlü kalp cerrahı DeBakey; Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde üç yıl başkanlık yaptı.

 

Mesleğinin büyük bir bölümünü Houston’da Methodist Hastanesi’nde geçirdi. Dünyanın birçok ülke liderini ameliyat etti. Ameliyat ettiği liderler arasında Turgut Özal, Boris Yeltsin, Lech Walesa gibi isimler bulunuyor.

 

Doktor Michael DeBakey, ününü, “hocam” dediği Rus doktor Vladimir Demihov’un çalışmalarını izleyip geliştirerek baypas (by-pass) yöntemini ilerletmesi ve yapay kalp pompalarının öncülüğünü yapmasına borçludur.

Aynı yere bakmak, farklı şeyler görmek/Bakmak ile görmek arasındaki Farklar/ İlk Adımlar

Sürekli olarak “farklı olmak, özgün olmak, derinlemesine derinlemesine görmek” deyişlerini duyar oldukBaşarılı olmak için, girişimci olmak için, kendini gerçekleşirmiş bir birey olmak için: Farklı ol!

 

Tamam olayım, ama nasıl?

 

Alanında başarılı olarak kabul edilen kişilerin ortak bir cümlesiyle karşılaşıyoruz. Sevdiğim işi yapıyorum diyorlar. Keyif almadan yaptığımız şeyler; zorunluluktur. Mecburi eylemlerimizdir. Farklı olmak kuralının da başlangıç noktasının bu olduğunu düşünüyorum. İlgi duyduğumuz alanı bilmek zorundayız. Bir tane ve mükemmel bir yaşam hakkımız var ve bunu sadece sıralama sonucu baz alınarak yapılan, size kariyer envanteri uygulamadan, mülakatlar, ciddi kişilik ve beceri testleri yapmaksızın, edilgen bırakan bir sistemin sağlıklı karar verebileceğine inanamazsınız. Sadece Türkiye geneli sıralamanıza bakıp işte gireceğin okullar budur diyerek sizi edilgen bırakan bir sisteme kendinizi emanet edemezsiniz. Farklı olmak için önce birey olmalıyız ve bu öncelikle kendimizi çok iyi tanımaktan geçiyor. Bir sıralama verisine hayatımın iplerini bırakmanın, hayatta yapılabilecek en tehlikeli adım olduğunu biliyorum. Yaşayarak öğrendim ki; bizim en büyük gücümüz hayallerimiz ve sabah mutlu uyandıran, yataktan koşarcasına kaldıran ideallerimiz, fikirlerimizdir. Eğer yanlış bir tercih yaptıysanız, stresli bir dönemeçte olmayacak adımlar attıysanız kendinizi buna mahkum etmeyin. Sevdiğimiz şeyi yapmalı onun için zaman harcamalı, her sabah bizi güneşin değil o fikrin ışığının yüzümüze doğduğu bir hayatın içinde olmalıyız. Edilgen kalmamak için ilk adımı siz atmalı ve ben ne yapmak istiyorum, dünyada hangi soruna-sorunlara çözüm bulmak istiyorum diye kendinize sormalısınız.

 

Bu çözüm sürecinde en büyük gücünüz ise bilginiz, özellikle sağlık teknolojileri çok ciddi bilgi birikimini gerektiriyor. Tıp Fakültesi sonrası Türkiyede 43 tane uzmanlık dalı var ve 3 ile 5 yıl arasında uzmanlık eğitimi süreleri mevcut, Amerika’da bu sürenin 8 yıl olduğu bölümlerde var. Buradan anlaşılacağı üzere, ciddi yoğunlaşma, bilgi birikimi geliştirilecek teknolojik aletin efektifliği tüm bu süzülmüş bilgiden geçecektir. “Specialization” kavramının bu kadar derinlemesine öneme sahip olduğu branşlarda “Sevdiğim işteyim, oley!” den sonraki adım bitmek bilmeyecek azim, asla bu kadarı yeterli demeyecek bir kafa olacaktır. Yeteri kadar öğrendim deyişinin olmayacağı, her 6 yılda bir hekimlerin tüm kitaplarını yenilediği ve bilginin inanılmaz bir hızla arttığı bir dönemden geçmekteyiz.

 

Dijital sağlık, giyilebilir sağlık kavramları ve ameliyat aletleri ve yeni teknolojilerdeki gelişim yılmadan çalışan sağlık çalışanları ve mühendis işbirliği ile mümkün görünmektedir.

Görmek için hissetmelisin.

“Often a healing takes place in ourselves as we pray for the healing of others. Concentrate on helping others and grasp every opportunity to offer encouragement.”

