Youtube’dan Para Kazanılır Mı?

Temmuz 2016’da Türkçe Youtube kanalımı açtığımda aklımda para kazanmaya dair aslında hiçbir şey yoktu, mevcut ödevlerimi koyduğum kanalımda “Sen Türk değil misin, Türkçe konuşsana” gibi yorumlar alınca, çözümü Türkçe kanal açmakta bulmuştum, ki bu kanal için düzenli içerik üreteceğim aklımın ucundan bile geçmezdi. Liseden beri yurtlarda yaşadığım için bu konuda insanlarla yaşadıklarımı paylaşmak hem insanlara faydalı olur hem de bana yapacak iş olur diye düşünerek Ağustos ayında da Yurt Hayatı diye bir seri yapmaya başladım. Bu şekilde Youtube serüvenim başlamış oldu. Aslında kendi boş vaktimi değerlendirirken insanlara bir faydam dokunsun motivasyonuyla değil de Youtube’a gireyim de para kazanayım motivasyonuyla girsem kesinlikle hayal kırıklığına uğrar birkaç ayda içerik üretmeyi bırakırdım. Neden mi? Çünkü Youtube’dan para kazanmak sanıldığı kadar kolay değil.

 

Youtube’dan ben ne kadar kazanıyorum?

Google’ın anlaşmalarında yer alan maddeler nedeniyle Youtuber’ların tam olarak ne kadar para kazandıklarını söylememeleri gerekiyor fakat kazandığım parayı söylememek için bile öncelikle bir para kazanmam gerek desem siz beni anlarsınız. Neredeyse 1 yılını doldurmak üzere olan kanalım ve insanlara bakınca hmm baya da abone olmuş aslında dedirten abone sayımla diyeceğim şu ki, bu iş para kazanmak için girilecek iş değil.

 

Peki Youtube’dan para kazanılır mı?

Para kazanacak seviyeye gelebilmek için de daha para kazanmadığınız zamandan itibaren tam zamanlı bir iş gibi eğilmeniz gerek kanalınıza, çünkü bir marka kolay doğmuyor. Bir Youtube kanalını gerçek bir marka gibi düşünmek, ona göre plan program yapmak ve Youtube’un yönlendirmelerine kulak vermek gerek. Video başlıklarınız, videonuzun kapak fotoğrafı, videonuzun açıklama kısmında yazanlar, videonuzun uzunluğu o kadar çok etken var ki bir insanı sizin kanalınıza çekme kısmında. Bir de işin insanları videoda tutma kısmı var ki işte asıl kilit mesele bu. Neden mi? Youtube reklam gelirlerini sadece ve sadece izlenme süresine (yani toplam izlenme dakikasına) bakarak pay ediyor.

 

Bunu şöyle özetleyebilirim: mesela siz bana fayda olsun izlenme sayım çoğalsın da cebime biraz para girsin diye bana iyilik yapmak istediğiniz ve videomu açıp 10 saniye sonra kapatıp bir başka videoma atlayıp onu da 10 saniyede değiştiriyorsunuz. E tamam izlenme sayım arttı. Ama bana faydadan ziyade zarar vermiş oldunuz çünkü bu hareketi Youtube “hmm bu içerik demek ki kendini izletmiyor, demek ki bunda reklam göstermek anlamsız” diyerek videonuzla reklam eşleşmelerini azaltıyor, haliyle izlenme başına düşen reklam geliri de azalmış oluyor, haliyle içerik üretici de para kazanamıyor.

 

Ah o Adblock yok mu?

Bir de şöyle bir yanılgı var insanlarda, sanılıyor ki izlenme sayısı ve izlenme dakikası olduğu sürece sıkıntı yok. Ama eğer bir izleyici adblock kullanıyorsa, haliyle reklamlar ona gösterilemediğinde izlediği hiçbir videoda içerik üreticiye kazanç sağlamıyor. Reklam gösteremeden insanlara nasıl para kazandırsınlar ki? Bu değirmenin suyu böyle dönüyor.

 

Türkiye’deki oranlar nasıl peki?

Şimdi çok meşhur bir site var Social Blade diye, youtuberların Youtube üzerinden aylık ortalama ne kadar para kazandıklarını (vergisi düşmeden ve dolar üzerinden) tahmini değer şeklinde gösteriyor. Fakat bu site bu verileri Amerika Birleşik Devletlerinin ve/veya Avrupa ülkelerinin oranlarına göre hesaplıyor. Türkiye’de ise oranlar hayli farklı – örn Amerika’da aynı süre izlenmiş bir video Türkiye’de aynı süre izlenmiş bir videonun yaklaşık 30 katı kadar kazanır, yani Türkiye’deki gelirler 30’da bir kadar. Çünkü reklam veren sayısı oldukça az, çünkü reklam verenler sosyal medyanın gücünü etkisini Türkiye’de daha yeni yeni fark etmeye başladılar.

 

İçerik – Reklam Uyuşması

Oranları falan filan tamamen bir kenara koyalım, önemli olan içerik aynı zamanda bu işte. Çünkü Youtube insanlara reklam gösterirken ya izlenecek videonun içeriğiyle örtüşen ya da izleyicinin daha önce izlediği kanalların içerikleriyle örtüşen reklamlarla eşleme yapıyor. Mesela Youtube üzerinden en çok gelir kazanan kanallar genelde makyaj kanalları. Çünkü reklam verenlerin %50’den fazlası kozmetik sektöründen olduğu için makyaj kanalları ile reklam eşleştirmek hayli kolay, haliyle izlenme başına reklam gelirleri de mesela bir eğitim kanalına göre daha fazla oluyor.

 

Sponsorluklar

İşte asıl Youtuber’ların para kazanmaya başladığı ve abone sayılarının, izlenme sayılarının, beğenme beğenmeme oranlarının, izlenmeye oranla gelen yorum sayısının önem kazandığı nokta bu. Bunlar ne kadar yüksek değerlerdeyse, ne kadar pozitif şekildeyse kanalınızın (yani daha doğrusu markanızın) değeri de o kadar yüksek oluyor ve haliyle markalar sizinle çalışmak isteyebiliyor. Ama tabi ki marka ile youtube kanalı arasındaki anlaşmalar bir TV reklamından çok daha farklı işlemekte. Ne yazık ki ben henüz sponsorlu bir içerik yapabilmiş değilim, o nedenle sponsor konularında bilgilerim daha çok kulaktan dolma şekilde. Bildiğim ve bunu özetleyecek tek şey ise Youtuber birinin Youtube’dan ziyade sponsorluklar ile “para kazan”dığı. Umarım bir gün bana da kısmet olur!

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*