Michael E. DeBakey

  • DeBakey, Sürekli aynı basınçta kan pompalayan yapay kalp pompasını icat ederek açık kalp ameliyatlarının yolunu açmıştır.Baypası geliştirdi ve 1932 yılında henüz tıp fakültesinde öğrenciyken ilk adımlarını attığı açık kalp ameliyatlarında kullanılan yapay kalp pompalarının öncüsü oldu. 70’ten fazla ameliyat aletinin icadında yardımlarda bulundu. Bugün modern tıp uzmanlarının kalp ameliyatlarında kullandığı birçok alet ve yöntemde DeBakey’in de imzası var.
  • Michael DeBakey , İkinci dünya savaşında cerrah olarak görev yaparken askerlerin hastaneye taşınmasının mortaliteyi, arttırdığını gözlemleyip mash diye adlandırılan seyyar hastanelerin kurulmasını sağlamıştır.
  • Aynı zamanda iyi bir sosyal ilişkiler ağı kurmuş, dünya çapında pek çok dünya liderini ameliyat etmiştir.
  • 2005 yılı sonunda aort anevrizması geçirmiş, bizzat kendisinin bulduğu ve binlerce hastaya uyguladığı teknikle ameliyatları gerçekleştirilmiş,kendi tekniğinin kullanıldığı ve yaşayan en yaşlı hasta ünvanını da kazanmıştır.
  • Meslek hayatında yalnızca doktorluk yapmakla kalmamış aynı zamanda pek çok icat yapmıştır.
  • lvad’in mucididir onun adıyla anılan kalp destek cihazı vardı.

Yeni Ufuklar

Michael DeBakey, yaptığı çalışmalarla pek çok bilim insanına ilham vermiştir.

 

Günümüzde by-pass ameliyatları, hibrit yöntemler, invaziv yöntemler, da Vinci robotik cerrahi metotları ve Modern bilimin süratli gelişimine paralel olarak kalp pillerinde gelişmeler, giyilebilir kalp pili çalışmaları hız kazanmıştır. Ülkemizden ve dünyadan önemli katkılar olan bu sahada örnekler hızla çoğalmaktadır.

 

Kalp pilinin değiştirilmesine gerek kalmayacak çalışmalar: ABD’li bilim adamlarının geliştirmekte olduğu bir cihaz , kalp pillerinin kalp atışından elde edilen elektrikle çalıştırılmasını mümkün hale getirdi.

 

Piezoelekrik adı verilen hareketten üretilen elektrik yüküyle çalışan yeni cihaz sayesinde, her 5-7 yılda bir yeni kalp pili takılması zorunluluğu ortadan kalkacak.Kalp ritmi bozuklukları olan kişilerde kalp kasını uyarmak için kullanılan kalp pilleri, göğüs duvarına bir operasyonla takıldıktan sonra, kalbin elektriksel ileti sisteminin herhangi bir bozukluk nedeniyle kesintiye uğradığı kişilerde ritmik elektriksel uyarılar üreterek kalbin düzenli bir biçimde çalışmasını sağlıyor.

 

Cihaz hakkında, ABD’nin Michigan Üniversitesi Dr. M. Amin Karami başkanlığındaki bilim ekibince yapılan bilimsel çalışma, American Heart Association Bilimsel Oturumlar etkinliğinde bilim dünyasına tanıtıldı.

 

Canan Dağdeviren (Giyilebilir Kalp Pili Mucidi)

Canan Dağdeviren, Ülkemizi Uluslararası bilim platformunda tanıtan başarılı bir bilim insanı. Giyilebilir kalp pilinin mucidi Canan Dağdeviren, Forbes’un “30 yaşından küçük 30 bilim insanı” listesine girdi. Adını Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) bilimsel araştırmalarla duyuran Dağdeviren, Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi Üyeliği’ne seçilen ilk Türk olarak tanınıyor.

 

Ayrıca 2015 yılında ABD’nin önde gelen teknoloji odaklı üniversitelerinden saygı duyulan bilim insanlarının jürisinde yer aldığı Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından hazırlanan MIT Technology Review dergisi, bu yıl ‘35 Yaş Altı 35 Yenilikçi’ listesinde 3 Türk’e yer verdi.

 

Dünyanın her tarafından, çalışmalarıyla insanlara umut veren 35 yaş altındaki 35 yaratıcı gencin olduğu, 1999’dan beri yapılan ve daha önce Facebook’tan Mark Zuckerberg, Google’dan Sergey Brin ve Grafen’in öncüsü Nobel Fizik ödüllü Konstantin Novoselov gibi isimlerin olduğu liste, ABD’de bilim alanında en prestijli seçkiler arasında gösteriliyor. İsimler; mucitler, girişimciler, vizyonerler, iyilikseverler ve öncüler olmak üzere beş başlıkta belirleniyor.

 

Listeye Canan Dağdeviren (Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyesi) ,Duygu Kayaman (Bir görme engelli olarak geliştirdiği ‘Hayal Ortağım’ uygulaması ile görme engelli kullanıcıların günlük haberlere, köşe yazılarına ulaşabilmelerini, sesli kitap dinleyebilmelerini ve eğitim alabilmelerini sağlıyor. Duygu Kayaman Microsoft’ta satış uzmanı olarak çalışmaktadır), Gözde Durmuş (ABD Stanford Üniversitesi Gen Teknolojileri Merkezi) girdi.

 

Canan Dagdeviren ile hem Sağlık bilimleri hem de girişimcilik üzerine yaptığımız web konferansının detaylarını ve bana ilham veren anları da bir sonraki yazımda sizlerle paylaşacağım.

 

“Real success requires respect for and faithfulness to the highest human values-honesty, integrity, self-discipline, dignity, compassion, humility, courage, personal responsibility, courtesy, and human service.”

-Michael DeBakey

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*